ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Parlamentul European a adoptat legea securităţii cibernetice

12 Martie 2019   |   AGERPRES

Legea securităţii cibernetice, care a obţinut deja acordul informal al statelor membre, subliniază importanţa certificării infrastructurii strategice, ce include reţele energetice, apă, furnizare de energie şi sisteme bancare, alături de produse, procese şi servicii.

 
 
Eurodeputaţii au adoptat marţi la Strasbourg legea UE a securităţii cibernetice, prin care se înfiinţează prima schemă de certificate la nivel european menită să asigure că produsele, procesele şi serviciile vândute în UE îndeplinesc standardele de securitate cibernetică, arată un comunicat al Parlamentului European.

Raportul pe această temă, elaborat de eurodeputata germană Angelika Niebler (PPE), a fost adoptat cu 586 voturi pentru, 44 împotrivă şi 36 de abţineri.

De asemenea, PE a votat de asemenea o rezoluţie ce îndeamnă la acţiune la nivel european asupra ameninţărilor de securitate legate de prezenţa tehnologică crescută a Chinei în Uniunea Europeană.

Membrii PE îşi exprimă profunda îngrijorare asupra acuzaţiilor recente potrivit cărora echipamentele 5G ar putea avea încorporate opţiuni care ar permite fabricanţilor chinezi şi autorităţilor accesul neautorizat la date cu caracter personal şi telecomunicaţii din interiorul UE.


Eurodeputaţii s-au arătat îngrijoraţi şi de faptul că vânzătorii de echipamente din ţări terţe pot prezenta un risc de securitate pentru UE, datorită legilor din ţările lor de origine care obligă toate companiile să coopereze cu statul chiar şi din străinătate, bazându-se pe o definiţie foarte vagă a securităţii naţionale. În mod special, legile chineze de securitate naţională au declanşat reacţii în diferite ţări, de la evaluări de securitate până la restricţii totale.

În acest context, eurodeputaţii cer Comisiei Europene şi statelor membre să ofere îndrumări cu privire la modul de abordare a ameninţărilor cibernetice şi vulnerabilităţilor atunci când achiziţionează echipamente 5G, de exemplu prin diversificarea comercianţilor de echipamente, introducerea proceselor de achiziţie în mai multe etape şi crearea unei strategii pentru reducerea dependenţei europene de tehnologie cibernetică străină.

Aceştia îndeamnă executivul comunitar să mandateze Agenţia europeană pentru securitate cibernetică (ENISA) să lucreze în vederea unei scheme de certificate care să asigure că introducerea 5G în Uniunea Europeană îndeplineşte cele mai înalte standarde de securitate.

Legea securităţii cibernetice, care a obţinut deja acordul informal al statelor membre, subliniază importanţa certificării infrastructurii strategice, ce include reţele energetice, apă, furnizare de energie şi sisteme bancare, alături de produse, procese şi servicii. Până în anul 2023, Comisia Europeană va evalua posibilitatea ca oricare dintre schemele voluntare nou-înfiinţate să devină obligatorii.

"Acest succes important va oferi posibilitatea UE de a ţine pasul cu riscurile de securitate în era digitală pentru anii ce vor urma. Acest cadru legislativ este o piatră de temelie pentru ca Europa să devină un actor global în securitatea cibernetică. Consumatorii, ca şi industria, trebuie să se poată baza pe soluţiile IT", a afirmat raportoarea PE Angelika Niebler.

Consiliul UE trebuie să aprobe acum formal legea securităţii cibernetice. Regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile după publicare. Rezoluţia asupra prezenţei IT chineze în UE va fi trimisă Comisiei şi statelor membre.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 4803 / 5146
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
    Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
    Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
    Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
    Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
    Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
    Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
    D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
    Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...