ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cappon (CBM Group): România ar trebui să emită bonduri de infrastructură şi bonduri municipale pentru creşterea financiară a ţării

28 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Consultantul CBM Group a apreciat că fondurile de pensii din România nu investesc suficient în acţiuni de pe bursă şi a propus emiterea de bonduri de infrastructură şi de bonduri municipale pentru ca fondurile de pensii să poată investi mai mulţi bani în acţiuni.

 
 
România ar trebui să emită bonduri de infrastructură şi bonduri municipale, o nouă clasă de active pentru creşterea financiară a ţării, astfel încât fondurile de pensii private să poată investi mai mulţi bani în astfel de instrumente, susţine Andre Cappon, partener al firmei americane de consultanţă pentru industria financiară CBM Group.

Acesta a caracterizat fondurile private de pensii drept mecanisme de colectare şi de bună utilizare a economiilor populaţiei.

"În România o mulţime de bani sunt încă în bani lichizi şi în depozite bancare, deci sunt bani care sunt ţinuţi la saltea şi bani care dorm în bănci. N-am nimic împotriva băncilor, băncile sunt foarte importante, dar băncile sunt doar pentru investiţia de scurtă durată, băncile oferă de obicei depozite la termen. Numai 5% din portofoliul românesc se află în securities (titluri de valoare n.r.), şi avem managed assets (active administrate n.r.) cam 20 şi ceva la sută, pe când în Statele Unite acestea sunt aproape jumătate. Asta vă dă o idee unde e România, mai avem mult de evoluat. Deci trebuie să trecem de la 20 şi ceva la sută în managed assets şi 5% în securities, la ceva mult mai important. Mecanismul este acelaşi în toate ţările. Când o ţară se îmbogăţeşte, se fac mai multe economii, iar aceste economii se pun la lucru. Iar pentru asta avem nevoie de un mecanism de colectă al acestor economii şi ca să le utilizeze bine. De asta fondurile (private, n.r.) de pensii sunt esenţiale", a afirmat reprezentantul CBM Group, în cadrul unei conferinţe privind posibilitatea implicării pieţelor de capital în finanţarea proiectelor de infrastructură din România.


Consultantul CBM Group a apreciat că fondurile de pensii din România nu investesc suficient în acţiuni de pe bursă şi a propus emiterea de bonduri de infrastructură şi de bonduri municipale pentru ca fondurile de pensii să poată investi mai mulţi bani în acţiuni.

"Unde este România? România este la începutul acestui drum, a evoluat mult în ultimii ani, dar n-a evoluat destul, şi chiar dacă avem în România câteva fonduri de pensii, acestea nu investesc destul de bine. Un fond de pensii normal din Occident are cam 60% din active în acţiuni şi 40% în obligaţiuni. În România cred că (fondurile private de pensii, n.r.) au mult mai puţin, cam 70% în obligaţiuni şi cam 30% în acţiuni. Fondurile de pensii sunt prea timide, iar obligaţiunile sunt cele ale Guvernului. Bineînţeles, obligaţiunile sunt sigure, dar nu plătesc aşa de mult, aşa de bine. Aşa că avem nevoie de o categorie de active care să fie mai puternice pentru fondurile de pensii şi pentru economie, iar pentru asta ar trebui ca fondurile de pensii să investească mai mult în acţiuni şi să existe o categorie de obligaţiuni pentru fondurile de pensii care să plătească mai bine şi să ofere o siguranţă similară bondurilor de stat. Aceasta este clasa de active pe care vreau să o lansăm oficial pentru România - bonduri de infrastructură şi bonduri municipale. Este nevoie să se creeze această clasă de active pentru creşterea financiară a României. (...) Ar trebui încurajate bondurile de infrastructură şi bondurile municipale, iar instituţiile internaţionale pot ajuta la acest proces oferind asistenţă tehnică", a afirmat Andre Cappon.

Acesta a mai propus înfiinţarea unei agenţii de rating pentru zona europeană în care se află România, care să ofere un rating adaptat regiunii est-europene.

"Ar trebui stabilită o agenţie de rating regională (pentru zona României, n.r.). Credem că în momentul de faţă Standard & Poor's, Moody's şi alte agenţii de rating sunt foarte scumpe şi sunt departe, pe ei nu prea îi interesează să facă un rating pentru o emisiune sau mai multe. Dacă ar exista o agenţie de rating românească sau regională, pentru Ungaria, Cehia, Slovacia şi aşa mai departe, atunci am putea să facem un rating de credit mai ieftin şi mai suplu şi mai adaptat regiunii", a precizat reprezentantul CBM Group.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9433 / 9725
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...