ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernul are în vedere o regândire a arhitecturii instituţionale în materia absorbţiei fondurilor europene

22 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

El a menţionat că, faţă de exerciţiul multianual 2014-2020, sunt elemente noi în privinţa fondurilor europene.

 
 
Guvernul are în vedere o regândire a arhitecturii instituţionale în materia absorbţiei fondurilor europene, urmărind, printre altele, descentralizarea absorbţiei banilor europeni pe Agenţii de Dezvoltare Regională pe lângă care vor funcţiona Autorităţi de Management, în vederea simplificării procedurii pe absorbţie, a declarat premierul Ludovic Orban.

"Principalul subiect al dezbaterii este legat de exerciţiul multianual 2021-2027 şi de gândirea pe care o propunem privitor la fondurile europene pe perioada de programare respectivă, evident, ţinând cont de faptul că nu avem încă garanţia unui buget aprobat, dar există propuneri de buget şi există câteva linii directoare care sunt stabilite la nivel european şi în funcţie de aceste elemente noi am pregătit o gândire pe care o avem legată de utilizarea fondurilor europene în 2021-2027, pe care o supunem dezbaterii publice", a declarat Ludovic Orban, miercuri, la Palatul Victoria, la începutul întâlnirii cu reprezentanţii mediului de afaceri şi structurilor asociative.


Premierul a aminitit că Executivul a avut o primă consultare cu reprezentanţii formaţiunilor politice parlamentare şi a adăugat că aşteaptă din partea mediului de afaceri idei de îmbunătăţire a propunerilor pe care le-a formulat Guvernul.

"Vom continua consultări cu asociaţii profesionale, cu zona sindicală, astfel încât să avem punctele de vedere ale tuturor partenerilor sociali, pentru a încerca să avem o gândire care să ne permită o utilizare cât mai eficientă a fondurilor europene pe care le va avea România la dispoziţie", a spus Orban.

El a menţionat că, faţă de exerciţiul multianual 2014-2020, sunt elemente noi în privinţa fondurilor europene.

"Există o orientare strategică a Comisiei Europene pentru obiectivul numărul 1 şi există o concentrare tematică (...) de 35%, adică, practic, vor să aloce din FEDER (Fondul European de Dezvoltare Regională - n.r.) 35% pentru obiectivul numărul 1 care înseamnă specializare inteligentă, inovare, cercetare, soluţii inteligente, smart city, digitalizare. Practic, va fi un domeniu în care vom avea la dispoziţie resurse financiare semnificative pentru care va trebui să pregătim toţi posibilii beneficiari, chiar să generăm un sistem de pregătire a proiectelor, astfel încât să avem capacitatea să utilizăm aceşti bani ", a spus Orban.

Premierul a adăugat că noua linie politică a Comisiei Europene manifestată prin Green Deal va genera provocări la care România va trebui să se adapteze. El a punctat că obiectivele regăsite în Green Deal, care vizează o reducere a emisiilor de carbon de 55% până în anul 2030 şi de asigura neutralitate până în 2050, va crea efecte asupra tuturor domeniilor economiei în care sunt industrii care generează emisii de carbon.

"Aici va trebui să obţinem resurse pentru a ne atinge obiectivele, pentru că, cel puţin în domeniul energetic, există riscul să pierdem până la 40% din capacitatea de producere, dacă ei vor vor considera combustibilii fosili ca neutilizabili. Oricum, cărbunele este condamnat ca şi resursă energetică, iar aici gândirea pe care trebuie să o avem pe termen nu foarte lung, aproximativ orizontul 2030, să găsim soluţii de producere a energiei care să diminueze emisiile de gaze care generează efecte de seră", a declarat Orban.

El a adăugat că obiectivul este de a nu fi afectate fondurile de coeziune şi de a se menţine finanţarea pentru agricultură.

"Obiectivul nostru este să nu afectăm fondurile de coeziune, de asemenea, să menţinem finanţarea pentru agricultură, pentru că România e a şasea ţară ca şi potenţial agricol. Aici ne-am şi stabilit ca obiectiv să milităm pentru convergenţă, adică creşterea plăţilor la hectar la un nivel cât mai apropiat de nivelul mediu, astfel încât să creştem competitivitatea fermierilor din România. De asemenea, va trebui să alocăm inteligent resursele şi pentru Pilonul II din FADR, adică, practic, partea de procesare, pentru că, din păcate, la ora actuală România are o structură a exporturilor în care 70% sunt cereale vrac şi animale vii", a afirmat Orban.

Premierul a mai menţionat că, în planul pe diferite tipuri de programe privind fondurile europene, Guvernul propune "o regândire a arhitecturii instituţionale".

"Faţă de ce avem astăzi, propunem înfiinţarea a trei Autorităţi de Management şi, de asemenea, descentralizarea absorbţiei fondurilor pe Agenţii de Dezvoltare Regională, unde, practic, vor funcţiona Autorităţi de Management aferente fiecărei Agenţii de Dezvoltare Regională, pentru a simplifica procedura pe absorbţie pe dezvoltarea regională", a spus Orban.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3740 / 5130
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...