ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Finanţelor: Deficitul bugetar pentru anul 2024 va fi în jur de 5%

18 Ianuarie 2024   |   Bizlawyer

Ministrul a subliniat că România se află printre ţările care au deficitele "destul de consistente" şi că un grup de 10 ţări vor intra în procedura de deficit excesiv.

 
 
Deficitul bugetar pentru 2024 va fi în jur de 5% din PIB, realist vorbind, a declarat, miercuri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

"Noi acum închizând în jurul valorii de 5,7% deficitul bugetar, de aici se vor pune bazele noului Program de Convergenţă pe care îl vom avea în relaţia cu Comisia Europeană. Realist discutând, trecând prin măsurile consecutive pe care le-am luat pentru reducerea deficitului bugetar, va fi (deficitul în 2024, n..r) în jur de 5% din PIB. Am vorbit cu ministrul polonez al Finanţelor şi mi-a spus că şi ei au închis anul cu 5,8% din PIB şi că pentru anul 2024 au prevăzut un buget cu 5% din PIB, prevăzut realist", a spus Boloş, la Digi24.

Ministrul a subliniat că România se află printre ţările care au deficitele "destul de consistente" şi că un grup de 10 ţări vor intra în procedura de deficit excesiv.


"În ultima perioadă ni s-a adăugat Polonia. Franţa are, de asemenea, astfel de probleme şi suntem un grup de peste 10 ţări care vor intra în procedură de deficit bugetar excesiv. Tocmai de aceea trebuie să continuăm măsurile şi aţi văzut că proiectele care ţin de digitalizare, care ţin de o mai bună colectare, de combaterea evaziunii fiscale, sunt o prioritate pentru noi acum. Şi procesul de ajustare fiscală nu este unul care se face peste noapte. Este unul care se face pe termen lung şi ar fi nedrept ca noi să stăm pasivi, să nu adoptăm măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi din nou să ne adresăm mediului de afaceri pentru impozite şi taxe noi. Am spus că anul 2024 este anul cu zero impozite şi taxe, deci ar fi nedrept, total nedrept....", a explicat ministrul Finanţelor.

El a mai semnalat că la reuniunea ECOFIN, României i s-a atras atenţia în ceea ce priveşte continuarea procesului de ajustare fiscală.

"Am fost plecat, astăzi e prima zi de muncă la birou. Am fost plecat la Consiliul ECOFIN şi din nou ni s-a atras atenţia asupra continuării procesului de ajustare fiscală şi a demersurilor pe care le-am făcut anul trecut prin măsurile fiscal-bugetare care au fost aprobate prin lege, a continuării măsurilor de combatere a evaziunii fiscale şi planului pe care îl avem pentru ca să putem să respectăm disciplina bugetară impusă la nivelul Uniunii Europene. Nu e o muncă uşoară şi o misiune uşoară a Ministerului de Finanţe, pentru că noi trebuie să dăm asigurări că suntem pe traiectoria corectă de reducere a deficitului bugetar", a mai spus Marcel Boloş, menţionând că încă nu a fost luat în discuţie deficitul pe anul trecut.

Potrivit ministrului, comunicarea oficială se face către Comisia Europeană în aprilie, după care Comisia este obligată ca în luna iunie să întocmească raportul privind situaţia financiară a statelor membre pe anul 2023.

"Şi atunci este momentul crucial pentru noi. Până atunci, sigur că nici noi nu stăm. Şi întâlnirile noastre pe care le-am avut şi discuţiile informale pe care le-am avut au fost cele în care am prezentat situaţia de ansamblu a ţării noastre şi măsurile pe care le-am luat pe toate palierele", a punctat Boloş.

Întrebat de ce nu s-a făcut rectificare bugetară în 2023, ministrul Finanţelor a precizat că "era o greşeală foarte mare".

"Eu când am ajuns ministru al Finanţelor în luna iunie, pe data de 15 iunie 2023, am avut documentele cu deficitul bugetar estimat de 6,87% şi aveam perspectiva aceasta ca acest deficit bugetar să se realizeze, eram singura ţară din Uniunea Europeană cu deficit de peste 6%. Aveam toate condiţiile şi ofeream toate argumentele necesare Comisiei Europene ca să adopte măsurile care nu erau dintre cele mai fericite, până la suspendarea fondurilor. Faptul că rectificarea bugetară a fost înlocuită cu Fondul de rezervă bugetară şi am plafonat cheltuieli - ne aducem aminte ce răzvrătire a fost din partea primarilor - de la 6,87% până la 5,7% înseamnă 1,1% din PIB, deci o aşa-zisă economie de cheltuieli de peste 16 miliarde de lei, care a contat foarte, foarte mult şi contează, pentru că în momentul de faţă sunt ţări care au peste noi: Ungaria are 5,8% deficitul bugetar, Polonia 5,8%", a menţionat a explicat ministrul.

Boloş a adăugat că situaţia primarilor era ca şi fermierilor, "fiindcă, dacă noi nu eram atenţi cu aceste măsuri de folosire raţională a banilor, exact împotriva dumnealor se întorcea această decizie, pentru că tot dumnealor erau şi mai nemulţumiţi".

"Dacă şantierele, pe care s-au angajat pe foarte mulţi bani europeni, şi sunt foarte mulţi bani europeni în joc, rămâneau goale fiindcă nu mai aveam surse de finanţare? Nu vreau să mă gândesc la peste 5.000 de şantiere pe care le avem, fie pe seama Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fie din Politica de Coliziune. Ce ar fi însemnat ca aceste şantiere să rămână goale şi să rămânem fără banii în plin an electoral, când toţi şi-au asumat proiecte pentru oameni?", a subliniat Marcel Boloş.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 274 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...