ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM: Respectarea calendarului privind licitaţia 5G depinde de Hotărârea de Guvern care include preţurile de plecare

02 Octombrie 2019   |   AGERPRES

În momentul de faţă, specialişti ai ANCOM lucrează la elaborarea sintezei tuturor observaţiilor primite în perioada de peste o lună de consultare publică, document care va fi făcut public în perioada următoare.

 
 
Calendarul asumat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) privind procedura de licitaţie pentru 5G este respectat, însă este nevoie şi de Hotărârea de Guvern care include preţurile de plecare, act normativ care ar trebui "să iasă în câteva zile, maxim o săptămână", dar nu ştiu dacă se va întâmpla asta, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele instituţiei, Eduard Lovin.

"În momentul acesta, noi suntem în grafic cu termenul asumat intern de către noi, dar global sunt deja întârzieri. Unele au fost induse de efectele Ordonanţei de Urgenţă date la finalul anului trecut şi s-a întârziat cu remedierea unor prevederi ce afectau domeniul telecom din România. Apoi, trebuie dată această Hotărâre de Guvern legată de preţurile de plecare a licitaţiei şi, nu în ultimul rând, aşa cum ne-au solicitat şi operatorii, trebuie clarificate şi celelalte aspecte legate de posibile standarde suplimentare în domeniul cybersecurity, al echipamentelor IT pe care vor trebui să le cumpere şi să-şi dezvolte reţelele de generaţie următoare. Hotărârea de Guvern care include preţurile de plecare în licitaţia pentru 5G ar trebui să iasă în câteva zile, maxim o săptămână. Nu ştiu dacă se va întâmpla asta, îmi e greu să spun...", a spus reprezentatul reglementatorului pieţei locale de telecomunicaţii.


Lovin a menţionat, totodată, că, în momentul de faţă, specialişti ai ANCOM lucrează la elaborarea sintezei tuturor observaţiilor primite în perioada de peste o lună de consultare publică, document care va fi făcut public în perioada următoare.

"În ceea ce ne priveşte, măsurile pe care trebuie să le ia autoritatea, respectăm calendarul pe care ni l-am asumat. Întreaga procedură, însă, de alocare a noilor benzi de frecvenţe pentru tehnologia 5G presupune şi intervenţii din partea altor autorităţi. Aici aş preciza doar acea Hotărâre de Guvern prin care se stabilesc preţurile de plecare în licitaţie, pentru că acestea nu sunt stabilite de ANCOM, ci se dau prin Hotărâre de Guvern, fundamentată de Ministerul Finanţelor şi în baza unor date şi analize pe care le trimitem şi noi către dumnealor. Preţurile de plecare pentru licitaţie sunt un atribut prin lege al Guvernului. Noi le-am propus (preţurile de pornire - n. r.), au făcut parte ca documentaţie din tot pachetul de documente pe care noi l-am supus consultării publice. În momentul de faţă, colegii mei lucrează la sinteza tuturor observaţiilor primite în perioada de peste o lună de consultare publică şi vom veni în foarte scurt timp cu această sinteză", a subliniat oficialul ANCOM.

ANCOM a anunţat, pe data de 7 iunie 2019, că procedura de licitaţie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generaţie 5G urmează să fie finalizată până pe data de 31 octombrie, iar licenţele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului.

Calendarul aferent organizării licitaţiei pentru 5G a fost finalizat în data de 21 iunie în cadrul Consiliului Consultativ, iar documentul de poziţie se referă la acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz.

Conform ANCOM, până la data de 15 august 2019, se va propune modificarea TNABF (Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvente radio) pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciului de radiodifuziune. Această măsură este necesară pentru a putea acorda prin procedura de selecţie spectrul disponibil în banda de 700 MHz, considerat adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă.

Totodată, până la finalul lunii august 2019, Autoritatea va elabora şi va finaliza, în urma consultării publice cu industria, documentaţia necesară organizării efective a procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400 - 3800 MHz, urmând ca aceasta să se desfăşoare până la data de 31 octombrie 2019.

