ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stelian Ion: Mă aştept din partea ministrului Justiţiei şi a Guvernului la noi tactici de tergiversare a desfiinţării SIIJ

17 Ianuarie 2022   |   Agerpres

El a menţionat că reluarea procedurii de la zero ar prelungi foarte mult procedura, s-ar şterge cu buretele tot ce s-a lucrat până acum şi arată neseriozitate.

 
 
Deputatul USR Stelian Ion afirmă că se aşteaptă din partea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi a Guvernului la "noi tactici de tergiversare" în privinţa desfiinţării Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, considerând că reluarea de la zero a procedurii arată "neseriozitate" şi "s-ar şterge cu buretele tot ce s-a lucrat până acum".
 
"Mă aştept la noi tactici de tergiversare din partea ministrului Cătălin Predoiu şi a actualului Guvern. Ceea ce se întâmplă este inadmisibil, pentru că era un proiect de desfiinţare a Secţiei Speciale, care a trecut prin Camera Deputaţilor şi se află acum la Senat, la vot final. Dacă se dorea adăugarea vreunui amendament, oferirea unei garanţii pe care poate noi n-am văzut-o la momentul respectiv, deşi am oferit mai multe variante şi nu au fost acceptate în vechea formulă de coaliţie, se puteau amenda acele prevederi din proiectul de lege şi se putea da un vot rapid. Să reiei totul de la zero acum este absolut absurd", a susţinut, la RFI, fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion.
 
El a menţionat că reluarea procedurii de la zero ar prelungi foarte mult procedura, s-ar şterge cu buretele tot ce s-a lucrat până acum şi arată neseriozitate.
 
"A spus ministrul Cătălin Predoiu că până la jumătatea lunii februarie va trimite legea de desfiinţare a Secţiei Speciale în Parlament. Lucrul acesta nu este posibil decât dacă se încalcă alte legi, de exemplu, legea referitoare la transparenţa decizională, Legea 52 din 2003. Dacă reiei de la zero, înseamnă că ar trebui să pui în dezbatere publică acest proiect. Dacă ar pune azi în dezbatere publică, ar trebui să treacă 30 de zile lucrătoare, deci aproape 40 de zile, până când să poată promova proiectul, după care ar trebui un aviz şi de la CSM. La CSM e blocaj, nu ştim dacă se va debloca situaţia până la momentul respectiv. De asta spun că este dovadă şi de neseriozitate", a adăugat Stelian Ion.
 
Potrivit acestuia, când a plecat de la minister, a lăsat "la cheie" proiectul de lege referitor la modificarea Codului penal şi de procedură penală, menţionând că trecuse şi de perioada referitoare la transparenţa decizională, de consultare publică, iar acum ministrul anunţă că va fi depus la sfârşitul lui martie.
 
"Nu este nevoie decât de nişte avize de la celelalte ministere şi de trecerea prin Guvern, pentru a fi promovată acea formulă pe care am găsit-o şi care cred că este potrivită. Sunt tot felul de tactici de tergiversare", a apreciat Stelian Ion.
 
Fostul ministru a mai spus că nu este posibil ca totul să fie reluat de la zero, menţionând că acest lucru "înseamnă că nu există voinţă politică reală" de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
 
Stelian Ion a mai declarat că a făcut tot ce s-a putut pentru atingerea acestui obiectiv, arătând însă că "se putea comunica mai mult".
 
"Dacă mă uit în urmă, sunt foarte multe încercări pe care le-am făcut. (...) Nu am fost blocaţi pe o singură variantă, am venit cu mai multe variante. Miza, acolo, este să-şi însuşească o mare parte a competenţei DNA. (...) În continuare, varianta cu care va veni va fi tot una care nu va restitui competenţa de a ancheta magistraţii DNA. (...) Există această temere, din punctul meu de vedere, exagerată, care putea fi rezolvată prin amendamente. (...) Am făcut tot ce s-a putut, a mai spus fostul ministru al Justiţiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4117 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...