ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană sugerează continuarea aplicării clauzei derogatorii generale în 2022 şi dezactivarea sa începând cu 2023

03 Martie 2021   |   Agerpres

Executivul european a adoptat miercuri o comunicare prin care le oferă statelor membre orientări generale cu privire la desfăşurarea politicii bugetare în perioada următoare. Este vorba despre principii directoare pentru a asigura conceperea adecvată şi calitatea măsurilor bugetare, potrivit comunicatului CE.

 
 
Politicile bugetare ale statelor membre UE ar trebui să rămână flexibile şi să se adapteze la evoluţia situaţiei, iar sprijinul bugetar trebuie menţinut anul acesta şi anul viitor şi, odată ce riscurile sanitare se diminuează, măsurile ar trebui să se orienteze treptat şi să promoveze o redresare rezilientă şi sustenabilă, susţine Comisia Europeană, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
 
Executivul european a adoptat miercuri o comunicare prin care le oferă statelor membre orientări generale cu privire la desfăşurarea politicii bugetare în perioada următoare. Este vorba despre principii directoare pentru a asigura conceperea adecvată şi calitatea măsurilor bugetare, potrivit comunicatului CE.
 
În martie 2020, CE a propus activarea clauzei derogatorii generale, ca parte a strategiei sale de a răspunde rapid, ferm şi coordonat la pandemia de coronavirus. Această activare a permis statelor membre să ia măsuri pentru a face faţă în mod adecvat crizei, abătându-se totodată de la cerinţele bugetare care s-ar aplica în mod normal în temeiul cadrului bugetar european. Comunicarea prezintă consideraţiile Comisiei cu privire la modul în care ar trebui luată o decizie viitoare privind dezactivarea clauzei sau continuarea activării acesteia pentru 2022.
 
În opinia Comisiei, decizia ar trebui luată în urma unei evaluări globale a situaţiei economiei pe baza unor criterii cantitative. Nivelul activităţii economice în UE sau în zona euro, în comparaţie cu nivelurile anterioare crizei (sfârşitul anului 2019), ar fi pentru Comisie principalul criteriu cantitativ în evaluarea sa globală cu privire la dezactivarea sau aplicarea în continuare a clauzei derogatorii generale. Prin urmare, actualele indicaţii preliminare ar sugera continuarea aplicării clauzei derogatorii generale în 2022 şi dezactivarea sa începând cu 2023.
 
Conform comunicatului Executivului comunitar, comunicarea oferă totodată indicaţii generale privind politica bugetară globală în cursul perioadei următoare, inclusiv în legătură cu implicaţiile Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) pentru politica bugetară.
 
Comisia este hotărâtă să asigure un răspuns politic coordonat şi coerent la criza actuală. Acest lucru necesită politici bugetare credibile, care să abordeze consecinţele pe termen scurt ale pandemiei de COVID-19 şi să sprijine redresarea, fără a pune în pericol sustenabilitatea bugetară pe termen mediu. Comunicarea adoptată miercuri urmăreşte să sprijine aceste obiective.
 
"Coordonarea politicilor bugetare naţionale este esenţială pentru sprijinirea redresării economice. Comunicarea precizează că politica bugetară ar trebui să rămână flexibilă şi să se adapteze la evoluţia situaţiei. Ea avertizează cu privire la retragerea prematură a sprijinului bugetar, care ar trebui menţinut anul acesta şi anul viitor, şi prevede că, odată ce riscurile sanitare se diminuează, măsurile bugetare ar trebui să se orienteze treptat către măsuri mai specifice, de perspectivă, care să promoveze o redresare rezilientă şi sustenabilă şi că politicile bugetare ar trebui să ţină seama de impactul MRR. În fine, politicile bugetare ar trebui să ţină cont de considerentele legate de forţa redresării şi de sustenabilitatea finanţelor publice", se arată în comunicatul CE.
 
Aceste orientări vor facilita elaborarea de către statele membre a programelor de stabilitate şi convergenţă, care ar trebui prezentate Comisiei în aprilie 2021. Orientările vor fi detaliate în pachetul de primăvară al semestrului european care urmează să fie prezentat de Comisie.
 
În urma unui dialog între Consiliu şi Comisie, Comisia va evalua dezactivarea sau continuarea activării clauzei derogatorii generale pe baza previziunilor din primăvara anului 2021, care vor fi publicate în prima jumătate a lunii mai.
 
Situaţiile specifice fiecărei ţări vor fi luate în considerare în continuare după dezactivarea clauzei derogatorii generale. În cazul în care un stat membru nu revine la nivelul activităţii economice anterior crizei, se vor utiliza pe deplin toate opţiunile în materie de flexibilitate din cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere, în special atunci când se propun orientări de politică bugetară.
 