În luna decembrie a acestui an, licenţele de utilizare a frecvenţelor radio vor fi acordate câştigătorilor, ceea ce va face ca operatorii să poată folosi o parte a spectrului câştigat începând cu data de 1 ianuarie 2020, iar pentru prima jumătate a anului 2020 sunt stabilite a fi finalizate acţiunile privind încheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitală terestră cu Ucraina şi a acordurilor bilaterale cu ţările vecine privind coordonarea utilizării frecventelor pentru reţele MFCN.

ANCOM participă, în perioada 2-3 octombrie, cu stand propriu, în cadrul expoziţiei de tehnologie "GoTech World 2019", organizată la Romexpo.

Evenimentul, ajuns la cea de-a 8-a ediţie, îşi propune să pună digitalizarea în centrul preocupărilor companiilor din România şi din Europa Centrală şi de Est.

Peste 10.000 de profesionişti sunt aşteptaţi să descopere cele mai inovatoare soluţii IT & digitale pentru nevoile de business ale oricărei companii şi să întâlnească 128 de speakeri locali şi internaţionali de renume care vor oferi insight-uri relevante şi aplicabile, pe cele şapte scene ale evenimentului: Main Stage, Digital & E-Commerce, IT Ops , MarTech, Security , Java şi .NET.

De asemenea, în zona expoziţională de 7.200 mp, peste 140 de companii locale şi multinaţionale vor prezenta soluţii IT, business software, cloud, securitatea informaţiei, dispozitive şi soluţii de digital marketing şi e-commerce B2B potrivite pentru nevoile de digitalizare ale oricărei companii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 57 / 14647
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior|middle level associates (Corporate M&A and Real Estate, Bucharest)
Investitorii se uită mai degrabă spre potențialul de creștere și la sinergiile pe care le pot atinge printr-o achiziție, decât pe cifrelele ”țintelor”. Despre tranzacții, industrii cu potențial și provocările din era inteligenței artificiale, într-o discuție cu Monica Stătescu, Counsel Filip & Company
Firma de avocați Suciu Popa a câștigat pentru Enel ultimul arbitraj cu statul român | Pretenții de 130 mil. €, respinse de ICC Paris. Luminița Popa a coordonat apărarea grupului italian
CMS se implică în susținerea dezvoltării start-up-urilor de tehnologie | Ce proiecte pot intra în programul equIP, premiat de Financial Times, care sunt criteriile de selecție și ce avantaje au, într-un interviu cu Horea Popescu, partener CMS România și coordonatorul programului în Europa Centrală și de Est
KPMG Legal România - dezvoltare strategică în aria serviciilor de consultanță în Tehnologie, IP și Protecția datelor prin preluarea casei de avocatură Fernbach & Partners
World Tax 2020 - Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Trei firme de avocați s-au remarcat și în domeniul prețurilor de transfer
LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
Avocații Mitel & Asociații specializați în Dreptul Muncii lucrează în cinci proiecte care implică restructurarea activității clienților, unul dintre aceștia fiind prezent în peste 10 jurisdicții | Madălina Paisa, Partener: În general, strategia și coordonarea generală a proiectelor de restructurare sunt realizate de avocații noștri
Clifford Chance, CMS și Schoenherr, pe lista scurtă a analiștilor Mergermarket pentru titlul de M&A Legal Adviser of the Year – 2019 în regiunea CEE. CMS, Clifford Chance, Allan & Overy și DLA Piper, pe lisa celor mai activi consultanți pe segmentul Mid-Market european
Mușat & Asociații obține o soluție favorabilă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene
CMS a asistat CEE Equity Partners în preluarea unui grup românesc. RTPR Allen & Overy, alături de vânzători
Lect. univ. dr. Cristian Mareș: Cred că cel mai important rol al profesorului este acela de a reuși să ajute cât mai mulți viitori licențiați să își aleagă una dintre profesiile juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...