ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cappon (CBM Group): România ar trebui să emită bonduri de infrastructură şi bonduri municipale pentru creşterea financiară a ţării

28 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Consultantul CBM Group a apreciat că fondurile de pensii din România nu investesc suficient în acţiuni de pe bursă şi a propus emiterea de bonduri de infrastructură şi de bonduri municipale pentru ca fondurile de pensii să poată investi mai mulţi bani în acţiuni.

 
 
România ar trebui să emită bonduri de infrastructură şi bonduri municipale, o nouă clasă de active pentru creşterea financiară a ţării, astfel încât fondurile de pensii private să poată investi mai mulţi bani în astfel de instrumente, susţine Andre Cappon, partener al firmei americane de consultanţă pentru industria financiară CBM Group.

Acesta a caracterizat fondurile private de pensii drept mecanisme de colectare şi de bună utilizare a economiilor populaţiei.

"În România o mulţime de bani sunt încă în bani lichizi şi în depozite bancare, deci sunt bani care sunt ţinuţi la saltea şi bani care dorm în bănci. N-am nimic împotriva băncilor, băncile sunt foarte importante, dar băncile sunt doar pentru investiţia de scurtă durată, băncile oferă de obicei depozite la termen. Numai 5% din portofoliul românesc se află în securities (titluri de valoare n.r.), şi avem managed assets (active administrate n.r.) cam 20 şi ceva la sută, pe când în Statele Unite acestea sunt aproape jumătate. Asta vă dă o idee unde e România, mai avem mult de evoluat. Deci trebuie să trecem de la 20 şi ceva la sută în managed assets şi 5% în securities, la ceva mult mai important. Mecanismul este acelaşi în toate ţările. Când o ţară se îmbogăţeşte, se fac mai multe economii, iar aceste economii se pun la lucru. Iar pentru asta avem nevoie de un mecanism de colectă al acestor economii şi ca să le utilizeze bine. De asta fondurile (private, n.r.) de pensii sunt esenţiale", a afirmat reprezentantul CBM Group, în cadrul unei conferinţe privind posibilitatea implicării pieţelor de capital în finanţarea proiectelor de infrastructură din România.


Consultantul CBM Group a apreciat că fondurile de pensii din România nu investesc suficient în acţiuni de pe bursă şi a propus emiterea de bonduri de infrastructură şi de bonduri municipale pentru ca fondurile de pensii să poată investi mai mulţi bani în acţiuni.

"Unde este România? România este la începutul acestui drum, a evoluat mult în ultimii ani, dar n-a evoluat destul, şi chiar dacă avem în România câteva fonduri de pensii, acestea nu investesc destul de bine. Un fond de pensii normal din Occident are cam 60% din active în acţiuni şi 40% în obligaţiuni. În România cred că (fondurile private de pensii, n.r.) au mult mai puţin, cam 70% în obligaţiuni şi cam 30% în acţiuni. Fondurile de pensii sunt prea timide, iar obligaţiunile sunt cele ale Guvernului. Bineînţeles, obligaţiunile sunt sigure, dar nu plătesc aşa de mult, aşa de bine. Aşa că avem nevoie de o categorie de active care să fie mai puternice pentru fondurile de pensii şi pentru economie, iar pentru asta ar trebui ca fondurile de pensii să investească mai mult în acţiuni şi să existe o categorie de obligaţiuni pentru fondurile de pensii care să plătească mai bine şi să ofere o siguranţă similară bondurilor de stat. Aceasta este clasa de active pe care vreau să o lansăm oficial pentru România - bonduri de infrastructură şi bonduri municipale. Este nevoie să se creeze această clasă de active pentru creşterea financiară a României. (...) Ar trebui încurajate bondurile de infrastructură şi bondurile municipale, iar instituţiile internaţionale pot ajuta la acest proces oferind asistenţă tehnică", a afirmat Andre Cappon.

Acesta a mai propus înfiinţarea unei agenţii de rating pentru zona europeană în care se află România, care să ofere un rating adaptat regiunii est-europene.

"Ar trebui stabilită o agenţie de rating regională (pentru zona României, n.r.). Credem că în momentul de faţă Standard & Poor's, Moody's şi alte agenţii de rating sunt foarte scumpe şi sunt departe, pe ei nu prea îi interesează să facă un rating pentru o emisiune sau mai multe. Dacă ar exista o agenţie de rating românească sau regională, pentru Ungaria, Cehia, Slovacia şi aşa mai departe, atunci am putea să facem un rating de credit mai ieftin şi mai suplu şi mai adaptat regiunii", a precizat reprezentantul CBM Group.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8376 / 8668
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...