ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Muncii: Eventualele abuzuri ale angajatorilor nu pot fi oprite dacă angajaţii nu fac plângeri asumate

22 Aprilie 2020   |   AGERPRES

Aceasta s-a referit la protejarea drepturilor muncitorilor români în ţară şi în străinătate, pornind de la cazul celor 2.000 de lucrători români plecaţi recent recent în Germania.

 
 
Eventualele abuzuri comise de angajatorii români sau străini faţă de angajaţii români nu pot fi oprite dacă angajaţii nu depun plângeri, a scris pe Facebook ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Aceasta s-a referit la protejarea drepturilor muncitorilor români în ţară şi în străinătate, pornind de la cazul celor 2.000 de lucrători români plecaţi recent recent în Germania.

"Orice eventual abuz al angajatorilor (germani, români etc., practic indiferent unde muncesc românii) trebuie stopat, dar nu se pot stopa aceste abuzuri decât în măsura în care angajaţii români, pe lângă faptul că este bine să plece cu forme legale, fac plângeri. Şi le asumă, nu le trimit anonime. Am cerut ataşaţilor de muncă să solicite instituţiilor de control din aceste ţări să fie afişat, la vedere, un Formular de sesizări în limba română", a scris Violeta Alexandru.


Ministrul Muncii le-a transmis românilor care pleacă la muncă în străinătate să aibă grijă ce se stipulează în contractele pe care le semnează.

"De zile bune sunt atentă, cer informaţii despre românii care au plecat sau urmează să plece la muncă în Germania, prima ţară europeană care a relaxat condiţiile de intrare în ţară, la muncă, pentru muncitorii agricoli sezonieri. Nu m-am grăbit să comunic, am cerut şi verificat informaţii din sursă directă/oficială. Am înţeles că decizia a peste 2.000 de români a fost să plece să lucreze în diferite landuri din Germania, fiindu-le permis acest lucru. Cum au plecat cel puţin cei care au plecat până acum anume fiind contactaţi direct, ei, rudele acestora sau prin diferite persoane de contact, de către angajatorii din Germania fără să solicite sprijin de la Agenţiile (private) de Plasare a Forţei de Muncă reprezintă tot decizia acestor oameni. Fiecare ştie ce este mai bine pentru sine. Eu spun doar că bine este să plece cu forme legale, să aibă grijă ce contracte semnează, să se informeze înainte să plece. Nu pot să nu o spun şi aici: indiferent unde lucrează (sunt oameni care lucrează în prezent peste tot în România; merg la lucru în fiecare zi) toţi cei care muncesc trebuie să îşi ia toate măsurile de prevenţie şi de protecţie în această perioadă", a menţionat Violeta Alexandru.

În context, aceasta a subliniat că a cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să verifice în această perioadă orice abuz transmis de angajaţii români.

" (...) promovez în paralel cu importanţa muncii cu forme legale şi obligaţiile pe care - dacă oamenii au apelat la acestea - Agenţiile de Plasare de Forţă de Muncă le au pentru asigurarea legalităţii la plecare. Anume trebuie să se asigure că în contractele românilor pe care îi asistă sunt toate clauzele prevăzute de legea românească referitoare la munca sezonieră în străinătate. Orice abuz sesizat înainte de plecare trebuie imediat comunicat Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, entităţi cărora le-am subliniat, într-o recentă videoconferinţă la nivelul ţării, că trebuie să acorde atenţie pentru verificarea respectării legii în acest domeniu, în general şi în această perioadă, în special. Pe hârtie, legislaţia este cuprinzătoare, la acest capitol. Ţin să se respecte!", a transmis Violeta Alexandru.

Pe de altă parte, Violeta Alexandru a anunţat că a început discuţii cu Ministerul Muncii din Germania pentru controlarea respectării legislaţiei locale privind lucrătorii români din această ţară.

"Controlul privind respectarea legislaţiei româneşti la semnarea contractului (care se semnează doar după ce el este tradus în limba română pentru a fi cunoscut de angajat) revine ITM din România; controlul la faţa locului, în Germania, de exemplu, revine instituţiei de control din landul unde se află angajatorul/locul de muncă. Pentru că mi se pare - mai mult ca oricând - importantă o coordonare între cele două ţări (cum de altfel mi se pare, în general, cu ţările în care avem comunităţi importante de români la muncă) am intrat în dialog cu Ministerul Muncii din Germania. Este primul Minister cu care încep seria discuţiilor. Trebuie plecat cu forme legale de muncă în străinătate. Şi în România, la fel, trebuie să se lucreze cu forme legale. Pentru a diminua şansele unor situaţii surpriză la faţa locului, la locul de muncă (este valabil mai ales pentru cei care pleacă pentru prima dată; aflu că sunt români care pleacă de mai mulţi ani la acelaşi angajator şi, deci, comunică direct) se poate apela, aşadar, la entităţi care s-au înregistrat oficial şi au asumat că acordă asistenţă pentru plecarea românilor, la muncă, în străinătate. Nu are nimeni obligaţia să plătească acest serviciu, decizia aparţine fiecăruia", a adăugat Violeta Alexandru.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8095 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...