ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate își dezvoltă sistemul informatic. Predoiu: Prea mulţi infractori condamnaţi au rămas cu banii la ei

28 Iulie 2020   |   AGERPRES

Proiectul urmează a fi implementat în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe o perioada de 30 de luni şi beneficiază de un buget total de aproximativ 4 milioane de lei.

 
 
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) trebuie să devină mai operativă, respectiv să poată identifica conturile offshore şi proprietăţile imobiliare din străinătate ale infractorilor, deoarece "prea mulţi infractori condamnaţi au rămas cu banii la ei".

Ministerul Justiţiei a anunţat marţi că Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate a semnat un contract de finanţare privind implementarea proiectului cu titlul "Dezvoltarea sistemului informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni".

Conform unui comunicat al MJ, proiectul urmează a fi implementat în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe o perioada de 30 de luni şi beneficiază de un buget total de aproximativ 4 milioane de lei.


Sistemul informatic naţional integrat ROARMIS (Romanian Assets Recovery and Management Integrated System) va furniza informaţii cu privire la diferite etape ale procesului de recuperare a creanţelor, începând cu primele faze de identificare şi urmărire a bunului, urmate de sechestrarea produselor infracţiunii şi până la implementarea procedurilor finale de executare a măsurilor de confiscare specială sau extinsă, repararea prejudiciilor, încheierea acordurilor internaţionale de împărţire a bunurilor rezultate din săvârşirea infracţiunilor.

ROARMIS va furniza acces direct instanţelor de judecată, incluzând Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unităţilor de parchet, Ministerului Afacerilor Interne (personal din poliţia judiciară), Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Ministerului Justiţiei ca autoritate centrală pentru cooperare judiciară.

"Acest proiect va dezvolta capacitatea de lucru a ANABI şi va înlesni colaborarea cu parchetele şi instanţele pentru recuperarea produsului şi prejudiciilor provenite din infracţiuni. Agenţia a funcţionat bine până în prezent, dar intenţia mea este să îi dezvoltăm competenţele legale. Concret, să o facem şi mai operativă, în special în identificarea conturilor offshore şi proprietăţilor imobiliare din străinătate ale infractorilor. ANABI este în momentul de faţă o agenţie de valorificare a bunurilor recuperate de alte instituţii, cred că ar fi bine să devină şi o agenţie de căutare şi identificare proactivă a acestor bunuri. În alte cuvinte, cred că statul român ar trebui să îşi dezvolte capacitatea de identificare şi recuperare a bunurilor provenite din infracţiuni. Prea mulţi infractori condamnaţi au rămas cu banii la ei. Scopul este atins când infractorul este deposedat de tot ce a produs prin infracţiuni. Am instructat specialiştii din Ministerul Justiţiei să studieze modalităţile de a ridica această capacitate, inclusiv a ANABI, prin intervenţie legislativă. Sper ca şi şefii celor două Camere să citească scrisorile pe care le-am adresat şi să urgenteze aprobarea proiectelor pe care le avem în Parlament în această materie legislativă", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2458 / 4463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...