ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Recursul României la art. 15 din Convenție este o manifestare responsabilă a unui stat de drept aflat în stare de urgență

24 Martie 2020   |   Mădălina Berechet (Partener) & Ramona Bejan (Senior Associate) - Berechet Rusu Hiriț

Măsura luată de Statul Român în contextul epidemiologic actual este firească și corespunde întru totul logicii și spiritului CEDO, care recunoaște că într-o democrație reală, Statul trebuie să aibă, în situații de criză, pârghiile necesare pentru a lua măsuri excepționale care să apere garanțiile fundamentale.

 
 
La data de 17 martie 2020 statul român a transmis Secretarului General al Consiliului Europei o notificare referitoare la necesitatea activării art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care permite Statelor contractante să suspende sau să limiteze temporar drepturi și libertăți garantate de Convenție. Notificarea a fost însoțită de textul Decretului Președintelui României nr. 195/2020 în temeiul căruia a fost declarată starea de urgență ca urmare a pandemiei generate de virsului SARS-CoV- 2 precum și de alte măsuri normative adoptate.

Potrivit prevederilor art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Convenția), părțile contractante au dreptul de a deroga de la obligațiile stabilite în cuprinsul acesteia “(Î)n caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii” în anumite condiții. Exercitarea acestui drept se notifică Secretarului General al Consiliului Europei.


Măsura luată de Statul Român în contextul epidemiologic actual este firească și corespunde întru totul logicii și spiritului CEDO, care recunoaște că într-o democrație reală, Statul trebuie să aibă, în situații de criză, pârghiile necesare pentru a lua măsuri excepționale care să apere garanțiile fundamentale.

Măsura adoptată este în linie cu obligațiile asumate de toate tările părți la convenție și nu lasă loc la abuzuri, întrucât:

•    limitarea exercitării drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute de Convenție este justificată de pericolul excepțional și iminent care afectează o parte a populației și reprezintă o amenințare pentru viața comunității;
•    este limitată pe perioada pericolului;
•    limitele derogării au drept scop înlăturarea pericolului iminent.

Conform hotărârilor Curții Europene în ceea ce privește articolul 15, autoritățile naționale sunt cele mai în măsură să stabilească care sunt cele mai potrivite măsuri și cum urmează să le pună în aplicare. Indiferent de derogare, România are obligația de a respecta în continuare următoarele drepturi fundamentale: dreptul la viață (afară de situația morții rezultate din acte criminale), interzicerea actelor de tortură, a sclaviei și a muncii forțate, a principiului legalității pedepselor și a celorlalte obligații internaționale, inclusiv de garantare și de protejare a drepturilor și libertăților care  nu interferează cu situația de criză ce amenință națiunea. Când pericolul încetează, Statul Român este obligat să notifice încetarea situației și a măsurilor de urgență.

Alte state ce au recurs la aceeași dispoziție CEDO din motive similare sunt Letonia, Estonia, Republica Moldova și Armenia.

Recursul la procedura prevăzută de art. 15 din Convenție reprezintă, în realitate, o garanție că măsurile excepționale ale acestei perioade nu depășesc limitele permise de îngrădire a drepturilor omului, acțiunea Statului Român fiind constant urmărită de instituția Secretarului General al Consiliului Europei. 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 8201 / 8645
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...