ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Memorandumul privind susţinerea marilor companii din industria energointensivă ar putea fi aprobat miercuri de Guvern

31 Mai 2023   |   Agerpres

Memorandumul cu tema "Mandatarea Ministerului Economiei, autoritate publică naţională cu atribuţii în domeniul politicilor industriale, pentru identificarea oportunităţilor de finanţare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce priveşte industria energointensivă în acord cu prevederile Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie" se află printre actele normative incluse pe agenda şedinţei Guvernului României din 31 mai 2023.

 
 
Memorandumul privind identificarea oportunităţilor de finanţare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce priveşte industria energointensivă ar putea fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, a anunţat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

"În ultimul an şi jumătate, din momentul în care am devenit ministru, am avut foarte multe întâlniri cu marea industrie, care pe zi ce trecea începea să-şi piardă din competitivitate, nu numai datorită preţurilor la energie şi gaz, ci şi din cauza scăderii solvabilităţii. Tocmai de aceea am propus această măsură care sper că azi va fi adoptată prin memorandum, de susţinere a acestor companii mari, pentru a le readuce la un nivel sustenabil, aşa cum şi celelalte ţări au făcut-o. Ştiţi foarte bine că ţări precum Germania, Spania, Italia au venit cu aceste măsuri pe cadrul temporar de criză. Acest cadru temporar de criză, care permite ţărilor să utilizeze o parte din bani, să redirecţioneze o parte din bani, pentru susţinerea companiilor mari. În industrie, industria grea angajează între 8 şi 10 alte locuri de muncă. Deci sunt poli economici şi sociali importanţi în economia românească", a declarat Florin Spătaru, la conferinţa "Reindustrializarea României 2023".


Memorandumul cu tema "Mandatarea Ministerului Economiei, autoritate publică naţională cu atribuţii în domeniul politicilor industriale, pentru identificarea oportunităţilor de finanţare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce priveşte industria energointensivă în acord cu prevederile Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie" se află printre actele normative incluse pe agenda şedinţei Guvernului României din 31 mai 2023.

"Vorbim de o valoare de 1,7 miliarde de euro, sumă maximă care ar putea fi folosită de companiile care sunt încadrate în categoria consumatorilor energointensivi. Şi aici avem companii din domeniul metalurgiei, companii din domeniul materialelor de construcţii şi acei producători de carton şi sticlă. Cu ajutorul acestui instrument vom putea să creştem solvabilitatea acestor companii pentru a se putea dezvolta în viitor, pentru a veni cu proiecte de investiţii corespunzătoare, pentru că au nevoie de retehnologizare, utilizarea hidrogenului în producţiile industriale şi de carbonare într-un timp cât mai scurt", a explicat Florin Spătaru.

Ministrul a afirmat că potrivit cadrului temporar de criză adoptat la nivelul Comisiei Europene, aceste companii pot beneficia de un grant de până la 50 de milioane de euro, dar va reprezenta un procent din costul energiei şi gazului suplimentar pe care l-au plătit în anul 2022.

Întrebat despre sursa de finanţare, Florin Spătaru a declarat că a propus ca sursă de finanţare utilizarea unui procent din valorificarea certificatelor de CO2 de către Ministerul Finanţelor şi utilizarea fondurilor neconsumate din exerciţiul financiar 2014-2020.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 504 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...