ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deloitte România și Reff & Asociații au asistat Patria Bank în vânzarea în două tranșe a unui portofoliu de creanţe neperformante în valoare nominală totală de 502 milioane de lei

19 Februarie 2019   |   BizLawyer

În ambele etape ale proiectului și cu privire la ambele segmente de portofoliu, societatea de avocați Reff & Asociații a fost implicată în toate aspectele juridice privind procesul competitiv de selecție a cumpărătorului, de la structurarea juridică preliminară, la redactarea contractelor de cesiune propuse de către bancă potențialilor investitori, precum și pe tot parcursul sesiunilor de negociere, până la semnarea documentației de transfer.

 
 
Deloitte România și Reff & Asociații, membră a rețelei globale Deloitte Legal, au asistat Patria Bank în vânzarea unui portofoliu de creanțe neperformante în valoare nominală totală de 502 milioane de lei către societăți din grupul KRUK. Portofoliul scos la vânzare a fost segmentat în două tranșe, fiecare dintre acestea fiind vândută în urma unui proces competitiv dedicat de selectare a cumpărătorului. Prima tranșă a portofoliului, în valoare nominală de aproximativ 245 de milioane de lei, a fost vândută în octombrie 2018 și a cuprins credite de consum negarantate acordate persoanelor fizice. Portofoliul în valoare nominală totală de aproximativ 257 de milioane de lei care face obiectul celei de a doua tranșe, anunțate în ianuarie 2019, este format din creanțe rezultând din contracte de credit garantate acordate persoanelor juridice şi consumatorilor.


„Expertiza echipelor Deloitte și Reff & Asociații a determinat succesul acestor tranzacții, care au avut o contribuție importantă la îmbunătățirea performanței financiare a băncii, în parcursul recent către o creștere profitabilă și curățarea bilanțului de credite neperformante”, a declarat Daniela Iliescu, membru al Consiliului de Administrație al Patria Bank.

În ambele etape ale proiectului, echipa de consultanți financiari Deloitte România a asigurat servicii complete de asistență pentru structurarea tranzacției, pregătirea bazelor de date, planificarea și coordonarea proceselor de vânzare. Echipa a fost condusă de Radu Dumitrescu (foto, dreapta), Partener Servicii Suport în Tranzacții, iar Bogdan Mazilu, Assistant Director, a asigurat coordonarea serviciilor de asistență financiară, cu sprijinul consultanților Crina Ciudin și Radu Constantin.

„Deși piața creditelor neperformante este influențată în mod semnificativ de schimbările codului fiscal și de potențialele schimbări legislative care afectează activitatea bancară și de colectare a creanțelor, acest proiect îmi dă speranța că în continuare vom asista la astfel de tranzacții care să ajute băncile să-și îmbunătățească performanța financiară. Aceste tranzacții au fost unele dintre cele mai importante începute în România în 2018 pe această nișă, atât din punctul de vedere al complexității, cât și ca procent din valoarea totală a pieței locale”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport în Tranzacții, Deloitte România.



Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.



În ambele etape ale proiectului și cu privire la ambele segmente de portofoliu, societatea de avocați Reff & Asociații a fost implicată în toate aspectele juridice privind procesul competitiv de selecție a cumpărătorului, de la structurarea juridică preliminară, la redactarea contractelor de cesiune propuse de către bancă potențialilor investitori, precum și pe tot parcursul sesiunilor de negociere, până la semnarea documentației de transfer. De asemenea, cu privire la vânzarea celei de-a doua tranșe societatea de avocați va asista Patria Bank până la finalizarea formalităților post-transfer. Proiectul a fost condus de Andrei Burz-Pînzaru (foto, stânga), Managing Partner la Reff & Asociații și coordonat de Andreea Șerban, Managing Associate, cu sprijinul Lorenei Roșia, Senior Associate, și Dănuț Arion, Associate.

„Asistența oferită de Reff & Asociații în această operațiune confirmă poziția de top a echipei noastre în domeniul tranzacțiilor de acest tip. Executarea acestor tranzacții într-o perioadă mai puțin fastă pentru piața secundară a creanțelor neperformante în România susține faptul că vânzarea acestor portofolii rămâne unul dintre instrumentele-cheie aflate la dispoziția băncilor pentru administrarea eficientă a acestor cazuri. Rămâne de văzut dacă vom asista în continuare la evoluții legislative care limitează acest tip de operațiuni pe plan local sau dacă legiuitorul român va înțelege să armonizeze legislația în linie cu practica celorlalte state din UE și cu recomandările Băncii Centrale Europene, care stimulează această piață în scopul asigurării unui mediu de creditare stabil și sustenabil”, a spus Andrei Burz-Pînzaru, Managing Partner la Reff & Asociații, membră a rețelei globale Deloitte Legal.

Deloitte România și Reff & Asociații sunt unii dintre cei mai activi consultanți din România pe piața creditelor neperformante, având o experiență solidă în astfel de mandate. În perioada 2014-2018, Reff & Asociații a asistat atât bănci, cât și investitori și entități de recuperare creanțe, în vânzări sau achiziții de portofolii de credite neperformante în valoare totală de circa 6 miliarde de euro.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor 286.000 de profesioniști ai săi.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.200 de profesioniști.
Cu o echipă de peste 70 de avocați, Reff & Asociații este una dintre cele mai mari societăți de avocați din România și una dintre cele mai active în asistarea clienților în tranzacții complexe de fuziuni și achiziții, drept imobiliar, finanțări bancare și tranzacții cu portofolii de credite. Reff & Asociații face parte din rețeaua globală de avocați Deloitte Legal, având peste 2.500 de avocați în 85 de țări.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7844 / 7957
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...