ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Concedii medicale: Dispoziții specifice până la 30 septembrie, facilități privind procedura de recuperare a indemnizațiilor de către angajatori și implicații practice

15 Iunie 2020   |   Camelia Niță, Managing Director, si Magdalena Ștefan, Manager - PwC România

Cele mai multe dispoziții au aplicabilitate extinsă până la data de 30 septembrie 2020 și vizează aspecte care facilitează transmiterea concediilor medicale pentru angajatori și salariați, deopotrivă.

 
 

O serie de modificări pentru simplificarea procedurilor privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu implicații si aplicabilitate limitată în timp, vizând atât certificatele medicale eliberate în perioada stării de urgență, cât și  pe cele acordate începând cu data de 15 mai 2020 au fost introduse în contextul COVID-19.

Cele mai multe dispoziții au aplicabilitate extinsă până la data de 30 septembrie 2020 și vizează aspecte care facilitează transmiterea concediilor medicale pentru angajatori și salariați, deopotrivă.

Deși simplificată, procedura de depunere prin mijloace electronice la Casele de Sănătate a cererilor de decontare pentru indemnizații de concedii medicale, este urmată de transmiterea în original a documentelor, precum și a certificatelor medicale în original.


Implicații practice privind recuperarea sumelor și transmiterea certificatelor de concediu medical

Recuperarea  indemnizațiilor de concedii medicale de către angajatori

Pentru a facilita procedura de depunere a cererilor de decontare pentru concedii medicale, Casele de Asigurări de Sănătate au implementat modalități de transmitere a documentației prin mijloace de transmitere la distanță.

În practică, am observat că procedura nu este una unitară, astfel, pe site-urile unor Case Județene de Asigurări de Sănătate  sunt indicate adrese de email unde poate fi transmisă documentația specifica precum și numere de telefon dedicate pentru oferirea de instrucțiuni.

Casa de Sănătate a Municipiului București a  implementat o platformă de transmitere online a cererilor către CASMB, având o secțiune distinctă dedicată persoanelor juridice angajatori. Platforma pune la dispoziție atât documentele tip necesare (Cerere de recuperare și Centralizator concedii medicale), cât și un formular online care se completează în două etape ușor de urmat:

        primul pas constă în completarea datelor de identificare ale companiei, perioada pentru care se solicită decontarea indemnizațiilor și suma solicitată iar

        pasul al doilea presupune încărcarea celor două documente menționate anterior, semnate și scanate.

În concluzie, este recomandată confirmarea procedurii aplicabile pentru solicitarea online a decontării indemnizațiilor de concedii medicale, precum și a termenelor de depunere a documentelor originale, prin solicitarea de informații de la Casa de Sănătate relevantă pentru sediul angajatorului.

Transmiterea certificatelor și plata indemnizațiilor de concediu medical 

Documentele eliberate începând cu data de 15 mai 2020 pot fi transmise și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, astfel: 

-          Medicii curanți către persoanele asigurate, în ce privește certificatele medicale

-          Angajatorul către salariat, în ce privește adeverința necesară emiterii certificatelor medicale

-          Angajatii către plătitorii de indemnizații/angajatori, chiar și fără viza medicului de familie, în cazul certificatelor  emise de către alți medici.

Certificatele medicale transmise prin mijloace electronice constituie document justificativ de plată și se depun de către plătitorii de indemnizații la Casele de Sănătate, în condițiile în care se solicită restituirea sumelor reprezentând indemnizaţii plătite angajaţilor proprii care au beneficiat de certificate de concediu medical.

Cu toate acestea, termenul de depunere a formularelor originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) şi 2 (roz) la plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de 30 de zile calendaristice de la data eliberării acestora.

Acte normative

Măsurile specifice menționate mai sus au fost reglementate prin Ordinul comun emis de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate Nr.872/543/2020. Actul normativ modifică și completează Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, constituind un capitol distinct.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 7855 / 8629
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
    Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...