ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Romgaz a raportat un profit net în creştere la 1,43 mld. lei, la afaceri de peste 5 mld. lei în 2019

25 Februarie 2020   |   AGERPRES

Producţia de gaze naturale a fost de 5,277 miliarde mc, în scădere cu 56,4 milioane mc (minus 1,06%) faţă de producţia realizată în 2018 şi cu 1,37% mai mică decât producţia bugetată.

 
 
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a raportat un profit net preliminat în creştere cu 4,55% pentru anul 2019, la 1,43 miliarde de lei, şi o cifră de afaceri de 5,08 miliarde de lei, în urcare cu 1,52%, potrivit Raportului anual consolidat preliminar publicat de companie.

Creşterea cifrei de afaceri provine din majorarea cu 4,4% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producţia Romgaz, cât şi a celor achiziţionate în vederea revânzării, şi din asocieri. Totodată, avansul cifrei de afaceri a fost generat şi de majorarea cu 11% a veniturilor din servicii de înmagazinare şi creşterea cu 115,7% a veniturilor din vânzarea de condensat, în pofida scăderii veniturilor din vânzarea de energie electrică cu 50,95%.


Producţia de gaze naturale a fost de 5,277 miliarde mc, în scădere cu 56,4 milioane mc (minus 1,06%) faţă de producţia realizată în 2018 şi cu 1,37% mai mică decât producţia bugetată.

Totodată, investiţiile realizate de grup au scăzut la 891,6 milioane de lei, anul trecut, de la 1,189 miliarde de lei în anul 2018. Gradul de realizare a investiţiilor este de 64,67% faţă de buget. Nivelul investiţiilor în noua centrală de la Iernut a fost de 301,4 milioane de lei, faţă de 568,9 milioane de lei în 2018.

Producţia de energie electrică a scăzut în anul 2019 faţă de anul precedent cu 49,4% ca urmare a lucrărilor de investiţii derulate în cadrul CTE Iernut. "Aceste lucrări restricţionează funcţionarea grupurilor energetice ale părţii vechi a vechii centrale. Prin urmare, se estimează că veniturile din vânzarea de energie electrică au scăzut cu 50,95% fata de anul anterior", precizează compania.

Marja estimată a profitului net în 2019 a fost de 28,11%, în creştere faţă de anul 2018 cu 2,98% iar marja EBIT estimată s-a situat la nivelul de 32,42% (an 2018: 30,61%).

Cheltuielile cu redevenţa petrolieră s-au redus cu 22,97% (342,9 milioane de lei în 2019, faţă de 445 milioane de lei în 2018), ca urmare a diminuării preţului de referinţă luat în calculul acesteia, menţionează sursa citată.

Pe de altă parte, impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale s-a majorat cu 166,1 milioane de lei (30,16%) ca urmare a obţinerii unui preţ mediu de vânzare al gazelor mai mare faţă de anul precedent, în condiţiile unei cantităţi livrate mai mici cu 3,4%.

Pe parcursul anului trecut, Romgaz a consemnat o depreciere netă de 391,3 milioane de lei a activelor ca urmare a abandonării anumitor proiecte de investiţii în sonde (250,3 milioane de lei, din care suma de 55,9 milioane de lei aferentă sondei Trinity-1X din perimetrul EX 30 Trident din Marea Neagră), a unor investiţii recente nesemnificative în proiecte de investiţii începute în anii precedenţi (88,9 milioane de lei), a înregistrării unei ajustări nete de 20,5 milioane lei ca urmare a unui test de depreciere a câmpurilor de gaze realizat la 31 decembrie 2019.

Datoriile pe termen lung s-au redus cu 20,26% faţă de 31 decembrie 2018, în principal datorită diminuării provizionului de dezafectare a sondelor de exploatare cu 146,23 milioane de lei (-27,57%). În anul 2019, Grupul a reanalizat costurile de abandonare a sondelor în baza cărora este calculat acest provizion. În urma acestei analize, diminuarea provizionului a generat un venit de 51,76 milioane de lei şi o diminuare a activelor imobilizate cu 135,01 milioane de lei.

SNGN Romgaz SA este producător şi furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activităţii Grupului fiind explorarea, producţia de gaze naturale şi furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze şi producerea de energie electrică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6439 / 8261
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...