ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fitch: Preţurile ridicate la gaze naturale afectează mai multe sectoare ale economiei europene

22 Septembrie 2021   |   Agerpres

"Micile companii din aceste industrii sunt supuse la cele mai mari presiuni, în timp ce companiile mai mari şi mai diversificate, care sunt evaluate de Fitch, sunt mai bine poziţionate pentru a atenua impactul", subliniază Fitch.

 
 
Preţurile record la gaze naturale pun presiuni asupra lanţurilor de aprovizionare ale mai multor sectoare ale economiei europene, inclusiv furnizorii de energie, producătorii de îngrăşăminte şi companiile care produc bunuri de consum, arată un raport publicat miercuri de firma de evaluare Fitch Ratings, informează Reuters.
 
"Micile companii din aceste industrii sunt supuse la cele mai mari presiuni, în timp ce companiile mai mari şi mai diversificate, care sunt evaluate de Fitch, sunt mai bine poziţionate pentru a atenua impactul", subliniază Fitch.
 
Potrivit agenţiei de evaluare, preţurile la gaze naturale ar putea rămâne ridicate până la finele sezonului de iarnă, având în vedere gradul redus de umplere a depozitelor din Europa. "Cu toate acestea, ne aşteptăm ca preţurile să se modereze după ce cererea sezonieră se va reduce", subliniază Fitch.
 
Agenţia de evaluare reaminteşte că preţurile ridicate la gaze naturale au forţat unii furnizori din Marea Britanie să ceară sprijinul statului pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile către consumatori. Separat, Guvernul spaniol a introdus o taxă pentru producătorii de electricitate în ideea de a-i sprijini pe micii furnizori. "Actuala situaţie de pe piaţa europeană a gazelor ar putea accelera şi mai mult tranziţia energetică în sectorul utilităţilor spre regenerabile", apreciază Fitch.
 
Producătorii de îngrăşăminte au fost şi ei serios afectaţi de creşterea preţului gazelor naturale, un ingredient cheie în producţia de amoniu, care la rândul său este utilizat în producţia de îngrăşăminte. Mai multe facilităţi de producţie de amoniu din Europa şi-au redus producţia sau chiar au oprit temporar activitatea.
 
Problemele din sectorul de îngrăşăminte afectează şi producătorii din sectorul agriculturii şi alimentaţiei. Aceste firme ar putea să se confrunte cu o criză de îngrăşăminte şi preţuri crescute, ceea ce ar putea să le majoreze costurile în următorul sezon. Pe de altă parte, procesatorii de carne şi producătorii de băuturi răcoritoare, în special cei din Marea Britanie, se confruntă cu o criză de dioxid de carbon alimentar. "Producătorii de băuturi şi alimente diversificaţi geografic sunt mai bine poziţionaţi pentru a atenua astfel de lipsuri", apreciază Fitch.
 
Începând din luna ianuarie şi până în prezent, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut cu peste 250%.
 
Unele guverne, precum cele din Italia şi Grecia, au anunţat deja că au în vedere măsuri precum subvenţii sau plafonarea preţurilor, în ideea de a-şi proteja cetăţenii de creşterea facturilor la utilităţi pe măsură ce economiile îşi revin de pe urma pandemiei de COVID-19.
 
Miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc miercuri pentru a discuta despre creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale în întreaga Europă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4908 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...