ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iancu: Dacă ExxonMobil se retrage din România, Romgaz ar trebui să preia participaţia sa în proiectul din Marea Neagră

07 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Potrivit acestuia, Romgaz are capacitatea de a prelua participaţia americanilor în proiectul de mare adâncime din Marea Neagră.

 
 
Romgaz ar trebui să preia participaţia ExxonMobil în proiectul Neptun din Marea Neagră, în cazul în care americanii decid să se retragă din România, a declarat, joi, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

El a participat la conferinţa "Energy Transition 2019" şi, la plecare, a fost întrebat de jurnalişti care este opinia sa cu privire la modificarea Legii offshore.

"Cred că trebuie să existe un consens transpartinic cu privire la această lege. De asemenea, consider că, în cazul în care ExxonMobil decide în final retragerea din România, ar trebui ca statul român să se implice, iar Romgaz ar trebui să preia participaţia lor. ExxonMobil nu a exclus niciodată o colaborare cu Romgaz în acest sens", a susţinut Iancu.


Potrivit acestuia, Romgaz are capacitatea de a prelua participaţia americanilor în proiectul de mare adâncime din Marea Neagră.

"Dacă vă uitaţi la portofoliul de zăcăminte al Romgaz şi la rezultatele din primele şase luni ale anului, veţi vedea că Romgaz are capacitatea de a prelua participaţia Exxon. Romgaz poate să devină unul dintre principalii actori de pe piaţa energetică din România, alături de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica", a precizat el.

Iancu a mai spus că discuţiile în Parlament pe tema Legii offshore vor fi reluate în următoarea sesiune parlamentară.

Pe 30 octombrie, la audierile din comisiile parlamentare, noul ministru al Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, a arătat că doreşte să existe consens politic în ceea ce priveşte o eventuală modificare a Legii offshore, precizând că va cere companiilor care operează în Marea Neagră să precizeze concret dacă vor să se retragă din aceste proiecte sau nu.

"Vă promit că voi avea discuţii cu operatorii şi împreună cu Parlamentul vom discuta şi vom face, dacă este cazul, modificări la Legea offshore. Îmi doresc unanimitate în Parlament pe această lege. Inclusiv modul în care s-a lucrat în Parlament la această lege a scăzut încrederea investitorilor", a spus Popescu

Totodată, Popescu va cere companiilor petroliere să precizeze dacă au trimis sau nu Guvernului scrisori în care anunţă că vor să se retragă din proiectele din Marea Neagră.

"Îmi doresc în Parlament un consens pe proiecte de importanţă naţională pentru România, aşa cum este Legea offshore. Când voi fi învestit, voi avea discuţii cu operatorii din piaţă, care au acele zăcăminte în exploatare, voi vedea dacă există sau nu există la nivelul ministerului Energiei sau Economiei scrisori de intenţie din partea unor operatori de a renunţa sau de a nu renunţa, pentru că noi nu avem decât informaţii din presă, nu există nicio declaraţie oficială. Nu vom da o ordonanţă de urgenţă, nu vom iniţia noi un proiect de lege la nivelul Guvernului, vrem să existe consens politic", a subliniat Popescu.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că noul Guvern va căuta soluţii cât mai rapide pentru deblocarea proiectelor majore de extracţie a gazelor din Marea Neagră.

"În domeniul economiei, avem ca obiectiv să recâştigăm încrederea mediului de afaceri în Guvern. (...) A fost o bulversare legislativă. De exemplu, în domeniul offshore au fost provocate întârzieri în realizarea investiţiilor pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră, ceea ce afectează negativ economia românească. În ceea ce ne priveşte, ne vom mişca cât mai repede să găsim soluţii pentru a debloca aceste proiecte importante pentru România", a spus Orban.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7414 / 8791
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...