ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Justiţia europeană a decis că sunetul produs de deschiderea unei cutii de băutură gazoasă nu poate fi o marcă înregistrată

07 Iulie 2021   |   Agerpres

Judecătorii de la CJUE au respins astfel un recurs formulat la finele anului 2019 de compania germană Ardagh Metal Beverage Holdings.

 
 
Un fişier audio care conţine sunetul care se produce la deschiderea unei cutii de băutură, urmat de un moment de linişte şi de un fâsâit, nu poate fi înregistrat ca marcă pentru diverse băuturi şi pentru containere din metal pentru transport şi depozitare, în măsura în care nu prezintă caracter distinctiv, a decis miercuri Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, transmite AFP.

Judecătorii de la CJUE au respins astfel un recurs formulat la finele anului 2019 de compania germană Ardagh Metal Beverage Holdings. Această companie a formulat o cerere de înregistrare a unui semn sonor ca marcă a Uniunii Europene la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Acest semn, prezentat prin intermediul unui fişier audio, aminteşte sunetul care se produce la deschiderea unei cutii de băutură, urmat de un moment de linişte care durează circa o secundă şi de un fâsâit care durează circa nouă secunde. EUIPO a respins această cerere de înregistrare pentru motivul că marca solicitată este lipsită de caracter distinctiv.

În hotărârea sa, pronunţată miercuri, Tribunalul Uniunii Europene respinge acţiunea formulată de Ardagh Metal Beverage Holdings şi se pronunţă, pentru prima dată, cu privire la înregistrarea unei mărci sonore prezentate în format audio.

"Tribunalul aminteşte că criteriile de apreciere a caracterului distinctiv al mărcilor sonore nu diferă de cele aplicabile celorlalte categorii de mărci şi că un semn sonor trebuie să aibă o anumită pregnanţă care să permită consumatorului vizat să îl perceapă ca marcă, iar nu ca element de natură funcţională sau ca indicator fără o caracteristică intrinsecă proprie. Astfel, consumatorul produselor sau serviciilor în cauză trebuie să poată face legătura cu această origine comercială, prin simpla percepţie a mărcii, fără să fie coroborată cu alte elemente precum, printre altele, elemente verbale sau figurative ori chiar o altă marcă", informează Tribunalul Uniunii Europene.

Pe de altă parte, Tribunalul observă că sunetul emis la deschiderea unei cutii de metal va fi efectiv considerat, în raport cu acest tip de produse, ca un element pur tehnic şi funcţional. Astfel, deschiderea unei cutii de metal sau a unei sticle este intrinsecă unei soluţii tehnice legate de manipularea băuturilor în vederea consumării lor, un asemenea sunet nu va fi perceput, aşadar, ca indicaţia originii comerciale a acestor produse. În plus, Tribunalul subliniază că elementele sonore şi momentul de linişte de circa o secundă, privite în ansamblu, nu posedă nicio caracteristică intrinsecă ce le-ar permite să fie percepute de acest public ca o indicaţie a originii comerciale ale produselor. Aceste elemente nu sunt suficient de pregnante pentru a se distinge de sunete comparabile în domeniul băuturilor. Prin urmare, Tribunalul confirmă concluziile EUIPO în ceea ce priveşte lipsa caracterului distinctiv al mărcii solicitate.

Există însă anumite mărci sonore protejate în virtutea caracterului lor unic şi identificabil pentru publicul larg, precum cele cinci note din jingle-ul pentru procesoarele Intel Pentium sau răgetul leului studiourilor de film MGM. În schimb, celebrul producător de motociclete Harley Davidson nu a reuşit în 1994 să obţină o marcă sonoră înregistrată din sunetul produs de motoarele motocicletelor sale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1896 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...