ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiriţoiu: Vom fi foarte atenţi ca furnizorii de gaze să nu blocheze migrarea consumatorilor spre oferte cu preţ mai mic

07 Iulie 2020   |   AGERPRES

El a arătat că o parte bună a pandemiei este că în această perioadă a scăzut preţul la energie şi la gaze, deci este un moment bun pentru liberalizarea pieţei.

 
 
Consiliul Concurenţei derulează o investigaţie preventivă pe piaţa gazelor, pentru a vedea dacă furnizorii au tentative de blocare a consumatorilor care vor să se mute la altă companie, urmând ca peste aproximativ o lună să decidă în ce fel va interveni în piaţă, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, în cadrul dezbaterii online "Energy Forum - "Liberalizarea pieţei de gaze şi energie electrică".

"Ţinta noastră este ca lucrurile să meargă bine în toamnă, când începe sezonul rece şi când consumul creşte. Va dura ceva timp până când ne hotărâm fiecare unde să ne facem contractul, până când toţi consumatorii interesaţi vor dobândi cunoştinţele necesare, deci avem câteva luni la dispoziţie ca acest mecanism să meargă mai bine, ca toamna să ne prindă cu contracte cât mai avantajoase care să reflecte condiţiile bune din piaţă din acest moment", a afirmat Chiriţoiu.


El a arătat că o parte bună a pandemiei este că în această perioadă a scăzut preţul la energie şi la gaze, deci este un moment bun pentru liberalizarea pieţei.

"Avem o investigaţie pentru a avea o bază legală pentru a putea cere informaţii prompt de la companii. Dacă vreţi, este preventivă investigaţia pe care o avem în momentul de faţă. Vom strânge date, dar vrem să aşteptăm până la sfârşitul lunii, pentru că a trecut abia o săptămână şi este prea devreme să tragem concluzii. Aş vrea ca până la sfârşitul lunii să avem o discuţie cu partenerii menţionaţi înainte (ANRE şi Ministerul Energiei - n.r.) pentru a vedea cum s-a desfăşurat procesul şi în ce fel ar trebui să intervenim", a precizat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, autoritatea de concurenţă va monitoriza în special dacă actualii furnizori, E.ON şi Engie, au tentative de blocare a consumatorilor care vor să se mute la altă companie.

"Zona unde putem fi eficienţi este a preveni sau a interveni atunci când se văd semne că se blochează migraţia clienţilor de la un furnizor la altul. Vedem deja că au apărut oferte mai atractive decât cele pe care le aveam în contractele de până acum şi e important să fie lăsaţi liber clienţii să se mute de pe contractele actuale, mai dezavantajoase, înspre cele mai bune şi asta îi va obliga şi pe cei doi mari furnizori, ca să nu-şi piardă clienţii, vor fi şi ei obligaţi să dea condiţii mai bune şi vedem că au apărut şi ei deja cu oferte mai bune", a continuat el.

Pentru ca acest mecanism să funcţioneze, clienţii trebuie să fie liberi să se mute de la un furnizor la altul.

"Noi la asta vom fi foarte atenţi, ca nu cumva actualii furnizori să încerce să blocheze prin diferite şicane mişcarea clienţilor", a adăugat preşedintele Concurenţei, în dezbaterea organizată de trustrul de presă DC Media Group.

Chiriţoiu a mărturisit că nu a încheiat încă un nou contract la gaze, în aşteptarea unor oferte mai bune.

De la 1 iulie 2020, piaţa gazelor naturale din România a fost complet liberalizată.

Marii furnizori de gaze, E.ON şi Engie, au trimis consumatorilor casnici oferte cu acelaşi preţ ca până acum. Aceasta în timp ce autorităţile au anunţat că populaţia va plăti cu 10-15% mai puţin odată cu liberalizarea, întrucât cotaţia gazelor pe bursă a scăzut.

Piaţa de energie electrică urmează să fie complet liberalizată şi ea de la 1 ianuarie 2021.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8066 / 8910
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...