ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Programul Agro IMM Invest nu poate înlocui acordarea despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli (organizaţie)

02 Martie 2021   |   Agerpres

În opinia AAC, acest subprogram nu reprezintă o soluţie imediată pentru producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică, fermierii având probleme în special cu indicatorii bancari, nu mai au garanţii şi nu vor putea fi acceptaţi de acestea pentru accesarea finanţărilor.

 
 
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită alocarea sumei de 1,093 miliarde de lei în bugetul Ministerului Agriculturii pentru acordarea despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli, aferente culturilor de primăvară 2020 calamitate de secetă şi restanţelor pentru culturile de toamnă, având în vedere votul de marţi din plenul Parlamentului pe proiectul de Lege privind bugetul de stat pe 2021.
 
"Azi, 02.03.2021, facem un ultim apel disperat în numele membrilor noştri grav afectaţi de calamităţi, să aprobaţi amendamentul la Legea bugetului de stat, prin care să fie prevăzută suma de 1.093.000 mii lei, necesară plăţii despăgubirilor acordate producătorilor agricoli pentru culturile de primăvară calamitate şi cei 10% restanţi de la culturile de toamnă. Reamintim că sumele propuse a fi acordate sub forma despăgubirilor, deşi sunt maximum 35% din cheltuielile tehnologice efectuate, intră în circuitul economic, având efect benefic asupra întregii economii. Ne aflăm în mijlocul unei crize globale, iar pe lângă sănătate, hrana trebuie să reprezinte o prioritate, la fel de importantă", precizează reprezentanţii Alianţei într-o scrisoare deschisă transmisă reprezentanţilor Guvernului şi parlamentarilor.
 
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare susţine că a solicitat prin nenumărate adrese oficiale şi publice, începând cu luna iulie 2020, aprobarea a două acte normative, respectiv OUG privind declararea stării de calamitate pentru fermierii cu procese verbale de constatare şi evaluare a daunelor provocate de seceta pedologică severă în conformitate cu gradul de dăunare şi OUG privind amânarea ratelor de credit/leasing pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică 2020, "pentru a preveni situaţia catastrofală în care au ajuns cei circa 80.000 fermieri şi familiile lor".
 
"Deşi au trecut 8 luni de când tragem semnale de alarmă şi solicităm amânarea ratelor de credit/leasing pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică severă, chiar şi în martie 2021, dacă se legiferează acest subprogram de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar Agro IMM Invest şi se alocă bugetul necesar, acesta va fi un program util doar pentru industria alimentară şi fermierii care nu au fost afectaţi de seceta pedologică severă, sau cei care sunt calamitaţi cu un procent de dăunare minor şi sunt bancabili/finanţabili. Trebuie să fim conştienţi că acest subprogram reprezintă o necesitate, dar este o măsură complementară pentru sectorul agro-alimentar, fiind o măsură pentru viitor, fiind posibil de accesat probabil din luna iunie 2021", afirmă membrii Alianţei.
 
În opinia AAC, acest subprogram nu reprezintă o soluţie imediată pentru producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică, fermierii având probleme în special cu indicatorii bancari, nu mai au garanţii şi nu vor putea fi acceptaţi de acestea pentru accesarea finanţărilor.
 
"Dacă dorim să ajutăm fermierii afectaţi de secetă şi care deţin procese verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, aceştia pot fi consideraţi ca fiind titularii unei creanţe asupra bugetului de stat prin MADR, în cuantumul stabilit prin cererea de despăgubire (creanţă = suprafaţă x cuantumul ajutorului de stat pe ha). Printr-un mecanism de creditare şi garantare similar programului IMM INVEST, dar printr-o procedură mult simplificată, fermierii afectaţi de calamităţi pot accesa de la bănci, credite pentru capital de lucru, în limita sumelor cuvenite drept ajutor de stat pentru despăgubiri. Un astfel de mecanism poate fi implementat pe o perioadă de 8-12 luni", au transmis reprezentaţii Alianţei.
 
Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2021 figurează în proiect cu credite bugetare de 26,006 de miliarde lei (plus 10,38%) şi credite de angajament de 38,305 miliarde lei (plus 58,96%).
 
Proiectul de buget a fost votat fără niciun amendament, atât în comisiile reunite de specialitate din Parlament cât şi în cele de Buget, Finanţe şi bănci, cel mai dezbătut fiind amendamentul privind suplimentarea cu suma de un miliard de lei pentru plata despăgubirilor cauzate de secetă pentru culturile de primăvară.
 
Din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare fac parte Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România (PRO AGRO), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).
 
Cele patru organizaţii reunite în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare însumează aproximativ 3.500 de membri care lucrează în România o suprafaţă totală de 2,5 milioane de hectare, la care se adaugă 1,5 milioane de hectare echivalentul UVM aferent zootehniei. Alianţa cuprinde şi membri care activează în industria alimentară şi includ 15,95% din totalul angajaţilor din sectorului alimentar românesc.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6549 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...