ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Directiva privind impozitarea produselor energetice și electricității, sub lupa Comisiei Europene

19 Septembrie 2019   |   Raluca Bâldea, Director Taxe Indirecte, și Ana Săbiescu, Senior Manager Taxe Indirecte, Deloitte România

Prevederile neclare ori incomplete din Directiva privind impozitarea produselor energetice și a electricității, codurile tarifare neactualizate și nivelul minim al accizelor ce nu a mai fost actualizat constituie principalele probleme identificate de Comisia Europeană în cel mai recent raport pe tema Directivei 2003/96/CE.

Raluca Bâldea, Director Taxe Indirecte, si Ana Săbiescu, Senior Manager Taxe Indirecte, Deloitte România

 
 
Comisia Europeană a publicat un nou raport de evaluare a Directivei 2003/96/CE privind impozitarea produselor energetice și a electricității, menționând că, după mai bine de 15 ani de la implementarea Directivei, cadrul de impozitare existent a pierdut pasul cu dezvoltarea din sectorul energetic.

În sens larg, Directiva evaluată de către Comisia Europeană stabilește regulile pentru impozitarea produselor energetice utilizate drept combustibil pentru încălzire ori carburant și pe cele pentru impozitarea electricității. Impozitarea se realizează în sfera accizelor, iar Directiva stabilește nivelul minim al acestora.

Principalele probleme identificate de Comisia Europeană


Prevederile neclare ori incomplete din Directiva privind impozitarea produselor energetice și a electricității, codurile tarifare neactualizate și nivelul minim al accizelor ce nu a mai fost actualizat constituie principalele probleme identificate de Comisia Europeană în cel mai recent raport pe tema Directivei 2003/96/CE.
Deși inițial această Directivă și-a atins obiectivul de a asigura o funcționare corectă și concurențială a pieței energetice, Comisia Europeană subliniază că astăzi aceasta nu își mai atinge obiectivul dorit. În latura fiscală, cauzele identificate de Comisie pentru care Directiva ”nu mai ține pasul” cu industria sunt neindexarea nivelului minim al accizelor și utilizarea divergentă a scutirilor de accize de către statele membre UE.

Nivelul minim al accizelor aplicabile produselor energetice și electricității este doar unul formal, raportul Comisiei arătând că majoritatea statelor membre aplică taxe semnificativ mai mari decât minimul stabilit prin Directivă, care, astfel, devine fără efect. Cât privește scutirile de accize, Comisia atrage atenția că acestea nu sunt corelate cu politicile energetice cu privire la stimularea eficienței energetice și reducerea emisiilor.

Interpretarea legislației ajunge tot mai des la CJUE

Comisia Europeană mai atrage atenția și asupra prevederilor neclare ori incomplete din cadrul Directivei care au condus la interpretări diferite ale statelor membre și la numeroase cazuri judecate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în vederea obținerii unei interpretări.

Spre exemplu, CJEU a clarificat prin decizia în cauza C 90/17 că producătorul de energie electrică Turbogas – Produtora Energetica SA are și calitatea de ”distribuitor” pentru energia electrică produsă pentru uz propriu și beneficiază de scutire de la plata taxelor pentru respectiva cantitate consumată pentru uz propriu.

În România, cazuistica CJUE în domeniul accizelor rămâne mai în umbră, nefiind analizată în cadrul inspecțiilor fiscale (deși obligatorie și direct aplicabilă) și nici implementată în cuprinsul Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (în contrast cu legislația de TVA care este mult mai rapid aliniată la interpretările CJUE).

În contextul legislației actuale, cum bine a fost evaluată de către Comisia Europeană, sarcina contribuabililor de conformare cu prevederi fiscale neactualizate, neclare și rămase în urma evoluției sectorului energetic, devine mai împovărătoare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 4403 / 5462
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
    CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
    “Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
    CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
    O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...