ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Mediului demarează noi investiţii pentru platforme destinate gunoiului de grajd şi o staţie de compostare. Buget de 36 mil. E

21 Septembrie 2020   |   Agerpres

Astfel, MMAP, prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), a început joi, 17 septembrie 2020, procedura privind licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de construcţii care continuă dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a gunoiului de grajd. Investiţiile sunt finanţate de Guvern dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

 
 
Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP) pregăteşte demararea lucrărilor pentru 11 noi platforme pentru gunoiul de grajd şi pentru o staţie de compostare, pe lângă cele 117 investiţii finalizate în perioada 2002 - 2020 şi cele 27 aflate în construcţie, la ora actuală.
 
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, transmis luni AGERPRES, cele 12 localităţi beneficiare ale acestei tranşe de finanţare sunt: Parva (judeţul Bistriţa Năsăud), Unguraş (judeţul Cluj), Colibaşi (judeţul Giurgiu), Şotânga (judeţul Dâmboviţa), Valea Mărului (judeţul Galaţi), Vetrişoaia (judeţul Vaslui), Saraiu (judeţul Constanţa), Tîrguşor (judeţul Constanţa), Dobrosloveni (judeţul Olt), Vadu Paşii (judeţul Buzău), Gogoşari (judeţul Giurgiu, pentru platforme) şi Prisăcani (judeţul Iaşi, pentru staţia de compostare).
 
Astfel, MMAP, prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), a început joi, 17 septembrie 2020, procedura privind licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de construcţii care continuă dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a gunoiului de grajd. Investiţiile sunt finanţate de Guvern dintr-un împrumut de la Banca Mondială.
 
"Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluţie pentru combaterea poluării cu nitraţi, având în vedere specificul României. Ţara noastră are peste 3 milioane de ferme mici sau gospodării de subzistenţă, care nu au posibilităţile necesare tratării corespunzătoare a bălegarului, fapt care generează o poluare difuză la nivelul comunelor. Investiţiile finanţate de MMAP oferă autorităţilor locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Practic, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi din fermele mici. Staţia de compostare de la Prisăcani este destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniţă), pentru a putea fi folosit ca îngrăşământ organic de bună calitate. Prin acest sistem, pe lângă beneficiile de mediu, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi de către APIA şi AFIR conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare, ceea ce îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale", notează Ministerul Mediului.
 
Odată cu implementarea proiectelor anunţate, volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiţii este de circa 28.500 mc, ceea ce înseamnă o cantitate de aproximativ 21.370 de tone.
 
Beneficiarii investiţiilor Făcute în cadrul proiectului sunt exclusiv Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare.
 
Eforturile investiţionale sunt suportate în proporţie de aproximativ 95% de către MMAP, contribuţia locală a beneficiarilor de circa 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investiţiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de către acestea şi monitorizate de către Ministerul Mediului.
 
Bugetul de investiţii pentru perioada 2017-2022 este de 36,32 milioane de euro.
 
Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" este parte a demersurilor Guvernului de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul, început în 2008 şi încheiat în 2017, a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd, iar acum se află în a doua fază, cea de finanţare adiţională, alocată pentru cinci ani, până în martie 2022 şi va finanţa peste 80 de comunităţi locale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5551 / 8250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...