ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ghinea: Acest Guvern s-a angajat să aibă o nouă Lege a pensiilor, care să aibă o formulă predictibilă, fixă

03 Iunie 2021   |   Agerpres

Potrivit acestuia, recalcularea pensiilor este necesară, în condiţiile în care sunt pe rol 20.000 de procese în care pensionarii au dat statul în judecată şi au început să şi câştige.

 
 
Acest Guvern s-a angajat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să aibă o nouă Lege a pensiilor, care să aibă o formulă predictibilă, fixă, bazată pe date statistice de creştere a pensiilor, adică să ştie fiecare pensionar când va creşte pensia şi nu să o aştepte de la mila Executivului, dar şi să recalculeze toate pensiile, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la Palatul Victoria, după prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
 
"Recomandarea de ţară este foarte clară: avem un sistem de pensii care nu este echilibrat şi care nu este nici fair. Adică, pe lângă faptul că consumă mai mulţi bani decât avem acolo, este şi foarte mare nedreptate în sistem între pensionari. Trebuie pur şi simplu să venim cu o reformă şi v-aş da două cifre: anul trecut au fost 16 miliarde de lei transferaţi de la bugetul de stat către sistemul de pensii. Anul acesta este chiar mai mult cu un miliard. Pur şi simplu dezechilibrele care sunt aduse în sistem şi de probleme demografice pe termen lung, dar şi de decizii luate din burtă de politicieni peste noapte, de dragul unor avantaje electorale, fac să avem acest dezechilibru. Şi eu cred că e timpul să spunem românilor, să spunem părinţilor noştri că nu putem continua aşa. Nu trebuie să luăm nici decizii bruşte, trebuie să fim foarte realişti în ceea ce se poate face, dar nici nu putem să ignorăm problema. Acest Guvern s-a angajat în PNRR să aibă o nouă Lege a pensiilor, care să aibă o formulă predictibilă, fixă, bazată pe date statistice de creştere a pensiilor, adică să ştie fiecare pensionar când va creşte pensia, nu să o aştepte de la mila Guvernului, să favorizăm pensiile mici atunci când aplicăm formule de creştere", a spus Ghinea.
 
Potrivit acestuia, recalcularea pensiilor este necesară, în condiţiile în care sunt pe rol 20.000 de procese în care pensionarii au dat statul în judecată şi au început să şi câştige.
 
"Trebuie să recalculăm toate pensiile - şi aici vine o necesitate indusă de situaţia de facto: sunt 20.000 de procese pe rol în care pensionarii au chemat în instanţă statul român şi cei mai mulţi dintre ei au început să câştige şi, dacă nu rezolvăm problema asta, se va mări numărul de procese şi oamenii spun: 'De ce să am eu pensie mai mică decât altcineva care a muncit la fel ca mine, în acelaşi domeniu, acelaşi număr de ani, doar pentru că a ieşit în alt an la pensie?'', a explicat el.
 
Ministrul Fondurilor Europene a reiterat că este prevăzută posibilitatea amânării ieşirii la pensie la împlinirea vârstei legale doar dacă vrea respectiva persoană.
 
"În ceea ce priveşte chestiunea mult disputată cu speranţa de viaţă, se clarifică aici: vorbim de o posibilitate voluntară de a rămâne în câmpul muncii mai multă vreme şi vă reamintesc că au mai fost experimente de genul acesta şi foarte mulţi români au optat să-şi prelungească rămânerea la muncă, deci ieşirea la pensie. Deci, pur şi simplu, vom generaliza această posibilitate de prelungire a rămânerii la muncă, nu este vorba de o decizie obligatorie", a susţinut acesta.
 
Întrebat dacă se va elimina din noua lege stagiul complet de cotizare diferit, Cristian Ghinea a răspuns: " În acest moment, stagiul complet în România este de 35 de ani. Comisia Europeană a atras atenţia în mai multe rapoarte, pe bună dreptate, că intrarea în vigoare a acelui stagiu de 25 de ani (introdus de PSD - n. r.) aruncă imediat în aer sistemul de pensii şi nu ai cum să o contrazici. Aia a fost o schimbare din burtă făcută de PSD, fără niciun fel de logică economică. Ce facem noi este să nu mai avem un stagiu fix, ci să-l legăm de anumiţi indicatori economici, dar formula exactă va fi decisă atunci când vom lucra la lege".
 
