ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coruptia privata – un fenomen in crestere

24 Aprilie 2019   |   Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr

Principala provocare cu care se confrunta companiile in prezent o reprezinta faptul ca infractiunile savarsite de un administrator, chiar si un administrator de fapt (care poate actiona de multe ori cu depasirea mandatului si a increderii acordate de catre companie), un mandatar si chiar de catre un simplu angajat care isi nesocoteste atributiile de serviciu, pot determina in anumite conditii angajarea raspunderii penale a companiei.

Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr

 
 
In Romania, dezbaterile publice cu privire la fenomenul coruptiei sunt dominate in continuare de efectele coruptiei publice si de abuzul savarsit de cei chemati sa exercite o functie publica. Cu toate acestea, coruptia din sectorul privat, latura mai putin populara a coruptiei (inca), se bucura in ultimii de o atentie sporita din partea autoritatilor si a organelor de cercetare penala.

Explicatiile sunt multiple: cresterea schimburilor transfrontaliere de bunuri si servicii si puterea economica a marilor companii au plasat coruptia privata in lumina reflectoarelor si au sporit demersurile desfasurate pe plan mondial pentru combaterea ei, sub toate aspectele acesteia. Mediul de afaceri este vulnerabilizat mai mult ca niciodata, iar societatile comerciale sunt incurajate sa isi revizuiasca politicile interne de functionare pentru a preveni sanctiunile drastice stabilite de legislatia in vigoare.


Legislatiile statelor europene au raspuns noilor realitati economice inclusiv prin reglementarea raspunderii persoanelor juridice pentru faptele de coruptie activa si pasiva savarsite in realizarea obiectului de activitate al acestora, in interesul sau in numele lor. Romania s-a raliat statelor europene precum Belgia sau Olanda – care au reglementat raspunderea penala a persoanei juridice – si a introdus aceasta institutie in dreptul romanesc inca din anul 2006.

„Ca atare, in Romania persoanele juridice pot raspunde penal in mod direct, pentru orice infractiune (si nu numai pentru infractiunile de coruptie), daca sunt indeplinite anumite conditii prevazute de lege. Institutia raspunderii penale a persoanei juridice este una dinamica: daca in anul 2008 sau fost 10 persoane juridice trimise in judecata (dintr-un total de 51 de persoane care au avut calitatea de suspect sau inculpat), in anul 2016 numarul trimiterilor in judecata a crescut la 487 (din 1008 persoane juridice cu calitatea de suspect sau inculpat)”, a declarat Oana Piticas, Avocat Associate, Noerr.

Cu referire la domeniile afectate de coruptie, raportul de activitate al D.N.A. pentru anul 2018 ne arata faptul ca atribuirea frauduloasa sau derularea in conditii preferentiale a contractelor de achizitie publica, intocmirea sau eliberarea de avize, autorizatii, permise etc., efectuarea controalelor la frontiera de stat, obtinerea de subventii de la bugetul de stat sau finantari nerambursabile si operatiunile nereale pentru deducerea/rambursarea ilegala de T.V.A., prin inregistrarea unor operatiuni cu societati comerciale romanesti pentru a justifica importuri intracomunitare, reprezinta principalele arii afectate de coruptie in ultimii ani. Suplimentar, coruptia privata afecteaza cu precadere atribuirea preferentiala a unui contract, in detrimentul celorlalti competitori din piata.

Sanctiunile care pot fi aplicate persoanei juridice de catre o instanta penala sunt drastice: pedeapsa principala este amenda, iar pedepsele complementare pot privi suspendarea temporara a activitatii, interdictia temporara de a participa la licitatii publice sau chiar dizolvarea persoanei juridice.

Principala provocare cu care se confrunta companiile in prezent o reprezinta faptul ca infractiunile savarsite de un administrator, chiar si un administrator de fapt (care poate actiona de multe ori cu depasirea mandatului si a increderii acordate de catre companie), un mandatar si chiar de catre un simplu angajat care isi nesocoteste atributiile de serviciu, pot determina in anumite conditii angajarea raspunderii penale a companiei.

Asadar, companiile sunt si ar trebui sa regandeasca raporturile juridice stabilite la nivel intern cu persoanele imputernicite si cu proprii angajati sau colaboratori. De asemenea, companiile trebuie sa acorde o atentie sporita directivelor interne.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 8506 / 8549
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
    Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2024 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
    Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2024, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
    De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
    NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
    O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
    Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
    Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
    VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
    Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
    Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...