
Romgaz a raportat un profit net în creştere la 1,43 mld. lei, la afaceri de peste 5 mld. lei în 2019
25 Februarie 2020
AGERPRESProducţia de gaze naturale a fost de 5,277 miliarde mc, în scădere cu 56,4 milioane mc (minus 1,06%) faţă de producţia realizată în 2018 şi cu 1,37% mai mică decât producţia bugetată.
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a raportat un profit net preliminat în creştere cu 4,55% pentru anul 2019, la 1,43 miliarde de lei, şi o cifră de afaceri de 5,08 miliarde de lei, în urcare cu 1,52%, potrivit Raportului anual consolidat preliminar publicat de companie.
Creşterea cifrei de afaceri provine din majorarea cu 4,4% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producţia Romgaz, cât şi a celor achiziţionate în vederea revânzării, şi din asocieri. Totodată, avansul cifrei de afaceri a fost generat şi de majorarea cu 11% a veniturilor din servicii de înmagazinare şi creşterea cu 115,7% a veniturilor din vânzarea de condensat, în pofida scăderii veniturilor din vânzarea de energie electrică cu 50,95%.
Creşterea cifrei de afaceri provine din majorarea cu 4,4% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producţia Romgaz, cât şi a celor achiziţionate în vederea revânzării, şi din asocieri. Totodată, avansul cifrei de afaceri a fost generat şi de majorarea cu 11% a veniturilor din servicii de înmagazinare şi creşterea cu 115,7% a veniturilor din vânzarea de condensat, în pofida scăderii veniturilor din vânzarea de energie electrică cu 50,95%.
Producţia de gaze naturale a fost de 5,277 miliarde mc, în scădere cu 56,4 milioane mc (minus 1,06%) faţă de producţia realizată în 2018 şi cu 1,37% mai mică decât producţia bugetată.
Totodată, investiţiile realizate de grup au scăzut la 891,6 milioane de lei, anul trecut, de la 1,189 miliarde de lei în anul 2018. Gradul de realizare a investiţiilor este de 64,67% faţă de buget. Nivelul investiţiilor în noua centrală de la Iernut a fost de 301,4 milioane de lei, faţă de 568,9 milioane de lei în 2018.
Producţia de energie electrică a scăzut în anul 2019 faţă de anul precedent cu 49,4% ca urmare a lucrărilor de investiţii derulate în cadrul CTE Iernut. "Aceste lucrări restricţionează funcţionarea grupurilor energetice ale părţii vechi a vechii centrale. Prin urmare, se estimează că veniturile din vânzarea de energie electrică au scăzut cu 50,95% fata de anul anterior", precizează compania.
Marja estimată a profitului net în 2019 a fost de 28,11%, în creştere faţă de anul 2018 cu 2,98% iar marja EBIT estimată s-a situat la nivelul de 32,42% (an 2018: 30,61%).
Cheltuielile cu redevenţa petrolieră s-au redus cu 22,97% (342,9 milioane de lei în 2019, faţă de 445 milioane de lei în 2018), ca urmare a diminuării preţului de referinţă luat în calculul acesteia, menţionează sursa citată.
Pe de altă parte, impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale s-a majorat cu 166,1 milioane de lei (30,16%) ca urmare a obţinerii unui preţ mediu de vânzare al gazelor mai mare faţă de anul precedent, în condiţiile unei cantităţi livrate mai mici cu 3,4%.
Pe parcursul anului trecut, Romgaz a consemnat o depreciere netă de 391,3 milioane de lei a activelor ca urmare a abandonării anumitor proiecte de investiţii în sonde (250,3 milioane de lei, din care suma de 55,9 milioane de lei aferentă sondei Trinity-1X din perimetrul EX 30 Trident din Marea Neagră), a unor investiţii recente nesemnificative în proiecte de investiţii începute în anii precedenţi (88,9 milioane de lei), a înregistrării unei ajustări nete de 20,5 milioane lei ca urmare a unui test de depreciere a câmpurilor de gaze realizat la 31 decembrie 2019.
Datoriile pe termen lung s-au redus cu 20,26% faţă de 31 decembrie 2018, în principal datorită diminuării provizionului de dezafectare a sondelor de exploatare cu 146,23 milioane de lei (-27,57%). În anul 2019, Grupul a reanalizat costurile de abandonare a sondelor în baza cărora este calculat acest provizion. În urma acestei analize, diminuarea provizionului a generat un venit de 51,76 milioane de lei şi o diminuare a activelor imobilizate cu 135,01 milioane de lei.
SNGN Romgaz SA este producător şi furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activităţii Grupului fiind explorarea, producţia de gaze naturale şi furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze şi producerea de energie electrică.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6958 / 8780 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...