
BEI va aloca mai mulţi bani pentru proiectele de energie curată, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru România (vicepreşedinte)
13 Februarie 2020
AGERPRESBEI a anunţat recent că nu va mai finanţa proiecte privind combustibilii fosili din 2022.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) nu va mai finanţa proiecte privind producerea de energie din combustibili fosili, ceea ce înseamnă că mai mulţi bani vor fi direcţionaţi către investiţii în energia verde, iar România va putea beneficia de această oportunitate, a declarat, joi, Andrew McDowell, vicepreşedintele instituţiei, într-o conferinţă pe tema finanţării investiţiilor, organizată de BEI la Bucureşti.
BEI a anunţat recent că nu va mai finanţa proiecte privind combustibilii fosili din 2022.
Andrew McDowell a fost întrebat de jurnalişti ce înseamnă pentru România acest lucru, în condiţiile în care ţara noastră se bazează masiv pe cărbune pentru securitatea energetică şi are în plan exploatarea unor zăcăminte uriaşe de gaze în Marea Neagră.
BEI a anunţat recent că nu va mai finanţa proiecte privind combustibilii fosili din 2022.
Andrew McDowell a fost întrebat de jurnalişti ce înseamnă pentru România acest lucru, în condiţiile în care ţara noastră se bazează masiv pe cărbune pentru securitatea energetică şi are în plan exploatarea unor zăcăminte uriaşe de gaze în Marea Neagră.
"Cred că este important să priviţi lucrul acesta ca pe o oportunitate, nu ca pe o provocare. BEI a oferit 2 miliarde de euro până acum pentru combustibilii fosili, iar aceşti bani sunt acum disponibili pentru proiectele de energie curată. Vrem să sprijinim ambiţiile tuturor statelor membre să-şi accelereze tranziţia către energia curată şi lucrăm în strânsă legătură cu administraţiile să reducem emisiile de gaze, ceea ce înseamnă o capacitate mai mare de energie regenerabilă. Vrem să sprijinim aceste ambiţii ale României. Deci vrem să vedem că întregul proiect verde al României este o oportunitate economică", a spus McDowell.
Totodată, întrebat dacă, în opinia sa, decizia BEI va fi urmată şi de alte instituţii financiare internaţionale, el a răspuns: "Ca bancă europeană, şi alte instituţii financiare urmăresc ce înseamnă să te asiguri că împrumuturile fac parte dintr-un acord sustenabil. Trebuie să vedem coeziunea în ceea ce priveşte tranziţia din sectorul energetic al tuturor ţărilor din Europa. Trebuie să sprijinim şi politicile, nu doar să acordăm sprijin financiar".
Grupul Băncii Europene de Investiţii, compus din Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi filiala sa, Fondul European de Investiţii (FEI), a acordat României 865 milioane de euro sub formă de împrumuturi, garanţii, capital de risc şi microfinanţare în anul 2019.
Potrivit unui comunicat al BEI, susţinerea sectoarelor public şi privat în domenii precum industria, energia, educaţia şi serviciile, şi facilitarea investiţiilor din firmele mai mici, reprezintă în total circa 0,4% din PIB-ul României pe anul trecut.
Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a precizat, în conferinţa susţinută joi la Bucureşti, că un număr de 10.200 de firme au beneficiat de operaţiunile Grupului BEI şi au fost susţinute aproximativ 107.000 de locuri de muncă.
"Anul trecut, banca UE şi filiala, sa, FEI, au oferit economiei româneşti un sprijin echilibrat, în valoare de 865 milioane de euro, pentru proiecte implementate în sectoarele public şi privat şi pentru IMM-uri în parteneriat cu bănci comerciale. Datorită finanţării inovatoare cu garanţie FEIS, parte importantă a Planului de Investiţii pentru Europa, am finanţat proiecte vizând dezvoltarea educaţiei, infrastructura de apă şi energie, precum şi investiţii menite să îmbunătăţească producţia şi managementul din industria alimentară. În 2019, 10.200 de firme au beneficiat de operaţiunile Grupului BEI şi au fost susţinute aproximativ 107.000 de locuri de muncă. În serviciile de consultanţă, printre altele, cooperarea noastră cu autorităţile locale a facilitat aprobarea de cofinanţări nerambursabile ale Comisiei Europene pentru proiecte româneşti în valoare de 2,5 miliarde de euro în 2019", a declarat Andrew McDowell.
Totodată, cu ocazia evenimentului, au fost semnate mai multe acorduri: acordarea unei sume de 14 milioane de euro pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a 475 de clădiri din sectorul 4 al Capitalei, precum şi acordarea a 31,1 milioane de euro pentru a susţine retehnologizarea aprofundată a 12 instituţii publice, reabilitarea termică a 8 clădiri de locuinţe şi construirea a 7 şcoli noi cu consum de energie aproape zero în sectorul 6.
Tot joi a fost acordat un împrumut intermediat către ProCredit România de 15 milioane de euro, pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare pe termen lung al IMM-urilor, iar 20% din împrumut vizează proiectele legate de schimbările climatice, eficienţă energetică, reducerea emisiilor şi gestionarea deşeurilor.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene, singura bancă deţinută de statele membre ale Uniunii Europene. În calitate de cel mai mare emitent şi creditor de fonduri multilateral din lume după volum, BEI oferă finanţare şi know-how pentru proiecte de investiţii solide şi durabile care contribuie la promovarea obiectivelor politicilor UE. Peste 90% din activitatea BEI este concentrată în Europa, dar Banca sprijină şi politicile externă şi de dezvoltare ale UE.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7041 / 8802 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...