ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coruptia privata – un fenomen in crestere

24 Aprilie 2019   |   Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr

Principala provocare cu care se confrunta companiile in prezent o reprezinta faptul ca infractiunile savarsite de un administrator, chiar si un administrator de fapt (care poate actiona de multe ori cu depasirea mandatului si a increderii acordate de catre companie), un mandatar si chiar de catre un simplu angajat care isi nesocoteste atributiile de serviciu, pot determina in anumite conditii angajarea raspunderii penale a companiei.

Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr

 
 
In Romania, dezbaterile publice cu privire la fenomenul coruptiei sunt dominate in continuare de efectele coruptiei publice si de abuzul savarsit de cei chemati sa exercite o functie publica. Cu toate acestea, coruptia din sectorul privat, latura mai putin populara a coruptiei (inca), se bucura in ultimii de o atentie sporita din partea autoritatilor si a organelor de cercetare penala.

Explicatiile sunt multiple: cresterea schimburilor transfrontaliere de bunuri si servicii si puterea economica a marilor companii au plasat coruptia privata in lumina reflectoarelor si au sporit demersurile desfasurate pe plan mondial pentru combaterea ei, sub toate aspectele acesteia. Mediul de afaceri este vulnerabilizat mai mult ca niciodata, iar societatile comerciale sunt incurajate sa isi revizuiasca politicile interne de functionare pentru a preveni sanctiunile drastice stabilite de legislatia in vigoare.


Legislatiile statelor europene au raspuns noilor realitati economice inclusiv prin reglementarea raspunderii persoanelor juridice pentru faptele de coruptie activa si pasiva savarsite in realizarea obiectului de activitate al acestora, in interesul sau in numele lor. Romania s-a raliat statelor europene precum Belgia sau Olanda – care au reglementat raspunderea penala a persoanei juridice – si a introdus aceasta institutie in dreptul romanesc inca din anul 2006.

„Ca atare, in Romania persoanele juridice pot raspunde penal in mod direct, pentru orice infractiune (si nu numai pentru infractiunile de coruptie), daca sunt indeplinite anumite conditii prevazute de lege. Institutia raspunderii penale a persoanei juridice este una dinamica: daca in anul 2008 sau fost 10 persoane juridice trimise in judecata (dintr-un total de 51 de persoane care au avut calitatea de suspect sau inculpat), in anul 2016 numarul trimiterilor in judecata a crescut la 487 (din 1008 persoane juridice cu calitatea de suspect sau inculpat)”, a declarat Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr.

Cu referire la domeniile afectate de coruptie, raportul de activitate al D.N.A. pentru anul 2018 ne arata faptul ca atribuirea frauduloasa sau derularea in conditii preferentiale a contractelor de achizitie publica, intocmirea sau eliberarea de avize, autorizatii, permise etc., efectuarea controalelor la frontiera de stat, obtinerea de subventii de la bugetul de stat sau finantari nerambursabile si operatiunile nereale pentru deducerea/rambursarea ilegala de T.V.A., prin inregistrarea unor operatiuni cu societati comerciale romanesti pentru a justifica importuri intracomunitare, reprezinta principalele arii afectate de coruptie in ultimii ani. Suplimentar, coruptia privata afecteaza cu precadere atribuirea preferentiala a unui contract, in detrimentul celorlalti competitori din piata.

Sanctiunile care pot fi aplicate persoanei juridice de catre o instanta penala sunt drastice: pedeapsa principala este amenda, iar pedepsele complementare pot privi suspendarea temporara a activitatii, interdictia temporara de a participa la licitatii publice sau chiar dizolvarea persoanei juridice.

Principala provocare cu care se confrunta companiile in prezent o reprezinta faptul ca infractiunile savarsite de un administrator, chiar si un administrator de fapt (care poate actiona de multe ori cu depasirea mandatului si a increderii acordate de catre companie), un mandatar si chiar de catre un simplu angajat care isi nesocoteste atributiile de serviciu, pot determina in anumite conditii angajarea raspunderii penale a companiei.

Asadar, companiile sunt si ar trebui sa regandeasca raporturile juridice stabilite la nivel intern cu persoanele imputernicite si cu proprii angajati sau colaboratori. De asemenea, companiile trebuie sa acorde o atentie sporita directivelor interne.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 8582 / 8625
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Concursul de Procese Simulate de Drept Civil Filip & Company și-a desemnat câștigătorii
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
    CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...