
ASF: Capitalul social mediu al administratorilor de fonduri de pensii private se dublează
13 Iunie 2019
MediafaxModificările sunt rezultatul negocierilor dintre guvern şi reprezentanţii administratorilor, astfel încât prevederile Ordonanţei de Urgenţă creează un echilibru între nivelul capitalului social al administratorilor de pensii private şi valoarea activelor participanţilor pe care aceştia le administrează, cerinţa de capital fiind raportată la nivelul contribuţiilor din anul precedent.
Capitalul social mediu al administratorilor de pensii private va creşte de la aproximativ 9 milioane de euro la 19,4 milioane euro, fondurile urmând să reprezintă o sursă importantă de capital, a declarat joi Dan Armeanu, vicepreşedinte pentru sectorul Pensii private, ASF.
"Cele mai recente modificări din legislaţia privind pensiile private, adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2019, îmbunătăţesc paradigma funcţionării sistemului de pensii private, raportat la prevederile OUG nr. 114/2018, atât din perspectiva participanţilor, cât şi din perspectiva administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, stabilind un cadru coerent, care să asigure dezvoltarea sistemului de pensii private pe termen lung. Capitalul social mediu al administratorilor va creşte de la aproximativ 9 milioane de euro la 19,4 milioane euro, existând administratori care, în prezent, dispun de un capital social mai mare, astfel încât conform noului algoritm majorarea va avea o valoarea scăzută, sau în unele cazuri nu va mai fi necesară. În acelaşi timp, necesarul de capital este la un nivel sustenabil din perspectiva administratorilor şi permite continuarea şi dezvoltarea activităţii acestora în condiţii de siguranţă", a spus Dan Armeanu.
"Cele mai recente modificări din legislaţia privind pensiile private, adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2019, îmbunătăţesc paradigma funcţionării sistemului de pensii private, raportat la prevederile OUG nr. 114/2018, atât din perspectiva participanţilor, cât şi din perspectiva administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, stabilind un cadru coerent, care să asigure dezvoltarea sistemului de pensii private pe termen lung. Capitalul social mediu al administratorilor va creşte de la aproximativ 9 milioane de euro la 19,4 milioane euro, existând administratori care, în prezent, dispun de un capital social mai mare, astfel încât conform noului algoritm majorarea va avea o valoarea scăzută, sau în unele cazuri nu va mai fi necesară. În acelaşi timp, necesarul de capital este la un nivel sustenabil din perspectiva administratorilor şi permite continuarea şi dezvoltarea activităţii acestora în condiţii de siguranţă", a spus Dan Armeanu.
Despre rolul ASF în privinţa modificărilor legislative referitoare la sistemul de pensii private, Dan Armeanu a afirmat: " A reuşit agrearea modificărilor cu privire la acele prevederi ale OUG nr.114/2018, care se referă la sistemul de pensii administrat privat. În calitate de Autoritate de specialitate, care are că principal obiectiv asigurarea stabilităţii pieţei, am fost reţinuţi în exprimarea unor intervenţii publice, care ar fi putut afecta dialogul. Modificările sunt rezultatul negocierilor dintre guvern şi reprezentanţii administratorilor, astfel încât prevederile Ordonanţei de Urgenţă creează un echilibru între nivelul capitalului social al administratorilor de pensii private şi valoarea activelor participanţilor pe care aceştia le administrează, cerinţa de capital fiind raportată la nivelul contribuţiilor din anul precedent".
Prevederile Ordonanţei de Urgenţă clarifica modalitatea de realizare a investiţiilor în infrastructură şi permite investirea în fonduri de investiţii specializate în infrastructură, sau în acţiuni şi obligaţiuni emise de societatea de proiect, înfiinţată în temeiul unui parteneriat public-privat, a mai susţinut vicepreşedintele pentru sectorul Pensii private.
Acesta a explicat: "Fondurile de pensii pot beneficia de garanţiile emise de partenerul privat sau de societatea de proiect. Odată cu maturizarea sistemului de pensii private, luând în considerare creşterea activelor participanţilor şi experienţă administratorilor de un deceniu în activitatea de învestire, s-a simţit nevoia de completare a tipurilor de investiţii în care administratorii fondurilor de pensii administrate privat pot plasa activele fondului şi cu investiţii în valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate emise de fonduri sau societăţi care desfăşoară activităţi de dezvoltare imobiliară, acestea devenind în ultima perioada o modalitate preferată pentru învestirea în active imobiliare. În acest mod, fondurile de pensii administrate privat contribuie la finanţarea economiei reale şi administratorii au oportunitatea de diversificare prudenţă a investiţiilor, în scopul obţinerii unor randamente superioare, în beneficiul viitorilor pensionari. Totodată, fondurile de pensii private reprezintă o sursă importantă de capital deoarece contribuie la finanţarea disponibilă pe piaţă pentru actorii din economie şi îmbunătăţesc eficienţa intermedierii financiare. Este important de menţionat, că unul dintre obiectivele planului de acţiune
Dan Armeanu a vorbit şi despre ce oportunităţi de investiţii vor avea în viitor Fondurile de pensii private: "După criza din 2008, universul investiţional a suferit schimbări, că urmare a reducerii randamentelor titlurilor de stat şi a remunerării depozitelor cu dobânzi foarte mici, chiar negative în unele ţări. În special, fondurile de pensii private şi asigurătorii de viaţă, care investesc pe termen lung în considerarea duratei obligaţiilor, s-au văzut nevoiţi să identifice şi alte oportunităţi de investiţii, cu randamente potenţial mai mari, având în vedere printre alte argumente şi faptul că speranţa de viaţă a crescut constant în ultimele decenii. Investiţiile în infrastructură sunt, de regulă, realizate pe termen lung şi sunt adecvate duratei obligaţiilor (managementul activelor şi pasivelor) asumate de administratori şi reprezintă o alternativă într-un mediu caracterizat de rate de dobânda redusă şi de o volatilitate ridicată a instrumentelor de capital. În prezent, administratorii fondurilor de pensii private, cât şi asigurătorii de viaţă caută variante de investiţii alternative, precum cele menţionate anterior, care să compenseze reducerea randamentelor, să reducă volatilitatea şi să diversifice investiţiile. Profilul de risc al acestora este cel aferent investiţiilor în acţiuni şi obligaţiuni corporative, raportul risc-randament fiind mai degrabă similar cu cel al investiţiei în obligaţiuni. Sistemul de pensii private, atât prin componentă obligatorie, cât şi prin cea facultativă şi în curând şi prin componentă ocupaţională are menirea de a asigura un venit adecvat şi sustenabil la pensie, contribuind la creşterea calităţii vieţii viitorilor pensionari. În acest scop, este necesară consolidarea pe termen lung a sistemului pentru că tot mai mulţi români să se poată bucură de beneficiile unei pensii private".
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4738 / 5470 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...