ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Poziția UNBR față de proiectele de modificare a codurilor de procedură penală și civilă, propuse de Asociația Forumul Judecătorilor

06 August 2020   |   BizLawyer

UNBR își arată disponibilitatea de a dialoga, la nivel instituțional, în legătură cu orice demers ce privește procedurile judiciare, activitatea avocaților și drepturile justițiabililor.

 
 
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a luat act de Propunerea de modificare și completare a Codului de procedură penală, promovată de Asociația Forumul Judecătorilor, prin care se urmărește, în principal, stabilirea unor reguli privind judecata prin videoconferință, precum și restrângerea fazei orale în anumite pricini judiciare.

Invocând ”lipsa unui plan serios de reluare graduală a activității instanțelor judecătorești, la încetarea stării de urgență, de natură a permite și a asigura distanțarea fizică între participanții la actul de justiție și protejarea sănătății publice”, Asociația Forumul Judecătorilor propune măsuri de digitalizare a procedurilor.

Potrivit expunerii de motive, Codul de procedură penală nu ar oferi soluţii adecvate pentru rezolvarea cauzelor într-un termen rezonabil, în contextul blocajelor provocate de pandemia Covid 19. De asemenea, în Mai 2020, aceeași asociație a propus și un proiect de modificare a Codului de procedură civilă, care prevede măsuri similare de digitalizare a procedurilor civile.


”Încă de la început, trebuie precizat că UNBR nu se opune digitalizării sistemului judiciar. Dimpotrivă, UNBR a susținut și a promovat consultarea dosarului electronic, comunicarea electronică a actelor de procedură și alte soluții de natură să eficientizeze comunicarea digitală, astfel încât să se reducă aglomerarea fizică în clădirile instanțelor de judecată”, se arată într-un material remis redactiei de UNBR.

”În același scop, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, UNBR  a propus un set de măsuri de îmbunătățire a comunicării electronice, evidențiind problemele semnalate de avocați în procesul de implementare a digitalizării sistemului judiciar.

Printre acestea, menționăm:
•    Pentru corespondența electronică transmisă instanței, ar trebui setat un răspuns automat de confirmare a primirii corespondenței electronice;
•    Obținerea certificatelor de grefa (alte înscrisuri) prin poșta electronică cu semnătura electronică (la fel ca la ONRC);
•    Toate documentele din dosare să fie scanate pentru a putea fi vizualizate pe aplicația infodosar;
•    Scanarea tuturor dosarelor, inclusiv cele în materia minori și familie, și transmiterea parolei de acces; scanarea documentelor din dosarele de urmărire penală.

În aceeași adresă către Consiliul Superior al Magistraturii, UNBR a evocat si posibilitatea adoptării unor măsuri pentru desfășurarea în sistem on-line a ședințelor de judecată, eventual comunicarea prin citație a solicitării de a opta pentru videoconferință.

Cu toate acestea, UNBR consideră că participarea la proces prin videoconferință ar putea fi o opțiune a părților în anumite categorii de litigii, însă nu o obligație impusă de lege.

Generalizarea, permanentizarea și obligativitatea sistemului de videoconferință şi cu atât mai mult restrângerea  fazei orale în anumite pricini judiciare ar fi de natură să afecteze arhitectura procesului sub aspectul profund al drepturilor fundamentale, în special dreptul la apărare.

UNBR amintește că în pofida faptului că avocații reprezintă o categorie profesională direct expusă riscurilor sanitare specifice acestei perioade, este esențial ca principiile pe care se sprijină încrederea în actul judiciar să nu fie ajustate sau modelate sub imperiul unei temeri imediate și nici în absența unei dezbateri cu toate profesiile implicate în actul de justiție.

Schimbările radicale, fie ele și novatoare, intervenite în absența verificãrii în prealabil a sustenabilitãţii reale în interiorul mediului judiciar în care intervin, sunt în general sortite eșecului și pot compromite evoluția durabilă a dreptului.

În acest context, UNBR își arată disponibilitatea de a dialoga, la nivel instituțional, în legătură cu orice demers ce privește procedurile judiciare, activitatea avocaților și drepturile justițiabililor”, se arată în opinia UNBR, redată integral de BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 13
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...