ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tănase (BVB): Sunt foarte multe companii care nu au interes în a comunica cu investitorii

30 Ianuarie 2023   |   Agerpres

El a menţionat că media pe 2022 este mai proastă decât cea pe 2021.

 
 
Foarte multe companii nu au interes în a comunica cu investitorii, iar o provocare pe viitor constă în activarea acestor companii, a afirmat, joi, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase, la evenimentul de lansare a rezultatelor Vektor 2022, organizat de Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii (ARIR), împreună cu BVB.
 
"O să-i vedem astăzi pe campionii comunicării cu investitorii. Adică companiile care au luat note de 10. Cum am zis, este un semnal. Nu înseamnă că aceste companii comunică perfect, însă este un semnal pe care îl dăm în ceea ce priveşte calitatea acestor comunicări. Un alt semnal pe care îl avem este că sunt foarte multe companii care nu au interes practic, şi vedem din cauza acestor note, nu au interes în a comunica cu investitorii. Avem pe viitor două provocări în ceea ce priveşte comunicarea cu investitorii: să îmbunătăţim criteriile şi să impunem o anumită evoluţie în comunicarea cu investitorii de la an la an şi o să vedem cum arată şi ce se modifică în criteriile ARIR pentru anul 2023. După cum ştiţi, scorul Vektor este într-o continuă schimbare în ceea ce priveşte metodologia pentru că încercăm să impunem un anumit progres în cadrul companiilor noastre. Aceasta este una dintre provocările pe care le vom avea în mod continuu de acum încolo. A doua provocare este să activăm practic companiile care nu au interes în a comunica cu investitorii. Să le activăm astfel încât să vedem scoruri din ce în ce mai bune şi în partea de jos a clasamentului. Avem mai mulţi campioni, avem 16 companii anul acesta cu nota 10, plus două de pe AeRO, dar avem şi foarte mulţi care nu comunică şi nu progresează în această direcţie", a spus Adrian Tănase.
 
El a menţionat că media pe 2022 este mai proastă decât cea pe 2021.
 
ARIR (Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică luni rezultatele Vektor, indicatorul comunicării cu investitorii pentru companiile listate, conform unui comunicat al organizaţiei. Astfel, 80 de companii din Piaţa Principală şi 31 de companii din Piaţa AeRO (companiile din indicele principal al pieţei, BETAeRO) au fost evaluate după metodologii diferite, adaptate aşteptărilor investitorilor activi în fiecare din cele 2 pieţe.
 
"Indicatorul Vektor, unic în pieţele din regiune, calculat de ARIR pentru a 4-a oară, a atras deja atenţia internaţională şi va răspunde tot mai mult aşteptărilor investitorilor locali şi internaţionali. Guvernanţa corporativă şi comunicarea cu investitorii sunt piloni ai dezvoltării sustenabile a pieţei de capital şi ne bucură interesul în creştere al companiilor listate la BVB pentru a se alinia celor mai bune practici. ARIR acordă asistenţă permanentă companiilor interesate de conformare, organizăm webinarii tematice susţinute de specialişti din piaţa de capital şi autorităţi. Prin formarea Comisiei care revizuieşte metodologia Vektor setăm bazele unui dialog mai strâns cu investitorii şi analiştii", a declarat Daniela Şerban, Preşedinte şi cofondator ARIR.
 
În Piaţa Principală, din 80 de companii evaluate, 16 au obţinut Vektor 10, în baza unei metodologii ce cuprinde 12 criterii, care a inclus anul trecut criterii privind încurajarea creşterii ponderii evenimentelor dedicate investitorilor, includerea politicilor solicitate de investitori, cum ar fi politica de dividende, precum şi introducerea de instrumente digitale pentru interacţiunea cu piaţa. Media indicatorului Vektor pentru toate companiile este 4,3 (4,9 în 2021), iar a companiilor din categoria premium este de 8,5 (8,6 în 2021), rezultate în scădere la nivel de piaţă având în vedere schimbarea metodologiei faţă de anul anterior. În ceea ce priveşte companiile din indicele BET, media indicatorului Vektor pentru aceste companii este 9,4 (9,2 în 2021), remarcându-se o creştere faţă de anul 2021.
 