"Sunt nişte marje în care ne mişcăm, dar ideea că noi am putea să permitem intrarea în vigoare a acestui stagiu de 25 de ani - în practică foarte mulţi oameni vor ieşi brusc la pensie pentru că au făcut 25 de ani - impactul va fi devastator pe bugetul de pensii. Nu ne-am angajat decât la faptul că nu va intra în vigoare această trecere bruscă la 25 de ani", a adăugat şeful de la Fonduri Europene.
 
În privinţa pensionării anticipate, Ghinea a precizat că nu va fi eliminată această posibilitate, însă va fi mai greu accesibilă.
 
"Va fi modificată procedura. Procedura va presupune să ai stagiul complet plus 8 ani şi atunci poţi să ieşi anticipat. Ideea ar fi să faci mai greu accesibilă această opţiune de a ieşi anticipat la pensie, fără a o elimina complet", a afirmat oficialul.
 
Referitor la acel stagiu complet, Ghinea a dat asigurări că nu va fi de 25 de ani, aşa cum a propus PSD, ci urmează să fie stabilit pe baza unei formule statistice.
 
"Sunt mai multe elemente în viitoarea Lege a pensiilor care urmează să fie clarificate. Este şi sistemul de indexare, inclusiv acest punct. Stagiul maxim va fi legat de o formulă statistică care urmează să fie decisă. Este un contract de consultanţă pe care Ministerul Muncii o să-l ia, tocmai pentru ca să participe la elaborarea acestei legi cu experţi internaţionali. Deci, noi am stabilit nişte jaloane, dacă vreţi, şi urmează ca aceste detalii importante să fie stabilite de Ministerul Muncii în procesul de elaborare a legii. Nu putem prin PNRR să legiferăm. Ce putem aici, este să ne angajăm la un calendar şi la nişte marje de decizii", a spus acesta.
 
Întrebat despre creşterea vârstei de pensionare, Cristian Ghinea a spus că "este cel mai bine să vedem cum decidem politic".
 
Ministrul Fondurilor Europene a fost întrebat şi cum explică faptul că în anexa la PNRR reforma pensiilor va costa undeva la 100 de milioane de euro, dintre care 34 de milioane de euro sunt alocate pentru dulapuri, scaune, computere, imprimante multifuncţionale, birouri.
 
"Am spus că reforma pensiilor înseamnă recalcularea tuturor pensiilor, vorbim de 5 milioane de dosare, dintre care doar - dacă nu mă înşeală memoria - un milion sunt digitalizate, iar restul pe hârtie. Asta înseamnă că vor fi angajaţi oameni pe bază temporară care vor munci la luat toate aceste dosare de pe hârtie şi băgate într-un sistem digital. Cea mai mare parte din aceşti 100 de milioane merg pe acest tip de investiţii. Pe lângă asta, situaţia Caselor de Pensii, care au arhive învechite, care nu au sisteme informatice, va fi îmbunătăţită prin această linie. Deci, practic, din aceşti 100 de milioane o mică parte va merge pentru acea consultanţă, restul pentru dotarea Caselor de Pensii şi angajarea de personal temporar pentru a face recalcularea pensiilor", a susţinut el.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5808 / 8716
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deloitte România a asistat fondul de investiții ACP Credit în acordarea unei finanțări de 10 milioane de euro companiei Mogo România, furnizor de servicii de finanțare auto
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații au în derulare în jur de zece proiecte de achiziții, aflate în diferite stadii ale procesului și gestionează în prezent cinci mandate de fuziuni și divizări, incluzând o fuziune transfrontalieră. Laura Toncescu, (Managing Partner): Se observă în ultimul timp o concentrare a cererilor de consultanță pentru tranzacții de M&A din partea celor care au deja experiență pe piața din Europa, spre deosebire de anii trecuți când apetitul pentru risc era mai mare și, prin urmare, clienții proveneau și din alte regiuni
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
Alpiq a obținut anularea integrală a unei decizii fiscale cu obligații de plată de cca. 158 mil. €. Sebastian Guțiu, Manging Partner Schoenherr: ”Această victorie majoră confirmă faptul că utilizăm abordarea corectă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Daniela Bulacu, Head of Legal - Ringier România: “Viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...