ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg: Noul plan strategic al UniCredit prevede concedieri masive şi reducerea costurilor operaţionale

22 Iulie 2019   |   AGERPRES

Guvernul italian monitorizează situaţia de la UniCredit, care este considerată o bancă de importanţă sistemică.

 
 
Cel mai mare grup bancar italian, UniCredit, ia în considerare concedierea a aproximativ 10.000 de angajaţi şi reducerea costurilor operaţionale, în cadrul noului plan strategic care va fi prezentat în decembrie, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Cifra finală privind concedierile încă este analizată şi ar putea fi mai mică. Vor fi implicaţi angajaţii din Italia, unde UniCredit are cea mai mare forţă de muncă, dar şi din alte ţări. De asemenea, UniCredit ar putea reduce costurile operaţionale cu 10%, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al UniCredit nu a dorit să comenteze informaţia.

De la numirea directorului general Jean Pierre Mustier în fruntea UniCredit, banca italiană a demarat un vast proces de reorganizare care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. UniCredit a derulat o majorare de capital de 13 miliarde euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde euro şi a eliminat 14.000 de posturi. Acum şeful UniCredit pregăteşte următorul său obiectiv, după ce a declarat că va accelera vânzarea afacerilor care nu sunt de bază, va reduce deţinerile de obligaţiuni suverane italiene şi va îmbunătăţi indicele de adecvare a capitalului.


"Aceste concedieri masive sunt ambiţioase şi depăşesc estimările analiştilor. O astfel de decizie ar indica angajamentul directorului general de a reduce costurile pentru a plasa UniCredit în rândul celor mai bune bănci europene", a apreciat Nicola Maino, manager de fond la Carthesio SA.

Guvernul italian monitorizează situaţia de la UniCredit, care este considerată o bancă de importanţă sistemică. Autorităţile s-ar putea implica în funcţie de ce va cuprinde noul plan strategic care va fi prezentat în decembrie, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Şi alte mari bănci europene au demarat reduceri de costuri şi de personal deoarece ratele negative ale dobânzilor au dus la scăderea veniturilor din creditare. Deutsche Bank AG vrea să renunţe la 18.000 de angajaţi, în timp ce Societe Generale a anunţat în aprilie că va concedia pe plan global 1.600 de angajaţi.

Luni la prânz, acţiunile UniCredit se tranzacţionau la 11,25 euro l Bursa de la Milano, capitalizarea bursieră fiind de 25 de miliarde de euro. Titlurile au urcat anul acesta cu 14%.

UniCredit ar putea lua în considerare ideea de a-şi pune operaţiunile din străinătate sub umbrela unui holding offshore, dar aceasta nu este o chestiune urgentă, a declarat săptămâna trecută preşedintele Consiliului de Administraţie de la UniCredit, Fabrizio Saccomanni.

"Aceasta este o temă care ar putea fi analizată în situaţia în care ar trebui să derulăm operaţiuni cu caracter extraordinar. Dar nu văd elemente care să impună o urgenţă", a declarat Fabrizio Saccomanni într-un interviu acordat CNBC pe marginea unei conferinţe bancare. Saccomanni nu a făcut alte precizări dar în media au apărut speculaţii potrivit cărora UniCredit este interesată de o fuziune cu o altă mare bancă din străinătate.

Reuters a anunţat, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că UniCredit intenţionează să îşi revizuiască structura companiei în ideea de a putea izola activele din străinătate de riscurile sistemice care ar putea apărea de pe piaţa italiană. Prin regruparea activelor sale din străinătate într-un holding non-italian, UniCredit ar putea să le finanţeze independent şi să profite de o reglementare europeană care le permite acestor active să fie tratate separat în cazul unei crize, a declarat cea de a doua sursă.

Publicaţiile Il Sole 24 Ore şi Il Messaggero susţin şi ele că UniCredit ar dori să pună la punct un holding german pentru activele sale din străinătate, care acoperă în special operaţiunile din Germania, Austria, Europa de Est şi Turcia. Holdingul ar fi controlat de banca mamă italiană dar ar fi finanţat în mod independent, susţin cele două publicaţii.

UniCredit SpA este prezent în 18 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. Grupul este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7106 / 7966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...