În premieră, pentru companiile din BETAeRO, două companii din 31 evaluate au obţinut Vektor 10 pentru comunicarea cu investitorii. Media Vektor pentru companiile din BETAeRO este 5,3.
 
Pentru 2023, ARIR a format o comisie formată din 12 membri care a revizuit metodologia Vektor pentru Piaţa Principală. Membrii comisiei sunt: Adrian Tănase, directorul general Bursa de Valori Bucureşti; Cristian Istrătescu, antreprenor şi investitor piaţa capital şi imobiliare; Dan Dascăl, director general adjunct BT Asset Management; Daniela Şerban, preşedinte ARIR; Dragoş Manolescu, director adjunct OTP Asset Management; Ioana Pop, head of frontier markets, Wood & Company; Irina Răilean, head of research, BT Capital Partners; Istvan Sarkany, investitor la BVB, administrator al grupului Investitori Fără Frontiere; Răzvan Mihăescu, investitor la BVB; Răzvan Raţ, director general adjunct, BRK Financial Group; Răzvan Rusu, portfolio manager, Allianz Pensii; Valentin Cudric, director Finanţe Corporative, TradeVille.
 
Pe piaţa principală, companiile care au obţinut Vektor 10 la evaluarea din 2022 sunt: Antibiotice, Aquila, Banca Transilvania, BRD, Bursa de Valori Bucureşti, Farmaceutica Remedia, Impact Developer&Contractor, MedLife, OMV Petrom, One United Properties, Purcari, Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica, Sphera Franchise Group, TeraPlast.
 
Companiile care au obţinut Vektor 9,5 la evaluarea din 2022 sunt: Digi Communications, Transgaz, Transilvania Investments, BRK Financial Group.
 
Companiile care au obţinut Vektor 9 la evaluarea din 2022 sunt: Alro, Bittnet Systems şi Fondul Proprietatea.
 
Pe piaţa AeRO, companiile care au obţinut Vektor 10 la evaluarea din 2022 sunt: 2Performant şi Norofert, iar cele care au obţinut Vektor 9 la evaluarea din 2022 sunt: 2B Intelligent Soft, Holde Agri Invest, Roca Industry, Safetech Innovations, Softbinator Technologies.
 
Cele mai îndeplinite criterii de către companiile din Piaţa Principală, conform metodologiei Vektor 2022 sunt: criteriul 9 care solicită existenţa secţiunii de guvernanţă corporativă şi criteriul 10 care solicită prezentarea consiliului de administraţie şi a conducerii executive, criterii îndeplinite de mai mult de jumătate dintre companiile evaluate. La polul opus doar 23 de companii din 80 respectă criteriul 7 care solicită participarea la conferinţe cu investitorii şi analiştii.
 
Cele mai îndeplinite criterii de către companiile din Piaţa AeRO sunt: criteriul 5 care solicită utilizarea instrumentelor digitale pentru prezentarea rezultatelor financiare şi criteriul 1 care solicită date de contact pentru IR, îndeplinite de aproximativ 80% din companii. Criteriul care a fost îndeplinit de cel mai mic număr de companii este criteriul 6 care solicită organizarea teleconferinţelor cu investitorii.
 
Revizuirea procesului de calcul şi a rezultatelor Vektor a fost efectuată de către Mazars, una dintre cele mai mari companii de audit şi consultanţă în afaceri din lume, prezentă în aproximativ 100 de ţări şi teritorii, care deţine o experienţă de 28 de ani pe piaţa din România.
 
Indicatorul Vektor a fost calculat de către ARIR pentru prima dată în 2019 şi este publicat anual pentru a evalua comunicarea companiilor cu investitorii. Metodologia a fost elaborată de ARIR în colaborare cu un grup extins de specialişti locali şi internaţionali (analişti financiari, profesionişti în IR, consultanţi şi profesori), în linie cu aşteptările investitorilor instituţionali şi individuali. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1902 / 8680
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...