ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernul vrea să înscrie situl Roşia Montană în patrimoniul UNESCO și anunță consultări cu avocații care apăra statul în dosarul ICSID

28 Ianuarie 2020   |   Andrei Delcet

Luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

 
 
Premierul Ludovic Orban a afirmat marţi că Guvernul PNL vrea înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, urmând să se consulte cu cei care reprezintă statul român în litigiul de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile (ICSID).

"PNL a susţinut încă de la început procedura de înscriere (a zonei Roşia Montană - n.r.) în patrimoniul UNESCO. Nu noi suntem cei care am blocat procedura, ci Guvernele PSD. (...) Am solicitat ministrului Culturii să analizeze, să se consulte cu alte ministere şi mai ales cu cei care ne reprezintă în litigiul pe care îl avem la ICSID (Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile - n.r.), în care compania a dat în judecată statul român şi cere despăgubiri. Trebuie văzut dacă nu afectăm în vreun fel derularea acestui litigiu. Decizia noastră e foarte clară. Noi vrem înscrierea Roşiei Montană, a sitului, în patrimoniul UNESCO", a afirmat Orban, marţi, la Parlament.


Luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

"Valoarea zonei Roşia Montană este recunoscută deja de forurile internaţionale şi naţionale, iar procedura de includere în Patrimoniul UNESCO trebuie reluată în mod clar. În urma consultărilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legată de oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului", a precizat ministrul Culturii, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Ministerul Culturii va organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Primăria Roşia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă.

Procedurile din dosarul ICSID No. ARB/15/31 s-ar putea încheia la începutul anului 2020, a arătat Pierre Tercier, președintele tribunalului arbitral, într-un document remis avocaților firmei Gabriel Resources și apărătorilor României, în luna mai, anul trecut. Prima audiere publică din cadrul procedurii de arbitraj a avut loc pe 23 septembrie 2016. Ultimele audieri erau programate în luna decembrie (2019). Ulterior, părțile vor depune memorii, tribunalul va emite instrucțiuni cu privire la costurile fiecărei părți și apoi va fi așteptată decizia. . .

Reamintim că Gabriel Resources a angajat White & Case LLP pentru a o reprezenta în acest dosar, firma internationala fiind secondata de avocatii Țuca, Zbârcea și Asociații. Statul roman este aparat de un consortiu format din firma elvetiana Lalive si echipa locala de avocati de la Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP.

Din echipa Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey) Ltd. fac parte avocatii Abby Cohen Smutny, Darryl S. Lew, Petr Polášek si Brody Greenwald de la White & Case LLP, precum si Levana Zigmund, Anca Puscasu si Ruxandra Nita de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

De partea statului roman stau Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny, David Bonifacio si Christophe Guibert de Bruet de la Lalive si Dr. Crenguta Leaua, Andreea Simulescu, Aurora Damcali, Liliana Deaconescu si Carmen Saricu de la Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP.

Printre semnatarii documentelor depuse de apărătorii României sunt Crenguta Leaua, Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Mihaela Maravela, Liliana Deaconescu, Andreea Piturca și Mihaela Afanasov, din partea Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP si Matthias Scherer, Lorraine de Germiny, Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey și Clàudia Baró Huelmo, de la Lalive.

Reclamanţii susţin că în anul 1999 au primit dreptul de exploatare minieră asupra unei suprafeţe de teren din localitatea Roșia Montană şi dreptul de explorare pentru o suprafaţă de teren din localitatea Bucium. Cu toate acestea, reclamanţii susțin că, deși proiectul de exploatare minieră îndeplinea toate condiţiile, România a refuzat timp de 11 ani să emită avizul de mediu, care ar fi permis construirea facilităţilor necesare exploatării şi exploatarea minieră. ”Se mai susţine că un alt exemplu de blocare a investiţiei reclamanţilor este reprezentat de intenţia României de înscriere a bunurilor cu denumirea ”Peisajul minier Roșia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, a arătat recent Ministerul Finanțelor, solicitat de BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8373 / 8667
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...