Comunicarea oferă câteva indicaţii generale privind politica bugetară a statelor membre în 2022 şi pe termen mediu, inclusiv în ceea ce priveşte legătura cu fondurile MRR. MRR va avea un rol decisiv în a ajuta la redresarea Europei în urma impactului economic şi social al pandemiei şi va contribui la asigurarea unei mai mari rezilienţe a economiilor şi a societăţilor din UE şi la avansarea pe calea tranziţiei verzi şi digitale.
 
MRR va pune la dispoziţie 312,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi până la 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi acordate statelor membre pentru a sprijini punerea în aplicare a reformelor şi a investiţiilor. Acest lucru va oferi un impuls bugetar considerabil şi va contribui la atenuarea riscului apariţiei unor decalaje în zona euro şi în UE.
 
Punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă va avea, de asemenea, implicaţii importante pentru politicile bugetare naţionale. Cheltuielile finanţate prin granturi din MRR vor oferi un impuls substanţial economiei în anii următori, fără a duce la creşterea deficitelor şi datoriilor naţionale. De asemenea, statele membre vor fi stimulate să aplice într-o mai mare măsură politici bugetare favorabile creşterii.
 
Investiţiile publice finanţate prin granturi acordate în cadrul MRR ar trebui să se adauge investiţiilor publice existente. MRR va contribui la redresare şi va stimula creşterea potenţială numai dacă finanţează investiţii suplimentare productive şi de înaltă calitate, în special atunci când este combinat cu reforme structurale în conformitate cu recomandările specifice fiecărei ţări.
 
Statele membre ar trebui să utilizeze în mod optim oportunitatea unică oferită de MRR pentru a sprijini redresarea economică, pentru a stimula intensificarea creşterii potenţiale şi pentru a îmbunătăţi poziţiile bugetare subiacente pe termen mediu şi lung, susţine Comisia Europeană.
 
Criza provocată de pandemia de COVID-19 a evidenţiat relevanţa şi importanţa multora dintre provocările pe care Comisia a dorit să le aducă în atenţia publicului şi să le discute în cadrul dezbaterii publice privind cadrul de guvernanţă economică. Relansarea consultării publice pe această temă va permite Comisiei să reflecteze asupra provocărilor analizate şi să desprindă învăţăminte. Comunicarea confirmă intenţia Comisiei de a relansa dezbaterea publică privind cadrul de guvernanţă economică odată ce se va consolida redresarea economică.
 
"Cu toate că se întrevăd speranţe pentru economia UE, în momentul de faţă pandemia continuă să afecteze mijloacele de trai ale oamenilor şi economia în general. Pentru a atenua acest impact şi a promova o redresare rezilientă şi sustenabilă, mesajul nostru clar este că se impune continuarea sprijinului bugetar atât timp cât este necesar. Pe baza indicaţiilor actuale, clauza derogatorie generală ar trebui să rămână activă în 2022 şi să fie dezactivată în 2023. Statele membre ar trebui să profite la maximum de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, deoarece acesta le oferă o şansă unică de a-şi sprijini economia fără a împovăra finanţele publice. Măsurile temporare şi specifice luate la timp vor permite revenirea fără probleme la bugete sustenabile pe termen mediu", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.
 
La rândul său, Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a apreciat că decizia Comisiei Europene din luna martie 2020 de a activa clauza derogatorie generală a fost o recunoaştere a gravităţii crizei aflate în plină desfăşurare.
 
"A fost, de asemenea, o declaraţie cu privire la hotărârea noastră de a lua toate măsurile necesare pentru a combate pandemia şi a sprijini locurile de muncă şi întreprinderile. Un an mai târziu, lupta împotriva COVID-19 nu este câştigată încă şi trebuie să ne asigurăm că nu repetăm greşelile făcute cu un deceniu în urmă, retrăgând prea repede sprijinul. Pentru 2022, este clar că sprijinul bugetar va fi încă necesar: este preferabil să greşim făcând prea mult decât făcând prea puţin. În acelaşi timp, politicile bugetare ar trebui să fie diferenţiate în funcţie de ritmul redresării fiecărei ţări şi de situaţia bugetară specifică. În condiţiile în care finanţarea din instrumentul Next Generation EU începe să curgă, este esenţial ca guvernele să se asigure că cheltuielile naţionale pentru investiţii sunt menţinute şi consolidate prin intermediul granturilor din partea UE", a adăugat el. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2294 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...