ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ştefan Vuza (Chimcomplex): Planul Strategic 2022-2030 prevede un total de 2,5 miliarde de euro investiţii

17 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Chimcomplex Borzeşti, companie prezentă pe piaţa de capital românească din noiembrie 1996, a debutat luni, 17 ianuarie, pe Piaţa Reglementată a Bursei sub simbolul bursier CRC, ca urmare a transferului de pe piaţa AeRO.

 
 
Planul Strategic 2022-2030 prevede un total de 2,5 miliarde de euro investiţii şi reprezintă cel mai mare pachet investiţional din industria chimică din ultimii 30 de ani, împărţit în trei etape, a declarat, luni, Ştefan Vuza, preşedinte Chimcomplex.
 
"Primul pachet este compus din emisiunea de bonduri de 350 milioane de euro, cea mai mare emisiune de bonduri internaţionale din România de până acum, urmată de cele de pe piaţa de capital de 225 milioane euro. Aceste două finanţări, împreună cu EBITDA din următorii trei ani vor asigura resursele financiare necesare primului grup de investiţii, adică cel pe verticală, care este de 3,6 miliarde lei sau 725 milioane de euro. Intenţionăm ca aceste investiţii record să fie realizate în următoarele 1.000 de zile. Al doilea grup de investiţii va fi anunţat publicului conform reglementărilor de pe piaţa de capital. Estimăm că Grupul CRC va depăşi primul miliard de euro ca valoare a producţiei de marfă în doar trei ani şi că cifra de afaceri va ajunge la 10 miliarde de euro doar pe verticală, până la final de deceniu", a menţionat Ştefan Vuza, în cadrul conferinţei de transfer al acţiunilor Chimcomplex de pe piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată a Bursei.
 
Chimcomplex Borzeşti, companie prezentă pe piaţa de capital românească din noiembrie 1996, a debutat luni, 17 ianuarie, pe Piaţa Reglementată a Bursei sub simbolul bursier CRC, ca urmare a transferului de pe piaţa AeRO.
 
Totodată, anul acesta Chimcomplex lansează prima emisiune de bonduri internaţionale.
 
"În a doua jumătate a anului, după aprobările adunării generale extraordinare a acţionarilor, intenţionăm să pornim demersurile în vederea unei operaţiuni de majorare de capital social, care sperăm că va depăşi aşteptările investitorilor. Cele două acţiuni de capital amintite au ca scop începerea investiţiilor strategice de relansare a liniilor de produse chimice aflate în conservare. Ambele platforme chimice folosesc doar 20% din capacităţile lor. Luăm în considerare şi construirea unor noi linii de produse, pe care România le importă momentan la preţuri exagerate", a mai spus Ştefan Vuza.
 
În opinia directorului General al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, prezenţa Chimcomplex pe Piaţa Reglementată deschide noi orizonturi, iar creşterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali şi internaţionali.
 
"Ne onorează prezenţa la Bursă a unui emitent de talia Chimcomplex Borzeşti, care de astăzi îşi continuă drumul pe piaţa de capital în calitate de companie listată pe segmentul principal. Chimcomplex este un exemplu de transformare şi adaptare la economia de piaţă şi ne uităm cu interes la perspectivele de viitor ale companiei. Prezenţa pe Piaţa Reglementată deschide noi orizonturi, iar creşterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali şi internaţionali şi, totodată, poate permite includerea acţiunilor Chimcomplex în indicii FTSE Russell, ceea ce va duce la consolidarea statutului de piaţă emergentă al Bursei. Le urez mult succes în continuare şi sper ca şi alţi emitenţi să fie inspiraţi de modelul Chimcomplex, atât în ceea ce priveşte evoluţia companiei, cât şi în privinţa parcursului pe piaţa de capital", a declarat Adrian Tănase.
 
Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti, la momentul transferului, Chimcomplex Borzeşti era cea mai mare companie listată pe piaţa AeRO, cu o capitalizare bursieră de aproape 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro). Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, fiind o companie strategică pentru economia românească, înfiinţată în 1954 la Borzeşti, Oneşti. Chimcomplex administrează în prezent cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea.
 
"Chimcomplex este o companie naţională, cu acţionariat majoritar românesc şi cu un obiectiv clar de a atrage mulţi alţi investitori români. O companie bine poziţionată pentru a oferi valoare strategică potenţialilor săi acţionari, deoarece valorifică tendinţele pieţei şi va pune România pe harta verde a lumii datorită proiectelor pe care le are în vedere. Compania are un potenţial de creştere exponenţial întrucât avem patru aşi în mânecă: dăm valoare resurselor naturale, avem know-how, avem piaţă şi acum avem şi bani", a declarat Ştefan Vuza, Preşedinte Chimcomplex Borzeşti.
 
Conform sursei citate, acţiunile companiei au închis ultima şedinţă pe piaţa AeRO sub simbolul CHOB, 12 ianuarie, la preţul de 26,2 lei per acţiune. În prima zi pe Piaţa Reglementată, acţiunile companiei disponibile sub noul simbol bursier CRC, au deschis şedinţa de tranzacţionare cu preţul de închidere al simbolului CHOB din 12 ianuarie.
 
"În ultimele şase luni, am livrat produse esenţiale pentru 54 ţări de pe 5 continente, pentru aproximativ 600 de clienţi. Investiţiile de peste 245 milioane de euro derulate de Chimcomplex în ultimii ani au creat premisele unei dezvoltări eficiente şi sustenabile. În prezent sunt în faza de execuţie finală proiecte de peste 55 milioane de euro şi sunt în pregătire şi start execuţie proiecte de peste 125 milioane de euro. Astăzi alocăm câteva ore pentru a sărbători, dar apoi ne întoarcem la chimie, inginerie, proiectare şi livrare pentru portofoliul nostru de clienţi în creştere. Felicit echipa noastră pentru această etapă notabilă şi mulţumesc tuturor pentru dedicare şi implicare. Împreună, fabricăm produse pe care nimeni altcineva aproape că nu le mai face, cel puţin în regiune, pentru unele dintre cele mai avansate companii şi industrii din lume şi să ştiţi că doar am zgâriat suprafaţa potenţialului nostru. Am ajuns aici pentru că avem încredere în ceea ce facem şi ştim să o facem bine", a afirmat Victor Avram, CEO Chimcomplex Borzeşti.
 
Chimcomplex Borzeşti este a doua companie care trece de pe piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată, categoria Standard, după Bittnet Systems în iunie 2020. Transferul acţiunilor Chimcomplex Borzeşti pe Piaţa Reglementată a fost realizat cu sprijinul Estinvest.
 
În 2020 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei, iar în primele nouă luni ale anului 2021 a raportat o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei. Chimcomplex Borzeşti este deţinută de CRC Alchemy Holding cu 85% din acţiuni şi de Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 8,9%. Restul capitalului social, de aproximativ 5%, este deţinut de persoane juridice şi fizice. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2448 / 7958
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...