ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană emite noi orientări pentru a proteja activele şi tehnologiile critice în contextul crizei coronavirusului

26 Martie 2020   |   AGERPRES

Odată cu emiterea orientărilor, Comisia face apel la statele membre care dispun deja de un mecanism de examinare să facă uz pe deplin de instrumentele de care dispun în temeiul legislaţiei UE şi al legislaţiei naţionale pentru a preveni fluxurile de capital din ţările din afara UE care ar putea submina securitatea sau ordinea publică din Europa.

 
 
Comisia Europeană a emis, miercuri, noi orientări care au scopul de a asigura o abordare solidă la nivelul UE în ceea ce priveşte examinarea investiţiilor străine într-o perioadă de criză a sănătăţii publice şi de vulnerabilitate economică cauzată de această criză, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Potrivit Comisiei, aceste orientări au scopul este de a proteja societăţile din UE şi activele critice, în special în domenii precum sănătatea, cercetarea medicală, biotehnologia şi infrastructurile care sunt esenţiale pentru securitatea şi ordinea publică, fără a submina deschiderea generală a UE faţă de investiţiile străine.

"Dacă vrem ca Europa să iasă din această criză la fel de puternică precum a intrat, trebuie să luăm măsuri de precauţie acum. Ca în orice criză, atunci când activele noastre industriale şi corporative se află sub stres, trebuie să ne protejăm securitatea şi suveranitatea industrială. Dispunem de instrumentele necesare pentru a face faţă acestei situaţii în temeiul legislaţiei europene şi naţionale şi invit statele membre să le utilizeze pe deplin", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


"Trebuie să ştim cine face investiţii şi cu ce scop. UE şi statele sale membre dispun de instrumente juridice adecvate în acest sens. Orientările de astăzi invită statele membre să utilizeze aceste instrumente pe o scară cât mai largă şi oferă clarificări suplimentare cu privire la modul de utilizare a cadrului nostru de examinare a investiţiilor pentru a împiedica vânzarea activelor critice ale UE în contextul crizei actuale", a precizat comisarul pentru comerţ, Phil Hogan.

În conformitate cu normele UE existente, statele membre sunt împuternicite să examineze investiţiile străine directe (ISD) provenite din ţări din afara UE din motive de securitate sau de ordine publică. Protecţia sănătăţii publice este recunoscută ca fiind un motiv imperativ de interes general. În consecinţă, statele membre pot impune măsuri de atenuare (cum ar fi angajamente de aprovizionare pentru a satisface nevoile vitale naţionale sau ale UE) sau pot împiedica un investitor străin să achiziţioneze o societate sau să preia controlul unei societăţi. Mecanisme naţionale de examinare a ISD există în prezent în 14 state membre. De la intrarea în vigoare anul trecut a regulamentului UE de examinare a investiţiilor străine, UE este pregătită în mod adecvat pentru a coordona controlul achiziţiilor străine efectuate la nivelul statelor membre.

Odată cu emiterea orientărilor, Comisia face apel la statele membre care dispun deja de un mecanism de examinare să facă uz pe deplin de instrumentele de care dispun în temeiul legislaţiei UE şi al legislaţiei naţionale pentru a preveni fluxurile de capital din ţările din afara UE care ar putea submina securitatea sau ordinea publică din Europa.

Comisia invită statele membre să instituie un mecanism complet de examinare şi, între timp, să ia în considerare toate opţiunile în conformitate cu legislaţia UE şi obligaţiile internaţionale pentru a aborda eventualele cazuri în care achiziţionarea sau controlul de către un investitor străin a unei anumite societăţi, infrastructuri sau tehnologii ar putea crea un risc pentru securitatea sau ordinea publică din UE.

De asemenea, Comisia încurajează cooperarea dintre statele membre în ceea ce priveşte cazurile de examinare a ISD în care investiţiile străine ar putea avea un efect asupra pieţei unice a UE. Achiziţiile străine care au loc în prezent intră deja în domeniul de aplicare al regulamentului UE de examinare a ISD şi ar putea fi reexaminate în cadrul mecanismului de cooperare instituit prin regulamentul menţionat, care va fi pe deplin operaţional începând cu luna octombrie 2020.

În ceea ce priveşte circulaţia capitalurilor, orientările reamintesc, de asemenea, circumstanţele specifice în care poate fi restricţionată circulaţia liberă a capitalurilor legate de achiziţia de cote de participaţie, în special a celor provenite din ţări terţe.

De asemenea, Comisia anunţă că va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile pe teren şi este pregătită să discute şi să asigure coordonarea oricărui caz de investiţii străine cu impact european mai larg. De asemenea, protecţia activelor strategice ale UE va face obiectul unor discuţii între preşedintele von der Leyen şi liderii UE în cadrul videoconferinţei Consiliului European.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3635 / 5250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...