ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernul vrea să înscrie situl Roşia Montană în patrimoniul UNESCO și anunță consultări cu avocații care apăra statul în dosarul ICSID

28 Ianuarie 2020   |   Andrei Delcet

Luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

 
 
Premierul Ludovic Orban a afirmat marţi că Guvernul PNL vrea înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, urmând să se consulte cu cei care reprezintă statul român în litigiul de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile (ICSID).

"PNL a susţinut încă de la început procedura de înscriere (a zonei Roşia Montană - n.r.) în patrimoniul UNESCO. Nu noi suntem cei care am blocat procedura, ci Guvernele PSD. (...) Am solicitat ministrului Culturii să analizeze, să se consulte cu alte ministere şi mai ales cu cei care ne reprezintă în litigiul pe care îl avem la ICSID (Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile - n.r.), în care compania a dat în judecată statul român şi cere despăgubiri. Trebuie văzut dacă nu afectăm în vreun fel derularea acestui litigiu. Decizia noastră e foarte clară. Noi vrem înscrierea Roşiei Montană, a sitului, în patrimoniul UNESCO", a afirmat Orban, marţi, la Parlament.


Luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

"Valoarea zonei Roşia Montană este recunoscută deja de forurile internaţionale şi naţionale, iar procedura de includere în Patrimoniul UNESCO trebuie reluată în mod clar. În urma consultărilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legată de oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului", a precizat ministrul Culturii, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Ministerul Culturii va organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Primăria Roşia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă.

Procedurile din dosarul ICSID No. ARB/15/31 s-ar putea încheia la începutul anului 2020, a arătat Pierre Tercier, președintele tribunalului arbitral, într-un document remis avocaților firmei Gabriel Resources și apărătorilor României, în luna mai, anul trecut. Prima audiere publică din cadrul procedurii de arbitraj a avut loc pe 23 septembrie 2016. Ultimele audieri erau programate în luna decembrie (2019). Ulterior, părțile vor depune memorii, tribunalul va emite instrucțiuni cu privire la costurile fiecărei părți și apoi va fi așteptată decizia. . .

Reamintim că Gabriel Resources a angajat White & Case LLP pentru a o reprezenta în acest dosar, firma internationala fiind secondata de avocatii Țuca, Zbârcea și Asociații. Statul roman este aparat de un consortiu format din firma elvetiana Lalive si echipa locala de avocati de la Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP.

Din echipa Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey) Ltd. fac parte avocatii Abby Cohen Smutny, Darryl S. Lew, Petr Polášek si Brody Greenwald de la White & Case LLP, precum si Levana Zigmund, Anca Puscasu si Ruxandra Nita de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

De partea statului roman stau Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny, David Bonifacio si Christophe Guibert de Bruet de la Lalive si Dr. Crenguta Leaua, Andreea Simulescu, Aurora Damcali, Liliana Deaconescu si Carmen Saricu de la Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP.

Printre semnatarii documentelor depuse de apărătorii României sunt Crenguta Leaua, Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Mihaela Maravela, Liliana Deaconescu, Andreea Piturca și Mihaela Afanasov, din partea Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP si Matthias Scherer, Lorraine de Germiny, Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey și Clàudia Baró Huelmo, de la Lalive.

Reclamanţii susţin că în anul 1999 au primit dreptul de exploatare minieră asupra unei suprafeţe de teren din localitatea Roșia Montană şi dreptul de explorare pentru o suprafaţă de teren din localitatea Bucium. Cu toate acestea, reclamanţii susțin că, deși proiectul de exploatare minieră îndeplinea toate condiţiile, România a refuzat timp de 11 ani să emită avizul de mediu, care ar fi permis construirea facilităţilor necesare exploatării şi exploatarea minieră. ”Se mai susţine că un alt exemplu de blocare a investiţiei reclamanţilor este reprezentat de intenţia României de înscriere a bunurilor cu denumirea ”Peisajul minier Roșia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, a arătat recent Ministerul Finanțelor, solicitat de BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9428 / 9722
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...