ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Digitalizarea licitațiilor publice organizate pentru bunurile mobile confiscate. Lansarea platformei de licitație online de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

13 Iulie 2020   |   Ligia-Cecilia Popescu (Partener si coordonator al ariilor de practică Litigii și Arbitraj și Achiziții Publice în cadrul biroului Wolf Theiss București) si Andreea Anton (Associate)

Această platformă inovatoare a fost dezvoltată pe baza modelelor europene (FR, BE, NL, IT) și a celor internaționale (SUA) pentru a facilita accesul potențialilor cumpărători la licitații, în conformitate cu toate standardele de distanțare socială și pentru a minimiza costurile și resursele publice, pe care le-ar presupune participarea fizică la licitații.

Ligia-Cecilia Popescu (Partener si coordonator al ariilor de practică Litigii si Arbitraj si Achizitii Publice în cadrul biroului Wolf Theiss Bucuresti) si Andreea Anton (Associate)

 
 
Având în vedere contextul actual al pandemiei, au fost luate mai multe măsuri pentru evitarea riscului de infecție cu COVID-19. Punerea în aplicare a acestor măsuri urmărește două direcții: protejarea sănătății fiecărui individ și asigurarea continuității activităților de profil și minimizarea riscurilor de întrerupere a activităților care necesită o prezență efectivă.

Contextul pandemic actual a determinat acordarea unei atenții speciale procesului de digitalizare. Mai mult, regulile de distanțare socială în vigoare de la jumătatea lunii martie au impus un transfer al operațiunilor în spațiul digital nu numai pentru sectorul privat, ci și pentru instituțiile publice.

Un exemplu ar fi Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate („Agenția”), care se ocupă de administrarea bunurilor confiscate în materie penală (în valoare de 974.080.994 RON), inclusiv de  vânzarea bunurilor mobile care se devalorizează în timp.


În contextul digitalizării, Agenția a lansat pe 15.06.2020 platforma online de desfășurare a licitațiilor publice prin mijloace electronice, care poate fi accesată folosind următorul link https://anabi.just.ro/licitatiionline/. Sumele colectate sunt păstrate în conturile Agenției până la pronunțarea unei decizii finale în procesul penal.

Această platformă inovatoare a fost dezvoltată pe baza modelelor europene (FR, BE, NL, IT) și a celor internaționale (SUA) pentru a facilita accesul potențialilor cumpărători la licitații, în conformitate cu toate standardele de distanțare socială și pentru a minimiza costurile și resursele publice, pe care le-ar presupune participarea fizică la licitații.

Astfel de licitații publice nu reprezintă proceduri de achiziții publice, ci se desfășoară în conformitate cu normele generale privind organizarea licitațiilor în cadrul executărilor silite și în conformitate cu prevederile Legii nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Licitațiile parcurg etapele de mai jos:
•    Publicarea Anunțului de licitație;
•    Înscrierea la licitație;
•    Desfășurarea licitației;
•    Activități post-licitație (plata prețului și predarea bunului adjudecat).

Pe scurt, persoanele interesate de vehicule (inclusiv mașini de lux), electronice, materiale de construcție, stocuri și oricare alte bunuri mobile scoase la vânzare trebuie să se înregistreze pe platforma online (prezentând date de identificare, plata garanției de participare și oferta inițială), urmând ca ulterior să le fie atribuit un cod și o parolă unică pentru acces.

Ulterior, ei pot participa la licitația online, putând face oferte succesive în pași de 5-15% din valoarea de pornire a licitației (prețul de evaluare pentru prima licitație, care va fi scăzut cu 25% pentru a doua, respectiv cu 50 % pentru a treia licitație). În cazul mai multor ofertanți, bunul este vândut ofertantului care oferă cel mai mare preț. Prețul se plătește în maximum cinci (5) zile lucrătoare de la data licitației finale.

Cele de mai sus confirmă comunicatul de presă al Ministerului Justiției, potrivit căruia lansarea unei astfel de platforme online garantează transparența în activitatea Agenției și asigură un acces simplificat la aceste licitații publice. Prin urmare, există șanse semnificative ca această idee inovatoare să fie implementată și alte proiecte similare pe viitor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 8894 / 9751
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
    Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
    Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
    Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
    Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...