ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Riscuri penale. Suspendarea depunerii declarației privind beneficiarul real nu înseamnă și suspendarea supravegherii

31 Martie 2020   |   Mircea Teis, Partener Fondator - Teis Criminal Lawyers

Cooperarea organelor abilitate în această materie va juca un rol important având în vedere că unul din scopurile principale ale UE este acela de prevenire și detectare a folosirii sistemului financiar în scopul spălării banilor și finanțării terorismului.

Mircea Teis, Partener Fondator - Teis Criminal Lawyers

 
 
Odată cu pandemia COVID-19, peste 280.000 de companii din România riscă insolvența, 37% din companii și-au redus deja activitatea, 23% și-au închis activitatea și doar 40% își continuă activitatea într-un ritm normal, potrivit unui studiu realizat de termene.ro, platforma care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Mai mult decât atât, piață bursieră a pierdut 55 miliarde lei, fiind cea mai rapidă scădere valorică din istorie într-un interval atât de scurt, iar BNR și CEC Bank dau asigurări de luare a unor măsuri care vin în sprijinul populației și al companiilor, potrivit zf.ro.


Acesta a fost contextul în care Guvernul României a adoptat Ordonanța de
Urgență nr. 29/2020 privind unele masuri economice şi fiscal-bugetare (denumită în continuare „Ordonanță”) , publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230/21.03.2020.

În cuprinsul Ordonanței, la art. IX alin. (1) se prevede că termenul de depunere a declaraţiei privind beneficiarul real, prevazut de art. 56 alin. (4) şi 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, se prelungeşte cu 3 luni de la data încetării stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020, iar pe durata stării de urgenţă se suspendă depunerea acestei declaraţii.


Totodata, la alin. (2) se prevede că t
ermenul de depunere a declaraţiei privind beneficiarul real, prevăzut de art. 344 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, cu modificările şi completările ulterioare, şi termenul prevăzut de art. 63 din Legea nr. 129/2019 (denumita în continuare „Legea”), se prelungeşte cu 3 luni de la data încetării stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020, iar pe durata stării de urgenţă se suspendă depunerea acestei declaraţii.

Ce nu s-a punctat și merită luat în calcul este faptul că restul obligațiilor prevăzute de Lege rămân nemodificate, inclusiv înregistrarea ca entitate raportoare. Acest lucru aduce după sine multiple riscuri penale, atât din punct de vedere al incidenței legislației naționale, cât și a celei europene.


În România, unitatea al cărui obiect de activitate îl constituie, printre altele, supravegherea şi controlul, conform legii, al entităţilor raportoare în scopul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi a finanţării terorismului este Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor („Oficiul”).


În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, Oficiul sesizează, în condițiile prevăzute de lege, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Serviciul Român de Informații sau alte autorități competente cu privire la situaţii de neconformitate a entităţilor raportoare.


La nivel european, există un număr de 28 de Unități de Informații Financiare, astfel cum se arată pe pagină europol.europa.eu, al căror scop, pe lângă colaborarea directă, este acela de a analiză informațiile cu privire la tranzacțiile suspecte ce pot deriva din activități infracționale precum spălarea banilor, dar și eventuale infracțiuni „predicat”, spre exemplu evaziunea fiscală, astfel cum reiese din Directiva (EU) 2018/843 a Parlamentului European și a Consiliului.

Pe lângă unitățile menționate anterior, un alt organ polițienesc capabil în a combate spălarea de bani și finanțarea terorismului este Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI), fondat în 1989 din inițiativa statelor din Grupul celor Șapte (G7).


GAFI monitorizează progresele celor 37 de țări membre (printre care și România) în implementarea Recomandărilor GAFI, și examinează tehnicile de spălare a banilor și finanțarea terorismului și măsurile contra-măsuri. Nu în ultimul rând, promovează adoptarea și punerea în aplicare a Recomandărilor GAFI la nivel global.

De o atenție sporită a GAFI se bucură sectorul privat, având în vedere faptul că acesta joacă un rol important în prevenirea și detectarea neregulilor cu privire la sistemul financiar.

În ultimii ani, GAFI a observat apariţia tot mai frecventă de combinaţii sofisticate de tehnici, cum ar fi folosirea tot mai intensă a persoanelor juridice pentru a ascunde adevărații proprietari și controlul lor asupra câștigurilor ilicite, și folosirea pe scară largă a profesioniștilor independenți pentru furnizarea de consiliere și asistență în spălarea fondurilor provenite din infracţiuni.


În circumstanțele create de focarul COVID-19, se vor lua măsuri de supraveghere excepționale atât pentru economiile globale, cât și pentru economia națională. Cooperarea organelor abilitate în această materie va juca un rol important având în  vedere că unul din scopurile principale ale UE este acela de prevenire și detectare a folosirii sistemului financiar în scopul spălării banilor și finanțării terorismului.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 9284 / 9760
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
    CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
    Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
    Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
    Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
    Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...