ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România a dat şi are de dat 2,2 miliarde de euro pentru litigiile din Transporturi

13 Decembrie 2019   |   AGERPRES

Ministrul a făcut referire la foşti angajaţi ai CNAIR (fostul CNADNR) care lucrează acum în firme de avocatură ce dau în judecată companiile de stat şi le cer despăgubiri din diverse motive.

 
 
Litigiile în curs pentru perioada 2007 - 2019 ce vizează contractele semnate de CNAIR, CFR Infrastructură şi Metrorex, acele revendicări, celebrele claim-uri, sunt în total de 2,2 miliarde de euro, a declarat, joi seara, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

"Apropo de greaua moştenire, mă feresc să folosesc această sintagmă - avem o guvernare foarte dificilă şi din punct de vedere politic şi din punct de vedere al moştenirii administrative -, dar vreau să vă arăt un document. Am fost şocat când am văzut că din 2007 până în 2019 situaţia litigiilor în curs pentru contractele semnate de către CNAIR, CFR Infrastructură şi Metrorex, acele revendicări, celebrele claim-uri (despăgubiri - n. r.) sunt în total de 2,2 miliarde de euro. În 12 ani, România a dat şi are de dat 2,2 miliarde de euro, taxa pe incompetenţă", a spus Bode, la B1 TV.


Ministrul a făcut referire la foşti angajaţi ai CNAIR (fostul CNADNR) care lucrează acum în aceste firme de avocatură ce dau în judecată companiile de stat şi le cer despăgubiri din diverse motive.

"Sigur în domeniul construcţiilor aceste revendicări sunt fireşti la anumită dimensiune, dar tu să faci din asta un scop, să vezi că anumite companii urmăresc doar aceste revendicări, să obţină cât mai mulţi bani şi să execute cât mai puţin, să vezi că în aceste mari companii de claim-uri, aceste firme de avocatură, regăseşti consultanţi foşti angajaţi ai CNADNR care pot să pună degetul şi să spună: 'Eu în urmă cu 9 ani, când am întocmit proiectul, am greşit aici. Puteţi să verificaţi şi să cereţi statului român bani'. Aceasta este chiar o bătaie de joc! Şi cred că poate cineva, la un moment dat, că am tot spus despre aceste claim-uri, va avea curajul şi determinarea să le ia la mână şi să vadă. Domnule, nu este posibil ca pe CFR Infra, pe zona de infrastructură, să avem lucrări finalizate în proporţie de 98-99% şi nerecepţionate din vina statului român. Că lipseşte un aviz, că cei de la cadastru nu dau nu ştiu ce document. Antreprenorul ce face? 'Domnule, eu am terninat? Am terminat. Mie îmi plăteşti revendicări, îmi plăteşti penalităţi până când te gândeşti tu, stat român, să vii să faci recepţia'. Este inadmisibil acest lucru (...) Este clar că cineva, în anumite situaţii, o face intenţionat şi vă dau un exemplu: o lucrare blocată ani de zile, dar finalizată în proporţie de 98% - 99%, după declaraţia pe care am făcut-o la învestire - şi anume am spus: 'Toate claim-urile peste un milion de euro le trimit la DNA' - în a doua sau a treia zi au început să curgă recepţiile la câteva lucrări blocate de ani de zile. Şi ne-am întâlnit la un eveniment public cu un antreprenor care mi-a spus: 'Domnule, nu ştiu ce s-a întâmplat, dar m-au chemat şi am făcut recepţia. În cazul acesta CFR-ul", a explicat Bode.

Şeful de la Transporturi a dat asigurări că va debloca proiectele şi le fa finaliza.

"Din păcate, în această situaţie nefericită suntem, dar am spus: sunt proiecte care pot fi finalizate anul viitor, sunt proiecte pe care le voi debloca şi le voi finaliza într-un termen foarte clar stabilit", a subliniat el.

Lucian Bode declara pe 30 noiembrie că toate claim-urile care depăşesc un milion de euro vor fi trimise la DNA, pentru a se lămuri de ce statul român plăteşte sute de milioane de euro pentru obiective finalizate şi nerecepţionate.

"(...) Revin, spun public aici, toate claim-urile de peste un milion de euro le trimit la DNA. Ca să ne lămurim odată pentru totdeauna de ce statul român plăteşte sute de milioane de euro pentru obiective finalizate şi nerecepţionate", a spus Bode, în cadrul audierii în comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8337 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...