ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ARPIM spune că proiectul privind medicamentele achiziţionate pe nevoi speciale nu este corelat cu legislaţia referitoare la serializare

19 Februarie 2019   |   AGERPRES

Mai mult, directorul executiv ARPIM spune că proiectul de ordin instituie "derogări de la anumite cerinţe de siguranţă imperative, stabilind un regim mai permisiv".

 
 
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, a declarat marţi că proiectul propus de Ministerul Sănătăţii privind medicamentele pentru nevoi speciale nu este corelat cu legislaţia referitoare la serializarea medicamentelor.

"Considerăm că proiectul de ordin nu este corelat cu legislaţia privind serializarea medicamentelor. Nu există nicio prevedere care să stabilească modul în care va fi asigurată respectarea cadrului legal privind serializarea sau care să stabilească cine este responsabil pentru îndeplinirea cerinţelor referitoare la serializare pentru produsele utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale. În plus, nu este clar cum vor fi respectate prevederile referitoare la serializare în ceea ce priveşte medicamentele care sunt de provenienţă din afara spaţiului UE. În mod normal, cel care face acest import de necesitate ar trebui să acţioneze ca un deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă, cu toate obligaţiile aferente, deci să fie înregistrat în sistemul european de verificare a medicamentelor şi să aibă linii de ambalare autorizate GMP şi să fie în măsură să emită serii pentru fiecare cutie de medicamente pe care urmează să o pună pe piaţă", a afirmat Zaharescu, într-o dezbatere.


Mai mult, directorul executiv ARPIM spune că proiectul de ordin instituie "derogări de la anumite cerinţe de siguranţă imperative, stabilind un regim mai permisiv".

"De asemenea, acest proiect de ordin instituie derogări de la anumite cerinţe de siguranţă imperative, stabilind un regim mai permisiv, care ar putea afecta calitatea produselor şi implicit ar putea periclita administrarea lor în condiţii de siguranţă pentru pacienţi şi ne referim aici în special la produsele imunologice şi biologice care în situaţia în care sunt de provenienţă în afara UE trebuie să îndeplinească nişte cerinţe speciale pentru a putea fi comercializate în spaţiul european", mai susţine reprezentantul ARPIM.

Potrivit acestuia, se impune modificarea cadrului legal care reglementează contribuţia clawback.

"Considerăm că se impune modificarea cadrului legal care reglementează contribuţia clawback astfel încât să se vadă în mod clar că deţinătorul autorizaţiei de nevoi speciale este cel care are obligaţia să suporte plata taxei clawback corespunzătoare cantităţii pentru care autorizaţia pentru nevoi speciale a fost aprobată, având în vedere că această taxă nu poate fi stabilită în sarcina deţinătorului de APP (autorizaţia de punere pe piaţă - n.r.) de drept, atâta vreme cât el este acela care a pus medicamentele pe piaţă. Autorizaţia de nevoi speciale pentru care se eliberează trebuie corelată cu cauzele care au dus la dispariţia unui medicament de pe piaţă în aşa fel încât piaţa să nu fie inundată temporar de anumite cantităţi de medicamente care să pericliteze aprovizionarea de către furnizorii tradiţionali pentru acele produse pe piaţă", arată Dan Zaharescu.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Octavian Alexandrescu a precizat că nu se va face rabat de la calitate şi a menţionat că medicamentele achiziţionate prin procedura de nevoi speciale nu se supun taxei clawback.

"Dacă un medicament nu poate face faţă necesităţilor pe canale obişnuite, noi căutăm soluţii să îl aducem pentru că nu putem lăsa pacienţii fără. Legat de serializare, nu cred că este locul în acest ordin de ministru să scriem toate aceste aspecte, pentru că avem un ordin de ministru al Sănătăţii care descrie exact ce se întâmplă cu medicamentele serializate şi acolo sunt pomenite toate aceste situaţii... Avem un ordin care reglementează serializarea medicamentelor. (...) În ceea ce priveşte calitate, da, să fiţi liniştiţi, noi nu vom face niciun fel de rabat de la calitate. (...) În ceea ce priveşte taxa clawback, aceste medicamente nu se supun taxei clawback aşa că... Medicamentele pe nevoi speciale sunt aduse tocmai din cauză că sunt discontinuităţi şi că cei care au obligaţia de serviciu public nu îşi îndeplinesc faţă de statul român obligaţia de serviciu public", a explicat secretarul de stat în MS.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind medicamentele achiziţionate prin procedura de nevoi speciale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4917 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...