ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Companiile din energie au termen 20 februarie pentru a transmite la ANRE cifra de afaceri estimată, pentru calculul contribuţiei de 2%

16 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Această contribuţie a fost introdusă de OUG 114/2018, aprobată de Guvern pe data de 21 decembrie 2018.

 
 
Companiile din sectorul energetic trebuie să transmită Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), până la data de 20 februarie, cifra de afaceri estimată pentru anul precedent pentru activităţile specifice licenţelor, pe baza căreia se va calcula contribuţia de 2%, în caz contrar urmând să plătească în funcţie de ultima cifră de afaceri raportată la Ministerul Finanţelor, se arată într-un proiect de ordin lansat în dezbatere publică marţi de către reglementatorul pieţei de energie.

Această contribuţie a fost introdusă de OUG 114/2018, aprobată de Guvern pe data de 21 decembrie 2018.

"Titularii licenţelor acordate de ANRE în domeniul energiei electrice şi/sau al gazelor naturale au obligaţia de a plăti anual ANRE o contribuţie bănească egală cu 2% din cifra de afaceri realizată în anul precedent din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate. Titularii licenţelor acordate de ANRE în domeniul energiei electrice şi termice în cogenerare au obligaţia de a plăti anual ANRE o contribuţie bănească egală cu 2% din cifra de afaceri realizată în anul precedent din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate pentru componenta energie electrică", potrivit documentului.


Companiile au termen până la data de 20 februarie pentru a comunica cifra de afaceri estimată pentru anul precedent din activităţile specifice licenţelor. În caz contrar, ele vor plăti contribuţia în funcţie de ultima cifră de afaceri raportată, adică cea totală.

"Titularii de licenţe (...) vor comunica ANRE, prin scrisoare oficială semnată de reprezentantul legal sau de o persoană împuternicită de acesta, (...) până la data de 20 februarie, valoarea cifrei de afaceri estimate a fi realizată în anul precedent din activităţile ce fac obiectul licenţelor deţinute. În cazul în care titularii de licenţe nu respecta termenul prevăzut la alin. (1), ANRE calculează contribuţia datorată pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanţelor Publice", arată proiectul menţionat.

În cazul neachitării la scadenţă a facturilor aferente contribuţiei, respectiv în termen de 20 de zile de la data emiterii acestora, pentru fiecare zi de întârziere la plata se percepe o suma egală cu nivelul dobânzilor şi penalităţilor de întârziere datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare.

În vederea regularizării contribuţiei băneşti datorate, titularii de licenţă vor transmite la ANRE, cel târziu până la data-limită prevăzută de lege pentru depunerea situaţiilor financiare anuale la autoritatea de administrare fiscală din România cifra de afaceri realizată în anul precedent din activităţile care fac obiectul licenţei şi situaţiile financiare aferente anului precedent înregistrate la autoritatea de administrare fiscală din România.

Regularizarea contribuţiei băneşti constă în facturarea diferenţei dintre valoarea contribuţiei facturate iniţial, la începutul anului, şi valoarea contribuţiei determinate pe baza cifrei de afaceri realizate.

Titularul de licenţă are obligaţia de a răspunde notificărilor emise de către ANRE referitoare la corectitudinea şi completitudinea datelor în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la primirea notificării. În cazul netransmiterii datelor solicitate în termenul prevăzut sau al transmiterii eronate a acestora în urma primirii notificării, ANRE va regulariza contribuţia datorată pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanţelor Publice.

Regularizarea contribuţiei băneşti se va desfăşura în perioada 1 iunie - 31 decembrie a anului curent.

ANRE aşteaptă propuneri şi observaţii în termen de 10 zile de la publicarea proiectului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5218 / 5249
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...