ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cappon (CBM Group): România ar trebui să emită bonduri de infrastructură şi bonduri municipale pentru creşterea financiară a ţării

28 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Consultantul CBM Group a apreciat că fondurile de pensii din România nu investesc suficient în acţiuni de pe bursă şi a propus emiterea de bonduri de infrastructură şi de bonduri municipale pentru ca fondurile de pensii să poată investi mai mulţi bani în acţiuni.

 
 
România ar trebui să emită bonduri de infrastructură şi bonduri municipale, o nouă clasă de active pentru creşterea financiară a ţării, astfel încât fondurile de pensii private să poată investi mai mulţi bani în astfel de instrumente, susţine Andre Cappon, partener al firmei americane de consultanţă pentru industria financiară CBM Group.

Acesta a caracterizat fondurile private de pensii drept mecanisme de colectare şi de bună utilizare a economiilor populaţiei.

"În România o mulţime de bani sunt încă în bani lichizi şi în depozite bancare, deci sunt bani care sunt ţinuţi la saltea şi bani care dorm în bănci. N-am nimic împotriva băncilor, băncile sunt foarte importante, dar băncile sunt doar pentru investiţia de scurtă durată, băncile oferă de obicei depozite la termen. Numai 5% din portofoliul românesc se află în securities (titluri de valoare n.r.), şi avem managed assets (active administrate n.r.) cam 20 şi ceva la sută, pe când în Statele Unite acestea sunt aproape jumătate. Asta vă dă o idee unde e România, mai avem mult de evoluat. Deci trebuie să trecem de la 20 şi ceva la sută în managed assets şi 5% în securities, la ceva mult mai important. Mecanismul este acelaşi în toate ţările. Când o ţară se îmbogăţeşte, se fac mai multe economii, iar aceste economii se pun la lucru. Iar pentru asta avem nevoie de un mecanism de colectă al acestor economii şi ca să le utilizeze bine. De asta fondurile (private, n.r.) de pensii sunt esenţiale", a afirmat reprezentantul CBM Group, în cadrul unei conferinţe privind posibilitatea implicării pieţelor de capital în finanţarea proiectelor de infrastructură din România.


Consultantul CBM Group a apreciat că fondurile de pensii din România nu investesc suficient în acţiuni de pe bursă şi a propus emiterea de bonduri de infrastructură şi de bonduri municipale pentru ca fondurile de pensii să poată investi mai mulţi bani în acţiuni.

"Unde este România? România este la începutul acestui drum, a evoluat mult în ultimii ani, dar n-a evoluat destul, şi chiar dacă avem în România câteva fonduri de pensii, acestea nu investesc destul de bine. Un fond de pensii normal din Occident are cam 60% din active în acţiuni şi 40% în obligaţiuni. În România cred că (fondurile private de pensii, n.r.) au mult mai puţin, cam 70% în obligaţiuni şi cam 30% în acţiuni. Fondurile de pensii sunt prea timide, iar obligaţiunile sunt cele ale Guvernului. Bineînţeles, obligaţiunile sunt sigure, dar nu plătesc aşa de mult, aşa de bine. Aşa că avem nevoie de o categorie de active care să fie mai puternice pentru fondurile de pensii şi pentru economie, iar pentru asta ar trebui ca fondurile de pensii să investească mai mult în acţiuni şi să existe o categorie de obligaţiuni pentru fondurile de pensii care să plătească mai bine şi să ofere o siguranţă similară bondurilor de stat. Aceasta este clasa de active pe care vreau să o lansăm oficial pentru România - bonduri de infrastructură şi bonduri municipale. Este nevoie să se creeze această clasă de active pentru creşterea financiară a României. (...) Ar trebui încurajate bondurile de infrastructură şi bondurile municipale, iar instituţiile internaţionale pot ajuta la acest proces oferind asistenţă tehnică", a afirmat Andre Cappon.

Acesta a mai propus înfiinţarea unei agenţii de rating pentru zona europeană în care se află România, care să ofere un rating adaptat regiunii est-europene.

"Ar trebui stabilită o agenţie de rating regională (pentru zona României, n.r.). Credem că în momentul de faţă Standard & Poor's, Moody's şi alte agenţii de rating sunt foarte scumpe şi sunt departe, pe ei nu prea îi interesează să facă un rating pentru o emisiune sau mai multe. Dacă ar exista o agenţie de rating românească sau regională, pentru Ungaria, Cehia, Slovacia şi aşa mai departe, atunci am putea să facem un rating de credit mai ieftin şi mai suplu şi mai adaptat regiunii", a precizat reprezentantul CBM Group.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8597 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...