ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Juridică Senat, raport favorabil pentru majorarea pedepselor pentru evaziune fiscală

14 Octombrie 2019   |   MEDIAFAX

Inițial, proiectul de lege prevedea pedeapsa cu închisoarea de la un an la șase ani pentru neplata impozitelor și/sau a contribuțiilor către stat, în termen de 30 de zile de la termenul de scadență. Comisia de Buget a Senatului a decis eliminarea acestui articol din propunerea legislatvă.

 
 
Comisia Juridică și comisia de Buget a Senatului au dat, luni, un raport favorabil comun pentru proiectul de lege care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani pentru evaziunea fiscală. Proiectul mai prevede majorarea pedepselor pentru prejudicii de peste 1 milion și 5 milioane de euro.

Proiectul de lege depus de senatorul Eugen Teodorovici, la Senat, care prevede măsuri de combatere a evaziunii fiscale prin modificarea unor praguri de prejudiciu și a pedepselor cu închisoarea pentru sustragerea de la responsabilitățile fiscale, a primit raport comun de admitere, cu amendamente, de la Comisia Juridică și cea de Buget a Senatului, cu cinci voturi "pentru" și o abținere.

Inițial, proiectul de lege prevedea pedeapsa cu închisoarea de la un an la șase ani pentru neplata impozitelor și/sau a contribuțiilor către stat, în termen de 30 de zile de la termenul de scadență. Comisia de Buget a Senatului a decis eliminarea acestui articol din propunerea legislatvă.


Totodată, prin modificarea articolului 9 din Lega 251/2005, limita maximă a pedepsei cu închisoarea pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale se reduce de la opt la șapte ani, iar cea minimă rămâne neschimbată, la doi ani de închisoare.

De asemenea, sustragerea de la obligațiile fiscale care aduc prejudicii mai mari de 1.000.000 de euro, echivalentul monedei naționale, și 5.000.000 de euro, echivalentul monedei naționale, duc la majorarea pragurilor speciale ale pedepsei prevăzute de lege cu o treime, respectiv cu o jumătate.

În forma veche a legii pentru prejudiciile mai mari de 100.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, limita maximă și cea minimă a pedepsei cu închisoarea se majorau cu cinci ani, în timp ce pentru prejudiciile mai mari de 500.000 de euro, echivalente în moneda națională, limitele pedepsei se majorau cu șapte ani.

Articolul 10 al proiectului de lege, prevede reducerea pedepsei la jumătate pentru infracțiunea de evaziune fiscală dacă, în decursul urmăririi penale sau a judecății, până la citirea actului de sesizare, se acoperă integral suma prejudiciată prin infrațiune. Se poate aplica doar amendă în cazul în care se recuperează integral prejudiciile de până la 1.000.000 de euro, iar în cazul prejudiciilor de sub 50.000 de euro, echivalentul mondei naționale, dacă acesta este plătit integral până la citirea actului de sesizare, infracțiunea de evaziune fiscală nu se mai pedepsește.

"Măsurile propuse contribuie la diminuarea decalajului fiscal prin asigurarea veniturilor fiscale cuvenite bugetului general consolidat, în cunatum considerabil mai mare, fără a crește cotele de impozitare sau a introduce noi impozite sau taxe.Măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale conduc la condiții concurențiale echitabile și transparente, favorizeazp consolidarea bugetară,reducând, în același timp, nivelurile datoriei publice, cresc resursele pentru investițiile publice, îmbunătățesc eficiența și echitanilitatea sistemului fiscal și consolidează respectarea generală a legislației fiscale", se arată în expunerea de motive înaintată de inițiatorul proiectului de lege.

Proiectul legislativ va fi trimis la Senat pentru a fi dezbătut și votat, Camera Deputaților fiind for decizional în cazul acestui proiect.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3991 / 5130
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...