ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CCR a admis o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la competenţe ale SIIJ şi ale procurorului-şef al acestei structuri

07 Iulie 2020   |   AGERPRES

Potrivit unui comunicat al CCR, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate cu majoritate de voturi şi a constatat că dispoziţiile art. 88 indice 1 alin. (6) şi art. 88 indice 8 alin. (1) lit.d) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sunt neconstituţionale.

 
 
Curtea Constituţională a admis, marţi, o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţii din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară ce vizează competenţe ale Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), precum şi ale procurorului-şef al acestei structuri.

Potrivit unui comunicat al CCR, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate cu majoritate de voturi şi a constatat că dispoziţiile art. 88 indice 1 alin. (6) şi art. 88 indice 8 alin. (1) lit.d) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sunt neconstituţionale.

"Cu privire la dispoziţiile art.88 indice 1 alin.(6) din Legea nr. 304/2004, Curtea a reţinut că definirea procurorului-şef al SIIJ ca 'procuror ierarhic superior' în toate cazurile şi cu privire la toate aspectele procedurale pe care le implică urmărirea penală a infracţiunilor de competenţa Secţiei înlătură regimul juridic corespunzător statutului de procuror ierarhic superior al procurorilor cu funcţii de conducere din cadrul SIIJ, lipsind de efecte juridice calitatea de procuror-şef adjunct al secţiei sau de procuror-şef al unei structuri din interiorul secţiei (birou/serviciu)", se arată în comunicat.


Referitor la stabilirea calităţii de procuror ierarhic superior "inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia", CCR a constatat că noţiunea de "procuror ierarhic superior" vizează întotdeauna poziţia într-o ierarhie, determinată prin raportare la o anumită structură organizatorică, nu prin raportare la "soluţiile dispuse" în cauzele înregistrate pe rolul unui anumit parchet.

"Modul deficitar în care legiuitorul reglementează o situaţie tranzitorie încalcă principiul controlului ierarhic, întrucât stabileşte în competenţa procurorului-şef al SIIJ controlul asupra activităţii unor procurori din afara acestei secţii cu privire la actele dispuse de aceştia în cauzele care ulterior au fost transferate în competenţa SIIJ", au apreciat judecătorii constituţionali.

În ceea ce priveşte dispoziţiile art. 88 indice 8 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 304/2004, CCR precizează că, prin modul de reglementare a competenţei SIIJ referitoare la promovarea şi retragerea căilor de atac, rezultă că această secţie, evaluând legalitatea şi temeinicia hotărârii judecătoreşti pronunţate, exercită, în mod implicit, un control asupra activităţii procurorului de şedinţă.

"Dispoziţiile legale criticate atribuie SIIJ un statut special, preeminent faţă de celelalte structuri de parchet din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Secţia Judiciară) şi, totodată, o poziţie supraordonată în ierarhia Ministerului Public, cu încălcarea art. 132 din Constituţie, care consacră principiul controlului ierarhic în cadrul acestei autorităţi publice", se mai menţionează în comunicat.

CCR a respins în cadrul aceleiaşi şedinţe, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile art. 88 indice 1 alin.(1)-(5), art. 88 indice 2-indice 7, art. 88 indice 8 alin.(1) lit.a)-c) şi e) şi alin.(2), precum şi ale art. 88 indice 9 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, apreciind că acestea sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

A fost respinsă totodată ca inadmisibilă, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea SIIJ.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3371 / 5467
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...