ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul CMS | EMIS Fuziuni și Achiziții 2018: Valoarea tranzacțiilor din Europa emergentă a ajuns la 80,5 mld. € în 2018 | România, pe locul 5 în regiune. Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS România: Ne așteptăm să se mențină și în 2019 trendul ascendent al volumului de tranzacții înregistrate în ultimii ani

01 Februarie 2019   |   BizLawyer

• Valoarea tranzacțiilor în Europa emergentă a crescut cu 12,5% în 2018 • Sectorul de telecomunicații & IT deține primele 4 tranzacții, ca mărime • Sectorul imobiliar a fost cel mai activ sector (432 tranzacții), în creștere cu 10,8% față de 2017 • Sectorul de private equity a înregistrat o creștere a numărului total de tranzacții de 15%, 5 dintre ele depășind 1 miliard de EUR • Rusia a înregistrat cel mai mare număr de tranzacții (605), urmată de Polonia (323), Turcia (193), Cehia (188) și România (130) • Albania a înregistrat cea mai mare creștere de la an la an, cu 1054,5% ca valoare și cu 300% ca volum al tranzacțiilor, urmată de Serbia cu 737% creștere valorică și 40% ca volum.

Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS România

 
 
Cel mai recent studiu CMS, Emerging Europe Fuziuni și Achiziții 2018, realizat în colaborare cu EMIS, arată că Marea Britanie a fost cel mai mare investitor străin în Europa emergentă ca valoare, cu 9,77 miliarde EUR, iar SUA s-a clasat pe primul loc ca volum – cu 89 tranzacții în 2018.

Acest lucru marchează o schimbare față de 2017, când China a dominat clasamentul valoric, în mare parte datorită acordului CEFC China Energy - Rosneft (cotat la 9 miliarde de dolari).Ca urmare, China a coborât anul trecut până pe locul 5 în ceea ce privește investițiile străine. În general, tranzacțiile transfrontaliere au crescut cu 20,1% ca valoare, până la 53,4 miliarde EUR, în timp ce tranzacțiile interne au rămas stabile la un nivel de 27,1 miliarde EUR.


Helen Rodwell, Partener CEE Corporate Practice, CMS, a comentat: "Activitatea de fuziuni și achiziții a fost surprinzător de energică. Piețele emergente au atins un nivel de sofisticare care le aliniază la standardele celor vest europene și le face mai atractive pentru investitori”.

Un alt an solid pentru Europa emergentă

Creșterea economică puternică din Europa emergentă, pe fondul unei economii mondiale stabile, în cea mai mare parte a anului, a creat condiții optime pentru investiții în 2018. În timp ce numărul total de tranzacții a scăzut cu 0,9% față de 2017, câteva « mega-tranzacții », precum achiziția în valoare de  6,07 miliarde EUR a operațiunilor Liberty Global CEE de către Vodafone, au crescut valoarea totală a deal-urilor la 80,5 miliarde EUR, al doilea cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.

Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS România: „Europa Centrală și de Est rămâne o destinație importantă pentru investitorii internaționali, contrar avalanșei de tensiuni politice tot mai manifeste în ultimii doi ani. Grație unei rate de creștere economică semnificative și a oportunităților de dezvoltare a piețelor din regiune, Europa Centrală și de Est atrage în continuare privirile și interesul investitorilor internaționali. Având în vedere acest context economic favorabil și tendințele de consolidare a piețelor de M&A din regiune, ne așteptăm să se mențină și în 2019 trendul ascendent al volumului de tranzacții înregistrate în ultimii ani.”

În pofida unei încetiniri a dezvoltării fulminante înregistrate în ultimii ani, România rămâne una dintre economiile cu cea mai rapidă evoluție, potrivit datelor recente ale FMI, lucru subliniat și de creșterea semnificativă a valorii tranzacțiilor de fuziuni și achiziții (+73%) în 2018, datorită, în special, activității din sectorul telecomunicațiilor.

Creșterea cererii de comunicații mobile, de bandă largă și de comunicații prin cablu, în contextul consolidării sectorului IT în întreaga Europă, a făcut ca tranzacțiile din IT să atingă o valoare anuală de 18,18 miliarde EUR în 2018. Cel mai activ sector a fost din nou cel imobiliar, care a înregistrat o creștere de 10,8% a numărului de tranzacții. Sectorul de investiții de capital privat a continuat să evolueze de asemenea, numărul de tranzacții crescând cu 15% în 2018.

Horea Popescu, Partener, CMS România: "Dacă ne referim la start-up-urile IT, Europa emergentă este cu siguranță o regiune de urmărit. Lista companiilor importante care au fost înființate în regiune de către antreprenori locali este în continuă creștere, iar investitorii internaționali încep să fie foarte interesați de ele. Ca exemple din România avem grupul Bitdefender, care propune soluții de securitate cibernetică și care a fost unul dintre cele mai de succes start-up-uri din regiune și UiPath, alt start-up de succes care a pornit din România și, în urma dezvoltării, are acum sediul în New York.
Totodată, în anumite sectoare, cum ar fi cel telecom, au avut loc o serie de tranzacții care vor duce la consolidarea poziției unor companii deja existente, cum ar fi achiziția de către Vodafone a operatorului de comunicații prin cablu UPC și de către M7 a operatorului de televiziune prin satelit DTH, ambele aparținând grupului Liberty Global. De asemenea, regiunea a beneficiat și de mega-tranzacții de private equity care au depășit valori de 1 miliard de euro – precum achiziția Zentiva de către grupul Advent International, care s-a apropiat de 2 miliarde de euro.
"


Rodica Manea
, Partener, CMS România
: „În România, în afară de sectorul telecomunicațiilor, vedetă la numărul de tranzacții anul trecut (26), studiul CMS a consemnat și alte industrii importante precum cea imobiliară și de construcții (cu 24 de tranzacții), industria prelucrătoare (cu 23), educația & sănătatea (11), comerțul cu amănuntul (9), serviciile (8), finanțele și asigurările (6), agricultura (5) și alte sectoare  care au strâns un număr total de alte 18 tranzacții. Rămânem încrezători că, în condițiile menținerii situației economice mondiale, acest trend va fi continuat și în anul acesta.



CMS oferă clienților consiliere specializată, , în probleme juridice și fiscale. Cu cei 4500 de profesioniști din domeniul juridic în întreaga lume, care lucrează în echipe specializate pe industrii, experți în managementul proiectelor, CMS are în centrul preocupărilor clienții și îndeplinirea obiectivelor acestora. CMS este o firmă de avocatură cu servicii integrate în  top 10 la nivel global, din punct de vedere al numărului de avocați (Am Law 2017 Global 100). Cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume, CMS a totalizat venituri de peste 1,3 miliarde EUR în 2017. CMS consiliază majoritatea companiilor prezente în index DAX 30, un număr important din topul FT European 500 și un număr de companii listate în topul Fortune 500.
CMS are o experiență deosebită în peste 19 domenii de practică și sectoare de activitate, precum cel bancar și financiar, comercial, de concurență, corporativ, cel de litigii, ocuparea forței de muncă, energie, proprietate intelectuală, farmaceutic, imobiliar & construcții, fiscal și TMT.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7851 / 7952
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...