ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şefa FMI avertizează că ar putea apărea o criză economică similară cu cea din anii 1920

20 Ianuarie 2020   |   MEDIAFAX

Deşi inegalităţile economice dintre ţări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat în interiorul ţărilor, a spus ea.

 
 
Kristalina Georgieva, directorul FMI, a avertizat vineri că economia globală se află pe o tendinţă similară cu cea din anii 1920, tendinţă ce a culminat în Marea criză economică din 1929 din cauza inegalităţilor şi instabilităţii pieţelor financiare, transmite site-ul publicaţiei TheGuardian.

Într-un discurs la Institutul Peterson din Washington, Georgieva a afirmat că noi cercetări ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) ce compară evoluţiile actuale ale economiei globale cu evoluţiile din anii 1920 au relevat faptul că tendinţele sunt similare.

Deşi inegalităţile economice dintre ţări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat în interiorul ţărilor, a spus ea, oferind ca exemplu Marea Britanie, unde cei mai bogaţi 10% din membrii societăţii deţin o avuţie echivalentă cu cea controlată de 50% din populaţie ce se află la baza piramidei.


Situaţia este similară la nivelul membrilor Organizaţiei pentru Cooperare Economică (OECD), unde discrepanţele între venituri şi avuţie au atins sau sunt în preajma unui nivel record, a declarat şefa FMI.

"În anumite privinţe, aceste tendinţe îngrijorătoare sunt reminiscente debutului de secol 20, când forţele gemene ale tehnologiei şi integrării economice au dus la prima epocă de aur, furtunoşii ani '20 (eng. Roaring Twenties – n.red.), iar, în cele din urmă, la dezastru financiar", a spus Georgieva, făcând referire la Marea criză economică din 1929, al cărei semnalizator şi catalizator a fost prăbuşirea pieţelor financiare americane şi britanice.

"Dacă acţionăm şi mai ales dacă acţionăm împreună putem să evităm repetarea greşelilor din anii 1920 în anii 2020", a spus Kristalina Georgieva.

Ea a avertizat că noi probleme cum ar fi schimbările climatice şi protecţionismul comercial înseamnă că următorii 10 ani vor fi cel mai probabil caracterizaţi de tensiuni sociale şi volatilitate în pieţele financiare.

“Dacă ar fi să identific o temă pentru începutul noului deceniu, aceata ar fi multiplicarea incertitudinilor”, a mai spus şefa FMI, avertizând de asemenea împotriva exceselor care au dus la criza financiară globală din 2008.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8616 / 8887
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...