ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Silvicultorii cer amânarea introducerii sistemului SUMAL 2.0

27 Octombrie 2020   |   Agerpres

Prin urmare, sindicaliştii din silvicultură solicită autorităţilor prelungirea termenului de utilizare a sistemului SUMAL 1.0 până la definitivarea modulelor SUMAL 2.0.

 
 
Aplicaţia Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase SUMAL 2.0 nu este finalizată şi are module care în actuala fază de testare nu sunt funcţionale, astfel că obligativitatea implementării sistemului SUMAL 2.0 din 31 octombrie poate pune în pericol aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc, potrivit unui comunicat remis marţi de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.
 
Prin urmare, sindicaliştii din silvicultură solicită autorităţilor prelungirea termenului de utilizare a sistemului SUMAL 1.0 până la definitivarea modulelor SUMAL 2.0.
 
Organizaţia sindicală a silvicultorilor aminteşte că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat în varianta de test aplicaţia SUMAL 2.0 în perioada 14 octombrie - 21 octombrie.
 
"Federaţia Sindicatelor Silva consideră că aplicaţia SUMAL 2.0, în forma prezentată de MMAP, în loc să rezolve o problemă, cu care de altfel suntem cu toţii de acord, aceea a optimizării procesului de urmărire a trasabilităţii masei lemnoase de la punerea în valoare până la consumatorul final, va genera o multitudine de dificultăţi în procesul de implementare, care vor conduce la compromiterea totală atât a conceptului, cât şi a muncii celor care au lucrat luni de zile la această aplicaţie", se menţionează în comunicatul remis de asociaţia silvicultorilor.
 
Potrivit sursei citate, una dintre probleme este aceea că aplicaţia Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase SUMAL 2.0 nu este finalizată, deşi Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a transmis-o spre testare în data de 15 octombrie. Mai mult, sistemul SUMAL 2.0 nu are manuale sau ghiduri de utilizare pentru niciunul dintre modulele sale, ceea ce face ca utilizarea să se facă mai mult intuitiv. De asemenea, sindicaliştii din silvicultură amintesc şi timpul foarte scurt de la finalizarea testărilor - 22 octombrie, şi până la punerea în aplicare efectivă - 31 octombrie, fapt care nu permite introducerea practică de către utilizatori a tuturor datelor necesare operaţionalizării SUMAL 2.0, întrucât foarte multe dintre aceste date nu pot fi introduse decât manual, preluarea bazelor de date din SUMAL 1.0 fiind imposibilă.
 
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva prezintă mai multe pericole create de obligativitatea de punere în funcţiune a SUMAL 2.0 din 31 octombrie, cel mai important fiind blocarea întregului sectorul silvic din România, care va afecta deopotrivă proprietarii de păduri, administratorii de păduri, operatorii economici care au ca obiect de activitate exploatarea şi prelucrarea lemnului, firmele de construcţii care utilizeză lemn, transportatorii şi nu în ultimul rând, populaţia României pentru care singura sursă de încălzire este lemnul de foc.
 
"Deşi iarna bate la uşă, accesul populaţiei la lemnul necesar pentru încălzirea locuinţelor va fi blocat având în vedere că SUMAL 2.0 este o aplicaţie nefuncţională încă; în acest sens, apreciem că limitarea sau blocarea premeditată a accesului cetăţenilor la resursele fondului forestier pot reprezenta ameninţări la adresa securităţii naţionale a României, potrivit art. 3 litera m) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată; proprietarii de păduri, care au contracte de prestări servicii, nu vor putea beneficia de lemnul din pădurile pe care le deţin, întrucât la nivelul ocoalelor silvice punerea în valoare va fi imposibil de realizat până la momentul în care aplicaţia SUMAL 2.0 va avea toate modulele funcţionale şi se va realiza încărcarea manuală a tuturor datelor necesare funcţionării sistemului informaţional", subliniază comunicatul citat.
 
De asemenea, în condiţiile în care proprietarii de păduri nu vor putea achiziţiona lemn de foc în condiţii legale, presiunea asupra pădurilor va spori considerabil în perioada iernii, tăierile ilegale vor creşte, iar agresiunile asupra personalului silvic de bună-credinţă care-şi face datoria apărând pădurea vor atinge din nou cote alarmante. În context, Federaţia Silva aminteşte că, în ultimii ani, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 650 de silvicultori (ingineri, tehnicieni şi pădurari) au fost agresaţi, bătuţi, ameninţaţi cu moartea, atacaţi cu topoare, cuţite şi chiar împuşcaţi de infractorii surprinşi în timp ce tăiau şi sustrăgeau material lemnos.
 
În acest context, organizaţia sindicală a silvicultorilor consideră că singura soluţie în acest moment, pentru a se evita blocarea totală a sectorului silvic din România, este amânarea termenului de intrare în vigoare a H.G. nr. 497/2020, prelungirea termenului de utilizare a sistemului SUMAL 1.0 până la definitivarea modulelor SUMAL 2.0, elaborarea de către Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a ghidurilor de utilizare pentru această aplicaţie, instruirea tuturor utilizatorilor SUMAL 2.0 şi testarea aplicaţiei o perioadă de cel puţin 90 de zile, pentru verificarea funcţionării şi eliminarea eventualelor disfuncţionalităţi ale sistemului, potrivit comunicatului.
 
"Practic, sectorul silvic din România va primi o nouă lovitură în cazul în care intrarea în vigoare a SUMAL 2.0 nu va fi prorogată şi perioada de testare prelungită până când aplicaţia devine deplin funcţională. Această lovitură va accentua blocajul existent în prezent în sectorul silvic şi pe piaţa lemnului din România, blocaj care îşi are cauzele în criza economică generată de pandemia de coronavirus şi în dezechilibrul creat pe piaţa lemnului la nivel european de volumul ce depăşeşte 200 milioane metri cubi, provenit din doborâturile de vânt, din uscarea pădurilor, precum şi ca urmare a atacurilor masive ale dăunătorilor, în ţări precum Cehia, Slovacia, Germania, Italia, Austria, etc. Acest lemn, de cele mai multe ori de o calitate cel puţin îndoielnică, este în prezent achiziţionat de multe firme de prelucrare din România în detrimentul lemnului autohton, care în multe situaţii zace efectiv în pădure", se precizează în comunicatul Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2686 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...