ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE se poate prăbuşi asemenea Uniunii Sovietice, avertizează Soros

12 Februarie 2019   |   AGERPRES

Uniunea Europeană trece printr-un moment "revoluţionar" al cărui rezultat este "foarte incert", şi mai rău, nici liderii Europei şi nici cetăţenii de rând nu apreciază acest lucru, explică miliardarul american de origine ungară.

 
 
Investitorul miliardar şi militantul politic liberal George Soros a lansat un apel către Europa să se ''trezească'' şi să realizeze ''amploarea ameninţării'' cu care se confruntă din partea celor pe care el îi consideră inamicii ei, atât în plan intern cât şi în plan extern, informează marţi CNBC.

Europa "se îndreaptă cu ochii închişi spre neant", avertizează Soros într-un articol publicat luni de portalul Project Syndicate, cerându-le "popoarelor Europei să se trezească înainte să fie prea târziu".

"Dacă nu se trezesc, Uniunea Europeană va avea soarta Uniunii Sovietice în 1991", afirmă Soros, într-o aluzie la destrămarea URSS şi căderea comunismului.

Uniunea Europeană trece printr-un moment "revoluţionar" al cărui rezultat este "foarte incert", şi mai rău, nici liderii Europei şi nici cetăţenii de rând nu apreciază acest lucru, explică miliardarul american de origine ungară.


"Actuala conducere aminteşte de politburo (principalul comitet de decizie al Uniunii Sovietice) la căderea URSS, continuă să dea ukazuri (decrete) ca şi cum ar mai avea vreo relevanţă", consideră Soros.

George Soros a publicat articolul intitulat "Europa, te rog, trezeşte-te!" într-un context în care se apropie alegerile pentru Parlamentul European, la care sunt aşteptate rezultate bune pentru partidele antisistem şi eurosceptice.

"Din păcate, forţele antieuropene se vor bucura de un avantaj competitiv la acest scrutin, din mai multe motive, între care sistemul partinic învechit din majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea practică de a modifica tratatul şi lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile fondatoare ale UE", notează Soros.

Acesta evocă situaţia politică din Germania, unde Uniunea Creştin Democrată a cancelarului Angela Merkel este supusă presiunilor nu doar din partea partenerilor de coaliţie, Uniunea Creştin Socială şi Partidul Social Democrat, ci şi a formaţiunii de extremă dreapta AfD, Alternativa pentru Germania, care a obţinut voturi printr-o abordare eurosceptică şi antiimigraţie. "Actuala coaliţie de guvernare din Germania nu poate fi la fel de ferm pro-europeană cum ar fi fără ameninţarea AfD pe flancul său drept", remarcă Soros.

În ce priveşte Brexit, investitorul şi filantropul american este de părere că opinia publică britanică este din ce în ce mai conştientă de "consecinţele grave" ale plecării Marii Britanii din UE, dar "situaţia este atât de complicată încât majoritatea britanicilor vor doar să se termine odată, deşi va fi un eveniment definitoriu pentru Regatul Unit în deceniile următoare".

Soros menţionează şi situaţia din Italia, subliniind că Europa a făcut o "greşeală fatală" în 2017, prin aplicarea Acordului de la Dublin, care stipulează ca migranţii ajunşi pe ţărmurile europene să ceară azil în ţara de sosire. Eforturile Italiei de a face faţă valului de migranţi au împins electoratul "în braţele partidului antieuropean Liga şi ale mişcării 5 Stele, în 2018", punctează el.

Pentru a contracara forţele antieuropene, atât pe cele din interior cât şi pe cele din exteriorul blocului, Europa trebuie să-şi recunoască inamicii şi apoi să "trezească majoritatea proeuropeană adormită şi să o mobilizeze pentru a apăra valorile pe care este fondată UE", conchide George Soros.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17436 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...