ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Programul guvernamental „Investeşte în tine”, destinat unui număr de 8 milioane de români, a trecut de Parlament. Ce împrumuturi sunt eligibile

27 Martie 2019   |   Mediafax

De asemenea, „creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie, o singură dată pentru acelaşi beneficiar”.

 
 
Deputaţii au aprobat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind implementarea programului „Investeşte în tine”. Potrivit modificărilor aduse în comisiile de specialitate, banii acordaţi pot fi cheltuiţi inclusiv pentru plata întreţinerii, chiriei sau a utilităţilor.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investeşte în tine” a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 175 de voturi „pentru”, 24 de voturi „împotrivă” şi 61 de abţineri.

„Programul ţinteşte opt milioane de români. Este posibil să plătească din aceste sume de bani taxele şcolare pentru copii, cheltuielile cu transportul şi asigurările medicale. Se pot cheltui bani inclusiv pentru instrumente medicale, instrumente muzicale sau plata utilităţilor la cet care stau cu chirie”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, după votul din plenul Camerei Deputaţilor.


Valoarea maximă a creditului

Comisia pentru buget şi Comisia pentru politică economică au întocmit un raport de admitere a iniţiativei legislative, cu amendamente incluse.

„Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare garantarea unui credit în valoare maximă de 40.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Dobânda şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei, daca beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Beneficiarii programului sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 26 ani, care sunt în perioada studiilor, precum şi persoane cu vârsta între 26 şi 55 ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională”, potrivit raportului din comisii.

Astfel, creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Pentru acordarea creditului beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este el angajat. În cazul beneficiarului Programului cu capacitate de exerciţiu restrânsă, pentru obţinerea creditului este necesar acordul reprezentantului legal.

Un amendament adoptat de comisii prevede că „împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă”.

De asemenea, „creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie, o singură dată pentru acelaşi beneficiar”.

Potrivit legii şi a modificărilor aduse de Parlament, se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale beneficiarului, inclusiv ale familiei acestuia: „a) plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; b) plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; c) plata cursurilor de specializare/calificare; d) plata cursurilor de pregătire profesională; e) taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA; f) plata chiriei, a cheltuielilor de întreţinere şi a utilităţilor; g) plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; h) o parte din cheltuielile pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe; i) cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuinţe; j) costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; k) achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; m) costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; n) achiziţia de articole sportive, instrumente muzicale şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate (tehnic şi de artă);” o) taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; p) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri”.

Un alt amendament adoptat de Parlament prevede că „plafonul anual al garanţiilor, modalitatea şi condiţiile de acordare, marja anulă care include toate costurile legate de acordarea şi derularea creditului în toate etapele finanţării, condiţiile de eligibilitate anuală a băncilor, precum şi cerinţele pentru accesarea de către persoanele fizice a creditului, regulile de gestionare a garanţiilor se stabilesc anual de către Guvern. Garanţiile se acordă în limita plafonului aprobat şi în funcţie de criteriile specifice prevăzute în normele şi procedurile interne de creditare ale băncilor şi în normele de garantare ale Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi ale Fondului Român de Contragarantare”.

Senatul a adoptat iniţiativa pe 17 septembrie 2018, Camera Deputaţilor fiind decizională. Astfel că propunerea legislativă pentru aprobarea OUG privind implementarea programului guvernamental „Investeşte în tine” va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4722 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...