ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EximBank finanţează cu 12 milioane de lei compania orădeană Faist Mekatronic

03 Martie 2021   |   Agerpres

Conform unui comunicat al băncii, remis, miercuri, AGERPRES, fondurile acordate Faist Mekatronic, în cadrul programului financiar de susţinere a companiilor mari şi a IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane lei (în 2019), sunt destinate asigurării necesarului de lichiditate pentru desfăşurarea activităţii curente.

 
 
EximBank a acordat, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementează în urma mandatului special primit din partea statului român, o finanţare cu dobândă subvenţionată în valoare de 12 milioane de lei companiei orădene Faist Mekatronic, furnizor de componente pentru industria auto şi infrastructura telecom.
 
Conform unui comunicat al băncii, fondurile acordate Faist Mekatronic, în cadrul programului financiar de susţinere a companiilor mari şi a IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane lei (în 2019), sunt destinate asigurării necesarului de lichiditate pentru desfăşurarea activităţii curente.
 
"Flexibilitatea şi adaptabilitatea EximBank ne-au permis să implementăm rapid finanţările şi garanţiile cu ajutor de stat şi, astfel, companiile care nu erau în dificultate la finele lui 2019 au la dispoziţie instrumente care să le susţină activitatea în această perioadă, astfel încât să se poată concentra asupra planurilor de redresare şi menţinerii locurilor de muncă. Prin acest răspuns imediat la provocările cu care ne confruntăm începând din anul trecut avem oportunitatea ca, alături de clienţii noştri, să contribuim activ la demersurile care se fac pentru accelerarea tendinţei de creştere a economiei româneşti", a spus preşedintele executiv al EximBank, Traian Halalai.
 
Faist Mekatronic, parte a grupului britanic Faist, a fost înfiinţată în 2005, la Oradea, iar în prezent are peste 1.000 de angajaţi. După şase ani de la înfiinţare, în 2011, compania şi-a mutat producţia într-o nouă hală, de 25.000 de metri pătraţi, amplasată în cadrul Parcului Industrial Oradea, unde au fost realizate până în prezent investiţii de circa 75 de milioane de euro, în special în echipamente cu un înalt nivel tehnologic, achiziţionate de la producători consacraţi europeni şi japonezi.
 
"Activăm în două domenii puternic impactate de pandemia COVID-19 pe plan global: telecom - unde în a doua parte a anului au fost suspendate proiecte majore de infrastructură, respectiv automotive - unde majoritatea producătorilor auto şi-au redus şi chiar şi-au oprit temporar activitatea. Astfel, în efect de domino, activitatea noastră a fost destul de puternic afectată. Scăderea vânzărilor ne-a creat dificultăţi la nivel operaţional şi ne-a redus predictibilitatea, ceea ce a făcut planificarea şi gestionarea relaţiilor cu furnizorii destul de dificilă. Finanţarea acordată de EximBank în cadrul acestui program de sprijin ne asigură premisele pentru relansarea activităţii în acest an. Comenzile în zona automotive au revenit deja la nivelul anterior pandemiei şi sunt semnale foarte bune şi în ceea ce priveşte zona telecom", a spus Remus Cotuţ, directorul general al Faist Mekatronic.
 
Compania îşi propune să fie lider în tehnologie şi inovaţie, fiind axată pe producţia componentelor turnate din aluminiu, cu o prelucrare mecanică de înaltă precizie. În prezent se derulează proiecte importante atât în zona telecom, cât şi automotive, cu jucători relevanţi din ambele domenii.
 
Astfel, în industria auto se derulează proiectele de fabricarea a carcasei unei cutii de viteze pentru un model Porsche full electric, pompe de ulei şi de vacuum pentru motoarele BMW pe benzină, componente pentru cutii de viteze şi motor cu ardere internă pentru VW, Jaguar sau Ford.
 
În sectorul telecom, clientul principal este Ericsson, iar compomentele mecanice sunt parte a infrastructurii 4G. Începând cu anul 2019, compania a început producţia pentru unele componente parte din infrastructura 5G.
 
În 2019, Faist Mekatronic a înregistrat o cifră de afaceri de 310,2 milioane de lei (circa 65,5 milioane euro), iar 95% din producţie este destinată exportului.
 
Companiile mari şi IMM-urile cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019 pot beneficia - până la 31 mai 2021 -de produse noi de finanţare şi garantare cu componentă de ajutor de stat, oferite de EximBank ca parte a programului guvernamental de sprijin din cadrul Planului de investiţii şi relansare economică.
 
Prin acest program se asigură acces la instrumentele de suport oferite de statul român şi obţinerea unui nivel de susţinere similar cu companiile europene pentru toate firmele româneşti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maximă permisă de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.
 
Principalele caracteristici ale programului de susţinere a companiilor mari şi a IMM-urilor cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019: alocare bugetară prin EximBank în numele şi contul statului - 4 miliarde de lei; produse noi de finanţare şi garantare cu componentă de ajutor de stat, oferite de EximBank, alături de portofoliul existent de finanţări, garanţii şi asigurări oferite în condiţii de piaţă; potenţial de susţinere a sute de companii mari şi IMM-uri din România, prin credite de investiţii, capital de lucru sau garanţii pentru liniile de finanţare, care să permită continuarea şi dezvoltarea activităţii, creşterea volumului de afaceri şi păstrarea sau crearea de noi locuri de muncă; costuri minime, în concordanţă cu Cadrul Temporar al Comisiei Uniunii Europene - ROBOR + 0,25%-2% pe an.
 
Termenul până la care companiile pot depune dosare de solicitare a produselor de finanţare şi garantare din cadrul acestei scheme de ajutor de stat este 31 mai 2021. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4251 / 7958
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...