€    USD    
Home Login
Campioana veniturilor pe piata locala de avocatura nu apare in Chambers Global, in timp ce competenta unor firme mai mici e recunoscuta. Cum explica paradoxul Bostina & Asociatii

23 Martie 2012   |   Georgian Stoica

O analiza realizata in iulie 2011 de BizLawyer, releva faptul ca firma Boştină & Asociaţii, clasată de ani buni pe a patra poziţie în topul încasărilor (9,6 milioane de euro în 2010), avea si anul trecut o prezenţă mai mult decât discretă în directoarele juridice internaţionale.

Ultimul director juridic international lansat pe piata saptamana trecuta reconfirma un paradox al pietei avocaturii din Romania. Firma Bostina si Asociatii, cu incasari in 2011 de peste 33 de milioane de euro conform declaratiei de venituri, facuta recent publica, nu apare pe primele 3 benzi, unde sunt listate cele mai performate firme de avocati, in topul realizat de Chambers Global. Nici avocatii firmei nu sunt listati pe niciuna din ariile de practica, la categoria „Leading Individuals”.

In schimb, Chambers recunoaste profesionalismul unor case de avocatura mai mici, care abia realizeaza, probabil, o zecime din veniturile firmei Bostina & Asociatii. Chabers Global recunoaste, spre exemplu, performantele Cabinetului de avocati Buzescu Ca si al firmei Stratula Mocanu & Asociatii. Despre Buzescu CA, directorul juridic spune ca are o practica notabila, fiind de admirat pentru prezenta independenta, pe termen lung, pe piata serviciilor avocatiale in domeniul fuziunilor si achizitiior. Stratula Mocanu & Asociatii este pozitionata pe a treia banda in doua categorii: Dispute Resolution si Restructuring/Insolvency, partenerii Sorin Stratula si Cosmin Mocanu fiind de asemenea evidentiati.

Potrivit Chambers Global, Cosmin Mocanu este "un excelent comunicator, care poate rezolva orice chestiune încredinţată, oricât de dificila." Sursele de pe piata il laudă în special pentru capacitatea sa de a furniza o analiză aprofundată şi soluţiile cele mai bune in cazuri complexe. Despre Sorin Stratula ghidul juridic spune ca "nu lasă nimic descoperit şi excelează in descoperirea punctele slabe ale părţii adverse".

Si avocatul Costea Corin Danescu, fondatorul Danescu & Asociatii, este apreciat de Chambers Global care spune despre el ca este un litigator cu notorietate si o experienta de peste 20 de ani in cazuri de litigii complexe.

O analiza realizata in iulie 2011 de BizLawyer, releva faptul ca firma Boştină & Asociaţii, clasată de ani buni pe a patra poziţie în topul încasărilor (9,6 milioane de euro în 2010), avea si anul trecut o prezenţă mai mult decât discretă în directoarele juridice internaţionale. BizLawyer a centralizat iunie 2011  informatiile din 6 directoare internaţionale şi publicaţii de profil - Chambers & Partners, IFLR1000, Legal 500, PLC Which Lawyer?, Expert Guides şi Legal Experts - şi a extras avocaţii selectaţi si recomandati de acestea.

Bostina & Asociatii, era clasata de Legal 500 pe al treilea palier la Parteneriat Public Privat si pe al patrulea pentru Energie, Corporate/M&A si Real Estate. De asemenea, firma era pozitionata pe al treilea palier la Project Finance in IFLR 1000. Dintre avocatii firmei, coordonatorul Doru Catalin Bostina era evidentiat doar de Legal Experts, la Corporate & Finance.

Citeste si:

Ce avocaţi români sunt apreciaţi de directoarele internaţionale. O firmă din Top 6 după venituri, aproape ignorată

Solicitata sa explice de ce nu ii dau directoarele pozitia cuvenita, desi in ultimii ani a fost in Top 4 firme de avocatura dupa venituri, iar anul acesta s-a clasat pe primul loc, directorul de PR al firmei Bostina & Asociatii a precizat ca firma nu stie care sunt criteriile dupa care se fac clasamentele, dar multumeste clientilor care ii recomanda altor clienti. "Nu cunoastem criteriile dupa care publicatia face recomandari, asa ca nu putem raspunde la intrebare in cunostinta de cauza si nu dorim sa speculam. Le multumim insa clientilor nostri care ne recomanda altor clienti si pentru noi acesta este cel mai important lucru", ne-a declarat Ovidiu Constantinescu, PR Manager Bostina & Asociatii.
bunicutza
23 martie, 2012 - 08:37

Draga domnule PR-ist, este rusinos sa spui ca nu cunosti criteriile in baza carora se realizeaza clasamentele directoarelor, mai ales ca ele nu sunt "la secret", ci facute publice pe site-urile respectivelor publicatii. V-a jenat cumva intrebarea jurnalistului? Ati fi preferat, poate, sa raspundeti unor intrebari legate de profiturile Bostina anul trecut sau incasarile reale (reale, nu sumele circulate prin firma)? Desigur, ar fi fost probabil un exercitiu de sinceritate mult prea complicat. La fel de complicate cum sunt si directoarele astea...Demisia, demisia!!!

 
Ionut
21 martie, 2012 - 06:14

Mi-e greu sa cred ca cei de la Chambers au ceva cu Bostina. In primul rand trebuiau intrebati cei de la Bostina daca au aplicat pentru editia 2012.

 
Contacteaza-ne!
Trimite un email