ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Margrethe Vestager: CE se angajează spre un mediu digital echitabil şi sigur, care oferă oportunităţi pentru toată lumea

13 Mai 2021   |   Agerpres

Consultarea, care va rămâne deschisă până la 2 septembrie, vizează lansarea unei dezbateri societale ample şi colectarea opiniilor din partea cetăţenilor, a organizaţiilor neguvernamentale şi a organizaţiilor societăţii civile, a întreprinderilor, a administraţiilor şi a tuturor părţilor interesate. Aceste principii vor ghida UE şi statele membre în elaborarea unor norme şi reglementări digitale care să le ofere tuturor cetăţenilor beneficiile digitalizării.

 
 
Comisia Europeană (CE) lansează, în urma publicării Comunicării privind deceniul digital, o consultare publică privind formularea unui set de principii pentru promovarea şi susţinerea valorilor Uniunii Europene în spaţiul digital, informează un comunicat al Executivului comunitar.
 
Consultarea, care va rămâne deschisă până la 2 septembrie, vizează lansarea unei dezbateri societale ample şi colectarea opiniilor din partea cetăţenilor, a organizaţiilor neguvernamentale şi a organizaţiilor societăţii civile, a întreprinderilor, a administraţiilor şi a tuturor părţilor interesate. Aceste principii vor ghida UE şi statele membre în elaborarea unor norme şi reglementări digitale care să le ofere tuturor cetăţenilor beneficiile digitalizării.
 
"Un mediu digital echitabil şi sigur, care oferă oportunităţi pentru toată lumea. Acesta este angajamentul nostru. Principiile digitale vor ghida această abordare europeană centrată pe factorul uman în domeniul digital şi ar trebui să servească drept etalon pentru acţiunile viitoare în toate domeniile. Iată de ce vrem să ascultăm opiniile cetăţenilor UE", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
 
La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat: "Acesta este deceniul digital al Europei şi toată lumea ar trebui să aibă posibilitatea de a beneficia de soluţii digitale pentru a se conecta, a explora, a lucra şi a-şi îndeplini ambiţiile, atât online, cât şi offline. Dorim să stabilim împreună principiile digitale pe baza cărora se vor construi o economie şi o societate digitale reziliente."
 
La 9 martie, Comisia şi-a prezentat viziunea pentru transformarea digitală a Europei până în 2030 în comunicarea intitulată "Busola pentru dimensiunea digitală: modelul european pentru deceniul digital" şi a propus compilarea unui set de principii digitale. Această comunicare acoperă domenii precum accesul la servicii de internet, la un mediu online sigur şi de încredere, la servicii digitale de sănătate şi la servicii publice şi administrative digitale centrate pe factorul uman. Toate persoanele şi părţile interesate îşi pot împărtăşi, de asemenea, opiniile cu privire la educaţia şi competenţele digitale necesare pentru ca cetăţenii să joace un rol activ în societate şi în procesele democratice, la principiile etice pentru algoritmii centraţi pe factorul uman, la protecţia şi capacitarea copiilor şi a tinerilor în spaţiul online sau la sistemele şi dispozitivele digitale care respectă mediul înconjurător. Participanţii la consultare sunt invitaţi, totodată, să propună formulări alternative sau să prezinte, eventual, şi alte principii.
 
Principiile respective vor veni în completarea drepturilor existente, care îi protejează şi îi capacitează deja pe cetăţenii europeni în mediul online, cum ar fi protecţia datelor cu caracter personal şi a vieţii private, libertatea de exprimare, libertatea de a înfiinţa şi a desfăşura o activitate comercială online sau protecţia creaţiilor intelectuale.
 
Această abordare este aliniată şi la recenta propunere privind inteligenţa artificială, prin care Comisia urmăreşte să se asigure că utilizarea acestei tehnologii în UE este fiabilă şi centrată pe factorul uman.
 
Contribuţiile la consultarea publică vor fi integrate într-o propunere a Comisiei privind o declaraţie interinstituţională comună a Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei privind principiile digitale. Se preconizează că această propunere va fi prezentată până la sfârşitul anului 2021.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6151 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...