ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ordinul privind aprobarea procedurii de interzicere a utilizării|punerii în funcţiune a unui amplasament, publicat în Monitorul Oficial

09 Iulie 2021   |   Agerpres

"Elaborarea acestui Ordin comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Afacerilor Interne reprezintă o obligaţie asumată prin transpunerea Directivei 2012/18/UE privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanţe periculoase şi are în vedere asigurarea legislaţiei subsecvente care să sprijine aplicarea uniformă, armonizată şi coerentă a Directivei la nivel naţional", se menţionează în comunicat.

 
 
Ordinul privind aprobarea procedurii de interzicere a utilizării sau punerii în funcţiune a unui amplasament, instalaţii ori zone de depozitare sau a oricărei părţi din acestea a fost publicat în Monitorul Oficial, a anunţat vineri Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
 
"Elaborarea acestui Ordin comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Afacerilor Interne reprezintă o obligaţie asumată prin transpunerea Directivei 2012/18/UE privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanţe periculoase şi are în vedere asigurarea legislaţiei subsecvente care să sprijine aplicarea uniformă, armonizată şi coerentă a Directivei la nivel naţional", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, obiectivul general al procedurii pe care o aprobă acest Ordin îl reprezintă stabilirea unui set unitar de reguli care trebuie să fie puse în practică atunci când se dispune aplicarea măsurii administrative constând în interzicerea utilizării ori a punerii în funcţiune a unui amplasament, instalaţii ori zone de depozitare sau a oricărei părţi din acestea şi oferă suport autorităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Legii 59/2016.
 
Potrivit articolului 19 din legea menţionată, autorităţile cu responsabilităţi în aplicarea Legii 59/2016 interzic utilizarea sau punerea în funcţiune a oricărui amplasament, instalaţii sau zone de depozitare sau a oricărei părţi din acestea, dacă măsurile luate de operator pentru prevenirea sau atenuarea accidentelor majore prezintă deficienţe grave.
 
În acest sens, se iau în considerare, între altele, deficienţele grave în desfăşurarea acţiunilor necesare identificate în raportul de inspecţie.
 
Totodată, autorităţile prevăzute la alin. (1) pot interzice utilizarea ori punerea în funcţiune a oricărui amplasament, instalaţii sau zone de depozitare ori a oricărei părţi din acestea, dacă operatorul nu a înaintat, în termenul stabilit: notificarea, documentul privind politica de prevenire a accidentelor majore, raportul de securitate sau alte informaţii solicitate potrivit prevederilor prezentei legi.
 
"Necesitatea apariţiei acestui ordin este esenţială în contextul creşterii numărului accidentelor industriale în care sunt implicate substanţe periculoase. Ştim cu toţii de tragedia întâmplată zilele trecute la Petromidia, iar acest Ordin oferă autorităţilor competente instrumentele pentru a preveni astfel de situaţii prin închiderea temporară a acelor instalaţii, unde, prin inspecţiile efectuate de comisarii GNM şi inspectorii IGSU, se identifică carenţe grave în ceea ce priveşte măsurile de siguranţă'', a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
 
În plus, Ordinul are şi menirea de a responsabiliza operatorii economici şi de a-i face să conştientizeze că le revine sarcina să asigure condiţii sigure de operare a amplasamentelor şi că există consecinţe dacă nu se achită de aceste sarcini. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului, prin acest ordin s-au făcut progrese în implementarea directivei Seveso, asigurând condiţii clare pentru implementarea art. 19 din aceasta.
 
"În vederea elaborării Procedurii, a fost constituit un grup de lucru alcătuit din reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor cu responsabilităţi în aplicarea prevederilor Legii nr. 59/2016, cu completările ulterioare: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă", se mai spune în comunicat. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1889 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...