ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Juridică Senat, raport favorabil pentru majorarea pedepselor pentru evaziune fiscală

14 Octombrie 2019   |   MEDIAFAX

Inițial, proiectul de lege prevedea pedeapsa cu închisoarea de la un an la șase ani pentru neplata impozitelor și/sau a contribuțiilor către stat, în termen de 30 de zile de la termenul de scadență. Comisia de Buget a Senatului a decis eliminarea acestui articol din propunerea legislatvă.

 
 
Comisia Juridică și comisia de Buget a Senatului au dat, luni, un raport favorabil comun pentru proiectul de lege care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani pentru evaziunea fiscală. Proiectul mai prevede majorarea pedepselor pentru prejudicii de peste 1 milion și 5 milioane de euro.

Proiectul de lege depus de senatorul Eugen Teodorovici, la Senat, care prevede măsuri de combatere a evaziunii fiscale prin modificarea unor praguri de prejudiciu și a pedepselor cu închisoarea pentru sustragerea de la responsabilitățile fiscale, a primit raport comun de admitere, cu amendamente, de la Comisia Juridică și cea de Buget a Senatului, cu cinci voturi "pentru" și o abținere.

Inițial, proiectul de lege prevedea pedeapsa cu închisoarea de la un an la șase ani pentru neplata impozitelor și/sau a contribuțiilor către stat, în termen de 30 de zile de la termenul de scadență. Comisia de Buget a Senatului a decis eliminarea acestui articol din propunerea legislatvă.


Totodată, prin modificarea articolului 9 din Lega 251/2005, limita maximă a pedepsei cu închisoarea pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale se reduce de la opt la șapte ani, iar cea minimă rămâne neschimbată, la doi ani de închisoare.

De asemenea, sustragerea de la obligațiile fiscale care aduc prejudicii mai mari de 1.000.000 de euro, echivalentul monedei naționale, și 5.000.000 de euro, echivalentul monedei naționale, duc la majorarea pragurilor speciale ale pedepsei prevăzute de lege cu o treime, respectiv cu o jumătate.

În forma veche a legii pentru prejudiciile mai mari de 100.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, limita maximă și cea minimă a pedepsei cu închisoarea se majorau cu cinci ani, în timp ce pentru prejudiciile mai mari de 500.000 de euro, echivalente în moneda națională, limitele pedepsei se majorau cu șapte ani.

Articolul 10 al proiectului de lege, prevede reducerea pedepsei la jumătate pentru infracțiunea de evaziune fiscală dacă, în decursul urmăririi penale sau a judecății, până la citirea actului de sesizare, se acoperă integral suma prejudiciată prin infrațiune. Se poate aplica doar amendă în cazul în care se recuperează integral prejudiciile de până la 1.000.000 de euro, iar în cazul prejudiciilor de sub 50.000 de euro, echivalentul mondei naționale, dacă acesta este plătit integral până la citirea actului de sesizare, infracțiunea de evaziune fiscală nu se mai pedepsește.

"Măsurile propuse contribuie la diminuarea decalajului fiscal prin asigurarea veniturilor fiscale cuvenite bugetului general consolidat, în cunatum considerabil mai mare, fără a crește cotele de impozitare sau a introduce noi impozite sau taxe.Măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale conduc la condiții concurențiale echitabile și transparente, favorizeazp consolidarea bugetară,reducând, în același timp, nivelurile datoriei publice, cresc resursele pentru investițiile publice, îmbunătățesc eficiența și echitanilitatea sistemului fiscal și consolidează respectarea generală a legislației fiscale", se arată în expunerea de motive înaintată de inițiatorul proiectului de lege.

Proiectul legislativ va fi trimis la Senat pentru a fi dezbătut și votat, Camera Deputaților fiind for decizional în cazul acestui proiect.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4344 / 5483
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...