ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Virgil Popescu: Aştept cu interes factura lunii februarie să văd dacă promisiunile furnizorilor de energie sunt onorate

26 Februarie 2021   |   Agerpres

"Aştept cu interes factura lunii februarie să văd dacă promisiunile tuturor furnizorilor sunt onorate. Şi eu cred în buna credinţă a acestora că vom avea acele discounturi în facturi. Mă aştept să văd o scădere de preţuri în februarie", a declarat Virgil Popescu într-o conferinţă având ca temă liberalizarea pieţei de energie.

 
 
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, estimează că în luna februarie facturile la energia electrică vor scădea şi spune că aşteaptă factura pentru a doua lună a anului pentru a vedea dacă furnizorii îşi respectă promisiunile privind acordarea discounturilor.
 
"Aştept cu interes factura lunii februarie să văd dacă promisiunile tuturor furnizorilor sunt onorate. Şi eu cred în buna credinţă a acestora că vom avea acele discounturi în facturi. Mă aştept să văd o scădere de preţuri în februarie", a declarat Virgil Popescu într-o conferinţă având ca temă liberalizarea pieţei de energie.
 
Acesta a subliniat că "au fost nişte bâlbe" în procesul de liberalizare a energiei, nişte ordine ale autorităţii de reglementare în domeniu, care erau imposibil de pus în practică, deoarece nu se poate "peste noapte", într-o lună, să muţi 6 milioane de clienţi dintr-o piaţă reglementată într-o piaţă a serviciului universal şi apoi să spui că în cursul lunii ianuarie aceşti clienţi trebuie să opteze pentru piaţa centralizată, piaţa serviciului universal fiind mai scumpă.
 
"S-a încercat apoi prelungirea la trei luni. Nici trei luni nu au fost de ajuns. Am intervenit încă din decembrie, împreună cu Consiliul Concurenţei, ne-am întâlnit cu ANRE, cu jucătorii din piaţă şi cred că s-a găsit o soluţie bună, care ar trebui să ofere rezultate începând din februarie. În ianuarie ordinul de modificare a reglementării de liberalizare a fost aprobat de ANRE şi practic factura lunii ianuarie nu a putut să ţină cont de acest ordin. Începând cu februarie, mă aştept ca în factura românilor să apară acel discount de la preţul serviciului universal către cel mai bun preţ concurenţial pe care furnizorul de energie electrică îl are în piaţă şi cu ocazia asta să avem corecţii la facturile care au fost emise în ianuarie. Timp de 6 luni fiecare furnizor are obligaţia să transmită lună de lună cea mai bună ofertă din piaţa concurenţială, împreună cu un formular de acceptare a ofertei. În momentul în care consumatorul este convins că doreşte acea ofertă bifează acceptarea, trimite înapoi pe cheltuiala furnizorului şi această trecere din serviciul universal a fost făcută. Are avantajul că timp de şase luni acel discount este oferit de către furnizor. Va apărea diferenţiat discountul de preţ de la serviciul universal către preţul concurenţial", a explicat ministrul la conferinţa organizată de DC News Media Group.
 
El a menţionat că, în cazul în care timp de şase luni nu s-a făcut această trecere, din luna a şaptea discountul dispare, iar factura va fi mai mare.
 
Ministrul Energiei a mai semnalat că, în opinia sa, cea mai importantă barieră care există în calea liberalizării este conservatorismul românilor, faptul că preferă să mai aştepte, să mai vadă, să se mai gândească.
 
"Nu suntem încă probabil pregătiţi pentru aşa ceva. Am văzut un sondaj de opinie în care 70% dintre români spun că sunt mulţumiţi de furnizorul actual. Asta ce îmi spune mie? Ok, este posibil, furnizorii au servicii bune, dar asta înseamnă că nu sunt 100% dispuşi să se mute la alt furnizor, să caute alt furnizor. Eu cred că ar trebui să înceapă. Şi asta am încercat din punctul de vedere al Ministerului Energiei şi Consiliului Concurenţei: să punem în centrul liberalizării clientul şi să punem furnizorii, să-i obligăm să se bată pe clienţi şi nu clienţii pe furnizor, cum încercase ANRE la început. Şi asta cred eu că este esenţa liberalizării, să existe o bătălie între furnizori pentru piaţa consumatorilor şi asta dorim să fie, pentru că atunci când există competiţie va scădea şi preţul în piaţă", a mai afirmat ministrul Energiei.
 
Totodată, acesta a menţionat că Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei ar putea să modifice puţin acel comparator de tarife astfel încât să fie mai accesibil pentru clientul care nu are cunoştinţe de energie, care nu ştie să citească acea factură, şi să vină în spirjinul lui cu versiunea simplificată a facturii, cu preţul efectiv, cu toate costurile incluse, să poată să compare acelaşi lucru de la fiecare furnizor în parte.
 
ANRE a aprobat în ianuarie un Ordin conform căruia clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.
 
"Astfel, clienţii vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puţin până la data de 30 iunie 2021, clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică", precizau reprezentanţii ANRE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6814 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...