ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coruptia privata – un fenomen in crestere

24 Aprilie 2019   |   Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr

Principala provocare cu care se confrunta companiile in prezent o reprezinta faptul ca infractiunile savarsite de un administrator, chiar si un administrator de fapt (care poate actiona de multe ori cu depasirea mandatului si a increderii acordate de catre companie), un mandatar si chiar de catre un simplu angajat care isi nesocoteste atributiile de serviciu, pot determina in anumite conditii angajarea raspunderii penale a companiei.

Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr

 
 
In Romania, dezbaterile publice cu privire la fenomenul coruptiei sunt dominate in continuare de efectele coruptiei publice si de abuzul savarsit de cei chemati sa exercite o functie publica. Cu toate acestea, coruptia din sectorul privat, latura mai putin populara a coruptiei (inca), se bucura in ultimii de o atentie sporita din partea autoritatilor si a organelor de cercetare penala.

Explicatiile sunt multiple: cresterea schimburilor transfrontaliere de bunuri si servicii si puterea economica a marilor companii au plasat coruptia privata in lumina reflectoarelor si au sporit demersurile desfasurate pe plan mondial pentru combaterea ei, sub toate aspectele acesteia. Mediul de afaceri este vulnerabilizat mai mult ca niciodata, iar societatile comerciale sunt incurajate sa isi revizuiasca politicile interne de functionare pentru a preveni sanctiunile drastice stabilite de legislatia in vigoare.


Legislatiile statelor europene au raspuns noilor realitati economice inclusiv prin reglementarea raspunderii persoanelor juridice pentru faptele de coruptie activa si pasiva savarsite in realizarea obiectului de activitate al acestora, in interesul sau in numele lor. Romania s-a raliat statelor europene precum Belgia sau Olanda – care au reglementat raspunderea penala a persoanei juridice – si a introdus aceasta institutie in dreptul romanesc inca din anul 2006.

„Ca atare, in Romania persoanele juridice pot raspunde penal in mod direct, pentru orice infractiune (si nu numai pentru infractiunile de coruptie), daca sunt indeplinite anumite conditii prevazute de lege. Institutia raspunderii penale a persoanei juridice este una dinamica: daca in anul 2008 sau fost 10 persoane juridice trimise in judecata (dintr-un total de 51 de persoane care au avut calitatea de suspect sau inculpat), in anul 2016 numarul trimiterilor in judecata a crescut la 487 (din 1008 persoane juridice cu calitatea de suspect sau inculpat)”, a declarat Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr.

Cu referire la domeniile afectate de coruptie, raportul de activitate al D.N.A. pentru anul 2018 ne arata faptul ca atribuirea frauduloasa sau derularea in conditii preferentiale a contractelor de achizitie publica, intocmirea sau eliberarea de avize, autorizatii, permise etc., efectuarea controalelor la frontiera de stat, obtinerea de subventii de la bugetul de stat sau finantari nerambursabile si operatiunile nereale pentru deducerea/rambursarea ilegala de T.V.A., prin inregistrarea unor operatiuni cu societati comerciale romanesti pentru a justifica importuri intracomunitare, reprezinta principalele arii afectate de coruptie in ultimii ani. Suplimentar, coruptia privata afecteaza cu precadere atribuirea preferentiala a unui contract, in detrimentul celorlalti competitori din piata.

Sanctiunile care pot fi aplicate persoanei juridice de catre o instanta penala sunt drastice: pedeapsa principala este amenda, iar pedepsele complementare pot privi suspendarea temporara a activitatii, interdictia temporara de a participa la licitatii publice sau chiar dizolvarea persoanei juridice.

Principala provocare cu care se confrunta companiile in prezent o reprezinta faptul ca infractiunile savarsite de un administrator, chiar si un administrator de fapt (care poate actiona de multe ori cu depasirea mandatului si a increderii acordate de catre companie), un mandatar si chiar de catre un simplu angajat care isi nesocoteste atributiile de serviciu, pot determina in anumite conditii angajarea raspunderii penale a companiei.

Asadar, companiile sunt si ar trebui sa regandeasca raporturile juridice stabilite la nivel intern cu persoanele imputernicite si cu proprii angajati sau colaboratori. De asemenea, companiile trebuie sa acorde o atentie sporita directivelor interne.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 9708 / 9751
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
    Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
    Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
    Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
    Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...