ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Barna: Pe subiectul SIIJ sunt revoltat; suntem în blocaj; UDMR nu vrea desfiinţarea

20 Iulie 2021   |   Agerpres

Dan Barna a spus că poziţiile sunt foarte clare şi că nu există un interes din partea UDMR de a desfiinţa SIIJ.

 
 
Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat marţi că în acest moment coaliţia este într-un blocaj pe subiectul desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), menţionând că ministrul Justiţiei a prezentat mai multe variante, dar niciuna nu a fost acceptată pentru că UDMR nu vrea, practic, desfiinţarea acestei secţii, iar PNL are o poziţie neutră.

"Subiectul este, evident, pe agenda publică de mai mult timp, ţine de un punct de vedere al partenerilor de coaliţie de la UDMR, care nu susţin varianta aprobată de Guvern, varianta simplă prin care SIIJ se desfiinţează şi atribuţiile, competenţele se descompun pe Parchete, la DNA, la Parchet General sau la DIICOT. Cei de la UDMR nu vor practic desfiinţarea SIIJ. Poziţia lor este că să desfiinţăm SIIJ-ul actual şi să-l mutăm, tot ca secţie specială pentru magistraţi, la Parchetul General, adică schimbă plăcuţa de pe uşă şi să schimbăm un pic adresa poştală. (...) Noi nu vrem la DNA, noi spunem că trebuie revenit la - exact cum spun şi Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană - descompunerea atribuţiile acestei secţii, invenţia lui Liviu Dragnea, pe competenţe. Adică: dacă e corupţie - la DNA, dacă e crimă organizată - la DIICOT, dacă sunt infracţiuni comune - la Parchet, aşa cum e toată lumea, astfel încât magistraţii să nu mai aibă o secţie specială, că despre asta e vorba, nu despre unde ascundem o secţie specială pentru magistraţi", a afirmat Barna la TVR1.

El a spus că, în acest context, ministrul Justiţiei a propus încă o variantă, însă şi aceasta a fost respinsă de UDMR.

"Deci, în acest context, astăzi, discuţia este deja de câteva săptămâni, ştim cele două poziţii oarecum ireconciliabile. Şi atunci, ministrul Justiţiei, discutând cu colegii din UDMR şi din PNL, au găsit o variantă prin care am mai propus încă o alternativă prin care să desfiinţăm SIIJ, dar să existe o garanţie, cerută de UDMR asupra magistraţilor, astfel încât dacă un magistrat este anchetat pentru o faptă de corupţie sau de orice fel de fapt, dacă consideră că procurorii din aria lui teritorială ar putea să nu fie obiectivi, să poată să ceară mutarea în toate circumscripţie, adică să fie anchetat de un alt parchet (...). Poţi să ceri mutarea la un alt parchet, o dată pentru a elimina orice suspiciune, asigurând o garanţie pentru eventuale temeri că, vezi Doamne, procurorul ar face un dosar pentru un magistrat. Am prezentat şi această variantă, cei de la UDMR, în prima fază au zis că ar putea să fie de acord, ar putea să fie o garanţie, după care astăzi ne-au spus că nu sunt de acord, pentru că dânşii de fapt vor ca atribuţia aceasta să nu fie la DNA. Dânşii vor ca DNA să nu aibă atribuţii în această zonă, pentru că poziţia este de a păstra o secţie specială pentru magistraţi dintr-un raţionament pe care mi-e greu să-l înţeleg", a adăugat vicepremierul.

Dan Barna a spus că poziţiile sunt foarte clare şi că nu există un interes din partea UDMR de a desfiinţa SIIJ.

"Ministrul Justiţiei a prezentat mai multe variante, niciuna nu este acceptată pentru că, de fapt, în realitate, percepţia pe care o vedem cu toţii este că practic orice variantă s-ar propune, ea va fi respinsă pentru că nu există un interes din partea acestui partener al coaliţiei pentru ca angajamentul din program de guvernare chiar să devină realitate. (...) Calendarul era să se întâmple până la sfârşitul acestei legislaturi, nu s-a întâmplat. Suntem în acest blocaj, continuăm discuţiile, eu sper să găsim totuşi o soluţie, dar lucrurile sunt foarte complicate în acest moment. Nu am un răspuns, în acest moment suntem într-un blocaj pe acest subiect. Despre ce calendar să vorbim? Putem asuma orice calendar, nu se întâmplă. În realitate, nu există o dorinţă pentru desfiinţarea SIIJ şi de fapt suntem singurii care luptăm pe acest front pentru că a fost un acord în coaliţie că aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia şi în funcţie de asta vom hotărî şi vom desfiinţa SIIJ. A venit avizul Comisiei de la Veneţia, care spune exact ce spune Guvernul, şi pare că de fapt angajamentul că găsim o soluţie şi desfiinţăm SIIJ nu mai contează. Cei de la PNL sunt neutri în această dezbatere. Spun: 'noi acceptăm orice formulă'", a mai spus Barna.

Vicepremierul a menţionat că este revoltat de această situaţie.

"La subiectul SIIJ sunt revoltat în momentul de faţă, pentru că deşi colegul meu a prezentat o variantă care răspundea exact la temerile invocate, vedem că de fapt este un balet şi că interesul nu este de a desfiinţa şi de a face paşi înainte, acesta creează cumva sentimentul de muncă în zadar, dar vom continua şi pentru faptul că o bucată din România a decis că USR PLUS să fie în această guvernare şi să luptăm pentru aceste reforme", a adăugat Barna.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5311 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...