ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Salariatele gravide pot fi concediate pentru motive disciplinare sau ca urmare a desfiintarii locului de munca pentru motive economice

30 Martie 2020   |   Dana David – Senior Partner, Laura Irizea - Associate, Diana Neagu - Partener -- Vernon | David

În decizia Curtii Constitionale nr. 1/2020 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020, Curtea Constitutionala retine ca salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau ca desfiintarea locului muncii pe motive economice.

 
 
Dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit in cauza C-103/16, Jessica Porras Guisado/Bankia - S.A., Fondo de Garantia Salarial si altii, ca Directiva 92/85/CEE - privind introducerea de masuri pentru promovarea imbunatatirii securitatii si a sanatatii la locul de munca in cazul lucratoarelor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza - nu se opune unei reglementari nationale care permite concedierea unei lucratoare gravide ca urmare a unei concedieri colective, Curtea Constitionala a Romaniei (“Curtea Constitionala”) a confirmat faptul ca interdictia de concediere a salariatelor gravide prevazuta in Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii si in legislatia speciala privind protectia salariatei gravide se refera exclusiv la motive care au legatura directa cu starea acestora


Astfel, in decizia Curtii Constitionale nr. 1/2020 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020, Curtea Constitutionala retine ca salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau ca desfiintarea locului muncii pe motive economice.

Interpretarea Curtii Constitutionale este, in esenta, conforma cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 96/2003 astfel cum aceasta a fost modificata (“OUG 96”) care, in articolul 21 limiteaza interdictiile cu privire la incetarea contractului individual de munca a salariatei gravide la “motive care au legatura directa cu starea sa”.  In practica insa, desi aceasta prevedere a OUG permitea concedierea salariatei gravide pentru motive independente de persoana sa precum si orice alte motive care nu tineau de starea de graviditate a salariatei, neconcordanta intre aceasta prevedere legala si prevederile art. 61 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii au determinat o multime de interpretari in randul practicienilor si a instantelor de judecata, multi considerand ca prevederile Codului Muncii prevaleaza in fata prevederilor OUG 96. Prin urmare, aceasta decizie a Curtii Constitutionale vine sa clarifice si sa puna punct interpretarilor diferite ale celor doua texte legislative.

Aceasta decizie insa, nu influenteaza in niciun fel nici prevederile legale care se refera la imposibilitatea incetarii contractului individual de munca al salariatului aflat in concediu de maternitate sau de ingrijire a copilului decat in cazul reorganizarii judiciare, a dizolvarii sau a falimentului angajatorului, intrucat in aceaste situatii contractul individual de munca este suspendat de drept pe durata concediilor relevante. Practic, in acest caz, incetarea contractului individual de munca intervine ca urmare a incetarii existentei uneia din parti.

De asemenea, raman neschimbate si prevederile legale cu privire la posibilitatea incetarii contractului individual de munca al salariatei care a nascut recent si si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului reintoarcerea in campul muncii, renuntand practic la dreptul de a efectua concediul de ingrijire a copilului. In cazul acestor persoane, angajatorul poate dispune incetarea contractului individual de munca, ca si in cazul salariatei gravide, numai pentru motive care nu au legatura directa cu starea lor. Cu alte cuvinte, va fi permisa concedierea numai pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau ca desfiintarea locului muncii pe motive economice.

 

Opiniile exprimate in prezentul document apartin doar autorilor acestuia si nu trebuie vazute ca o consultatie juridica specializata, iar decizia privind invocarea impedimentului justificator in fiecare caz separat trebuie consultata cu un avocat.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 9281 / 9758
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
    Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
    Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
    Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...